Най-интересните подправки и добавки по света

Сред най-предпочитаните и разпространени добавки са оцет, зехтин, сол и пипер

 снимка: pexels.com

Всички ние използваме подправки и добавки, за да овкусим храната, която консумираме. Сред най-предпочитаните и разпространени добавки са оцет, зехтин, сол и пипер. По света обаче има доста по-интересни и странни подправки и добавки. foodpanda подбра няколко от тях:

Бананов кетчуп, Филипините

Този странно звучащ кетчуп, направен от банани, захар, оцет и подправки, датира от Втората световна война, когато е имало недостиг на домати. И до днес филипинците използват този кетчуп, за да овкусят омлета или бургера си.

Мармайт, Холандия

Това е кафява паста, приготвена от отпадъчните продукти от пивоварната индустрия. Добавя се екстракт от мая и малко лимон. Най-често се поднася намазана върху филийка.

Жеотгал, Корея

Жеотгал се прави от ферментирала риба, хайвер или рибни черва. Той често се използва като сос или подправка и е особено популярен за овкусяването на супи.

Рибен сос, Тайланд

Рибният сос се прави от ферментирали аншоа, сол и вода. Тази кафява течност е ключов компонент в Тайландската кухня и се използва вместо къри.

Сос Уорчестър, Великобритания

Сосът е направен от викторианските химици Леа и Перинс, които смесват оцет, меласа, захар, сол, аншоа, екстракт от тамаринд, лук и чесън. Първоначално е бил обявен за негоден, но днес е неизменна част от британската кулинария.

Ферментирала извара, Япония

Кубчетата ферментирала извара са силно ароматизирани и се поднасят към почти всяко ястия с ориз. Тази извара ферментира за минимум шест месеца.

Силно подправена туршия, Индия

Един от индийските странни деликатеси е силно подправена туршия с ярка жълта смес от мариновани зеленчуци и подправки. Никой не знае точно от къде идва, въпреки че се смята, че може да са били вдъхновени от кисели краставички изядени от британците в колониална Индия.

Коментирай »
Още по темата
Откриха 500-годишни подправки, запазени в останки от кораб в Балтийско море
Най-здравословните горчиви храни в света
Най-пикантният сос в света
Пет от най-старите ресторанти в Европа (СНИМКИ)
Арабската кухня е вкусна и богата на аромати
Седем кулинарни дестинации за 2020 година
Традиционни гръцки вкусотии, които ще ви накарат да мечтаете за лято
Най-популярните сосове в света
Защо шафранът е най-скъпата подправка на света?
Столетниците по света и техните менюта
Най-предпочитаните храни на лятото
Най-здравословните храни за студените зимни месеци
Най-сладките храни и напитки
Десет любопитни факта за червеното вино
Бургер срещу пица
Паста срещу нудълси: Да открием разликите
Знаете ли тези 14 факта за протеините?
Най-миризливите храни в света
Последната вечеря на десет мъже, осъдени на смърт
Препоръчваме още
Защо възрастните хора губят зрението си? Застрашени ли сме и как да се предпазим  
От разрушените традиции могат да покълнат красиви нови начала: „Когато сме били птици“ от Аяна Лойд Бануо
Защо мъжете те виждат като „само приятел“ и 5 начина да го промениш
Тест на личността: Каква порода котка си?
50% от хората намират татуировките за привлекателни
Ревността като оръжие за самоунищожение
Козите могат да разграничат щастие и тъга в човешкия глас
„Суперживот“ – за жизнените сили, които определят здравето ни и начина, по който се чувстваме (предложение за четене)
Създадоха вибриращ презерватив
„Магическите“ гъби могат да бъдат от полза за жените с рак
Три филмови клишета, които заблуждават мъжете
Началото на шоколада: Кога и как се е появило любимото ни изкушение
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби