Паста срещу нудълси: Да открием разликите По какво се различават и по какво си приличат пастата и нудълсите?
По какво се различават и по какво си приличат пастата и нудълсите?
снимка: pexels.com
И италианците, и китайците претендират за изобретяването на юфката. Има много истории, които подкрепят и двете тези, но независимо от фактите или митовете тази проста храна е безспорно една от най- обичаните в световен мащаб.
Знаете ли обаче, че думата "noodles" идва от немски? Но дори и в днешно време немците всъщност наричат нудълсите "паста", което е доста объркващо. За да внесе малко яснота по въпроса, foodpanda сравнява фактите за двете популярни храни:
Значение
Паста: От латинската дума „паста”, която означава тесто за сладкиши
Нудълс: От немската дума „нудъл”, на латински „nodus”, което означава възел
Съставки
Паста: Твърда пшеница, вода, яйца, грис
Нудълс: Пшеница, ориз, папуда, желъди, нищесте
Произход
Паста: Арабския свят
Нудълс: Таримския басейн
Типове
Паста: Изсушена и прясна
Нудълс: Охладени и пържени
Начин на консумиране
Паста: Ал денте
Нудълс: Меки
Енергийна стойност на 100 грама:
Паста: 131 калории
Нудълс: 138 калории
Знаете ли че?
Китайците са гласували нудълсите като най-доброто произведение на XX век.
Италианците държат да се узакони правенето на паста само от твърда пшеница
95 билиона порции нудълси се изяждат по света, за една година.
Нудълсите и пастата дават много енергия, затова маратонците ги консумират преди състезание.
Обикновено дължината на нудълите в един пакет е 51 метра
Коментирай »