Как да разпознаем лъжата: 5 невербални сигнала от езика на тялото

Ето какво най-често издава кога човек не казва истината и как да реагираме

©Neeila from Getty Images via Canva.com

Езикът на тялото може да разкрие много повече от думите, които изричаме. Когато става въпрос за лъжа, има редица невербални сигнали, които показват, че някой не говори истината. Важно е обаче да разглеждаме жестовете в комбинация, за да избегнем погрешни заключения.  

Ето няколко сигурни жеста от езика на тялото, които разкриват лъжата:

1. Очите не лъжат: В момент на изричане на лъжа, е много трудно да гледаме в очите. Малцина са „професионалистите“, които ще ви гледат, докато ви лъжат. В общия случай, когато говорим неистини, поглеждаме най-често надолу или встрани.  

2. Прикриване на устата: Когато децата лъжат, прикриват устата си с ръка. С възрастта тази жест става по-завоалиран, но трудно може да бъде изкоренен. Изричането на лъжа изпраща негативни сигнали в мозъка, който несъзнателно ни кара да прикрием устата си. Затова при говорене на истини често докосваме устата си, а в редки случаи и носа. 

3. Позиция на дланите: Начинът, по който държим дланите си, е сред най-сигурните жестове, които издават дали говорим истината или не. Отворените длани при разговор са почти сигурен показател, че човекът казва истината. Установено е, че е много трудно да изречем лъжа, ако дланите ни са на показ. Те показват още, че човекът срещу нас е „отворен“ и предразположен към разговора.  

4. Нервност: Докато лъжат, хората често се чувстват неспокойни или изнервени. Почесване, нервно олюляване, безцелно ходене напред-назад, гризане на нокти, нервен смях, потрепване на крака, игра с дребни предмети – всичко това са само част от сигналите, които може да подсказват, че някой ни лъже. Те обаче могат да се дължат и на други емоционални състояния, така че трябва да ги наблюдаваме в контекст и в комбинация с друг жест.

5. Разминаване между думи и жестове: Друг начин, по който можем да разберем дали ни лъжат, е като наблюдаваме вербалните и невербалните сигнали. Ако някой ни казва, че се чувства страхотно, но в същото време е скръстил ръце пред тялото си или ги е свил в юмрук, или е намръщен, или е стиснал зъби, или просто изглежда угрижен, а не щастлив – значи вероятно ни лъже.

Важно е да обърнем внимание, че нито един от тези жестове не може да гарантира на 100%, че човекът, който ги използва, лъже. Има редица субективни фактори, които може да стоят зад ползването на даден жест. Ето и няколко примера: почесването на устата може да се дължи на някакво кожно раздразнение или сърбеж, проявите на нервност може да са причинени от различни емоционални състояние, скръстването на ръце означава, че човекът поставя своеобразна защитна бариера, но в никакъв случай не е гаранция, че това се дължи на изричането на лъжа.  

Как да реагираме, ако подозираме лъжа?   

✅Вземайки предвид всичко това, за да определим дали някой ни лъже, трябва да тълкуваме жестовете от езика на тялото в комбинация и контекст.  

✅Задаването на допълващи или отворени въпроси също е добър подход в това да си изясним дали ни лъжат. Ако не вярваме на казаното, спокойно можем да поискаме разяснение.  

✅Директният подход също може да ни бъде от полза, тъй като евентуалният лъжец едва ли очаква да бъде конфронтиран открито. Този подход е подходящ по-скоро за хора, които са ни достатъчно близки, за да си позволим такъв директен въпрос, от типа на „лъжеш ли ме?“  

✅Без значение какво ни показва интуицията, езикът на тялото и какви са подозренията ни, важно е винаги да си оставим някакъв процент вероятност да грешим.

Коментирай »
Още по темата
ТЕСТ: Добър лъжец ли си?
Шест сигурни признака, че той лъже
Осем мъжки лъжи, "облечени" в реплики 
Той обича да лъже за това
За какво лъжат мъжете и жените на първа среща
Най-разпространените мъжки лъжи
Препоръчваме още
Мит или реалност: Прави ли ни бракът по-щастливи и по-здрави?
Внимание, дами! Не вземайте болкоуспокояващи и противозачатъчни едновременно
Популярни митове за секса, в които вярваме
12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш
Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх?
Най-честите женски заблуди за мъжете
Как да разбера дали той е „на моята вълна”?
Спазването на диети намалява риска от развитие на хронични заболявания
Шест деликатни начина да направиш първата крачка
Защо с възрастта времето започва да "лети" толкова бързо?
3 вълшебни реплики, с които да го накараш да направи всичко за теб
„Възхвала на Ханс Аспергер" - разказ за аутизма, любовта, взаимността, отговорността, свободата (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби