Как да опазим зъбите от сладкото и алкохола

Напитките и снаксовете с въглехидрати може да предизвикат множество проблеми в устната кухина - от кариеси до счупени зъби

Как да опазим зъбите от сладкото и алкохола

Photo credit: Anna/Pixabay

Торти, сладки десерти, бонбони и различни напитки, с които много хора са склонни да прекаляват (особено на празнични трапези), може да окажат значително въздействие върху здравето на устната кухина и зъбите, предупреждават специалисти по дентална медицина от университета Тъфтс, Масачузетс, САЩ, цитирани от електронното издание "МедикълЕкспрес".

Проф. Екатерини Папатанасиу, преподавател във Факултета по дентална медицина във висшето училище, казва, че поддържането на добра устна хигиена е много важно през цялата година, но по време на празниците трябва да му обръщаме особено внимание и да се замисляме по-сериозно с какво се храним и какво пием.

Напитките и снаксовете с въглехидрати може да предизвикат множество проблеми в устната кухина - от кариеси до счупени зъби. Проф. Папатанасиу и Проф. Чин Ло, ръководител на детската стоматология във факултета, съветват студенти и пациенти как да опазим зъбите си.

Цигарите, алкохолът и липсата на устна хигиена – най-честите причини за посещение при зъболекаря

Според Ло е добре да се осигури баланс на храните в менютата за празниците, като свежите блюда от плодове и зеленчуци се украсят привлекателно, особено за най-малките. 

Лепкавите десерти не са добра идея

Папатанасиу съветва на всяка цена да се избягват бонбони тип тафи, тофи и гумени сладости, защото могат да увредят сериозно зъбите. Опитът ми сочи, че по време на празниците се увеличават спешните случаи в стоматологиите, казва специалистката. Обичайно тези спешни случаи са свързани със счупени или пукнати зъби от твърди бонбони или пуканки, отлепени коронки след похапване на лепкави бонбони, болка.

10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите

Ло добавя, че малцина осъзнават как за зъбите е по-добре да се хапват дребни шоколадови бонбони вместо бисквити например. Шоколадът ще се разтопи и няма да остане по зъбите като някои лепкави захарни бонбони, посочи тя.

Напитките с алкохол също увеличават риска за зъбите

"Те често съдържат захар и киселини, които допринасят за зъбния кариес", каза Папатанасиу. Освен това цветните напитки като червеното вино например влияят на зъбния емайл и оцветяват зъбите. Честата и прекомерна употреба на алкохолни напитки за дълъг период от време може да е рисков фактор за заболявания на венците, сухота в устата и на рак на устната кухина, добави специалистката.

Затова тя препоръчва ограничаване на употребата на алкохол изобщо. След прием на кисели храни и напитки, на алкохол и плодови сокове, Папатанасиу съветва да се изчака тридесет минути, преди да се измият зъбите. След хранене е полезно да изплакнете уста с вода, за да се отстранят частици храна, попаднали между зъбите, каза специалистката. Тя припомни, че неподсладените дъвки стимулират слюноотделянето, което предпазва от кариес.

Източник: БТА, МедикълЕкспрес
Коментирай »
Още по темата
Бактерията, причиняваща възпаленията на венците, вероятно участва и в разрушаването на зъбите от кариеси Бактерията, причиняваща възпаленията на венците, вероятно участва и в разрушаването на зъбите от кариеси
10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите 10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите
Най-вредните за зъбите напитки Най-вредните за зъбите напитки
Препоръчваме още
Две неочаквани неща, които ни правят адски секси за мъжете Две неочаквани неща, които ни правят адски секси за мъжете
10 доказателства, че си на прав път   10 доказателства, че си на прав път  
Опасни секс играчки: Седем страни, в които вибраторите са забранени Опасни секс играчки: Седем страни, в които вибраторите са забранени
Топ 100 на най-добрите традиционни храни по света Топ 100 на най-добрите традиционни храни по света
На какво си способна за него? На какво си способна за него?
Седем начина да се справиш с несподелената любов Седем начина да се справиш с несподелената любов
Нещата, които той не трябва да разбира за теб Нещата, които той не трябва да разбира за теб
Съществувала е в Месопотамия и Древен Египет: Знаете ли на колко години е романтичната целувка? Съществувала е в Месопотамия и Древен Египет: Знаете ли на колко години е романтичната целувка?
За доверието и оргазма или защо не трябва да смесваме секса с алкохол За доверието и оргазма или защо не трябва да смесваме секса с алкохол
И заживели щастливо... или не съвсем?! Бракът бил полезен за мъжете, но не и за жените И заживели щастливо... или не съвсем?! Бракът бил полезен за мъжете, но не и за жените
Пет храни, които понижават кръвната захар Пет храни, които понижават кръвната захар
Мозъкът на порно маниаците "свети" като на алкохолици Мозъкът на порно маниаците "свети" като на алкохолици
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби