снимка: pexels.com

Искате да живеете 100 години? Колкото по-млади сте, толкова по-големи шансове имате да доживеете до и над 100 години. Учените обещават, че след десетилетия продължителността на живота ще достигне 150 години, благодарение на новите технологии.
Но когато става въпрос за естествено дълголетие, факторите, които определят продължителността на живота, са много. Сред тях са храната и начинът, по който се храним. foodpanda, представя няколко от известните столетници и техните основни менюта:

Кралица Елизабет I

Кралица Елизабет 1 умира на 101 години, през 2002 г. Нейни приближени разкриват, че менюто й е включвало основно риба и зеленчуци. Задължително е консумирала сьомга два пъти седмично и други разнообразни морски деликатеси още два пъти в седмицата. Месото, което се поднасяло на нейната трапеза, било единствено и само телешко.

Жан Калман

Жан Калман е най-старият човек, живял на Земята. Тя е включена в Книгата на рекордите на Гинес. Умира през 1997 г. на 122 години. До 85-годишна възраст е спортувала активно фехтовка, а до 100 години е карала колело. Задължително е започвала деня с капучино и кроасан с течен шоколад. Изяждала е по 1 кг. шоколад седмично и никога не се е лишавала от мазни храни, свинско месо, зехтин и маслини.

Баба Моисей

Художничката умира на 101 години като до последно рисува картини.
Споделя е, че се храни предимно с въглехидрати, като много обичала тестени изделия. Зеленчуковата пица е присъствала поне по няколко пъти в седмичното й меню.

Ървинг Берлин

Композитор, починал на 101 години, през 1989 г. Като човек на изкуството е обичал вкусната храна. Предимно се е хранел с месо и зеленчуци. Не е обичал да яде плодове, въпреки че си го е налагал заради полезните свойства.

Боб и Долорес Hope

И двамата съпрузи са столетници. Боб умира през юли 2003 г. на 100-годишна възраст, а Долорес - през септември 2011 г., на 102. Винаги са се хранили по 5 пъти на ден, а храната в чиниите не е надвишавала една шепа. Както е споделяла Долорес, „Ядем всичко, но гледаме да бъде балансирано и никога да не заспиваме преяли".

И още за здравословното хранене:

Плодовият аромат подбужда желанието за здравословно хранене

Пет храни за здрав сън

Пет генерални заблуди относно здравословното хранене

Спанакът предпазва от затлъстяване

Оризът е полезен за здравето и подходящ за диети

Коментирай >