снимка: pexels.com

И италианците, и китайците претендират за изобретяването на юфката. Има много истории, които подкрепят и двете тези, но независимо от фактите или митовете тази проста храна е безспорно една от най- обичаните в световен мащаб.

Знаете ли обаче, че думата "noodles" идва от немски? Но дори и в днешно време немците всъщност наричат нудълсите "паста", което е доста объркващо. За да внесе малко яснота по въпроса, foodpanda сравнява фактите за двете популярни храни:

Значение

Паста: От латинската дума „паста”, която означава тесто за сладкиши

Нудълс: От немската дума „нудъл”, на латински „nodus”, което означава възел

Съставки

Паста: Твърда пшеница, вода, яйца, грис

Нудълс: Пшеница, ориз, папуда, желъди, нищесте

Произход

Паста: Арабския свят

Нудълс: Таримския басейн

Типове

Паста: Изсушена и прясна

Нудълс: Охладени и пържени

Начин на консумиране

Паста: Ал денте

Нудълс: Меки

Енергийна стойност на 100 грама:

Паста: 131 калории

Нудълс: 138 калории

Знаете ли че?

Китайците са гласували нудълсите като най-доброто произведение на XX век.

Италианците държат да се узакони правенето на паста само от твърда пшеница

95 билиона порции нудълси се изяждат по света, за една година.

Нудълсите и пастата дават много енергия, затова маратонците ги консумират преди състезание.

Обикновено дължината на нудълите в един пакет е 51 метра

Коментирай >