10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите

Един от трима възрастни има някаква степен на разрушаване на емайла на зъбите. Едно от четири деца страда от подобно състояние още от 5-годишна възраст

10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите

Photo credit: Shiny Diamond/pexels.com

Всички храни и напитки, които приемаме, оказват съществено влияние върху здравето на нашите зъби. А проблемите започват още от детството. Така един от трима възрастни има някаква степен на разрушаване на емайла, а едно на четири деца страда от подобно състояние още от 5-годишна възраст.

Както за общото ни здравословно състояние, така и по отношение на денталното здраве, натуралната минерална и изворна вода е доказано най-добрата напитка в ежедневието, тъй като на първо място не съдържа захар – а консумацията на захар в най-голяма степен уврежда зъбите. От друга страна, съдържащият се в натуралните води флуор може да намали риска от възникване на кариес, като помага на зъбния емайл да бъде по-устойчив на киселинна атака.

Зъбна ерозия и кариес

Зъбната ерозия представлява загуба на зъбен емайл, причинена от киселинна атака. Емайлът е твърдото, защитно покритие на зъба, което предпазва дентина под него. Когато емайлът е износен, дентинът е изложен на външно влияние, което може да предизвика болка и повишена чувствителност.

Вижте кои са най-вредните за зъбите напитки

Зъбните кариеси са причинени от контакт със захарите в храната и напитките. Определени бактерии образуват слой на повърхността на зъбите, наречен плака, който използва захарите като енергиен източник при произвеждането на киселини в устата. На свой ред киселинната среда може да доведе до омекването на емайла и дентина на зъбите. След множество атаки от киселините в зъбите се образуват кухини (кариеси).

В този процес слюнката играе ключова защитна роля. Естествените соли в нея карат емайла да се реминерализира и да се втвърди отново. Слюнката се състои от около 99% вода и затова приемът на достатъчно вода е важен за нейното образуване. Всъщност когато сме дехидратирани, концентрацията на вода в слюнката се променя и това не е в полза на здравето на зъбите.

Какви напитки е добре да приемаме?

Напитките с високо съдържание на захар или киселини трябва да бъдат ограничени, тъй като увеличават риска от гниене и ерозия на емайла. Напитките с по-ниски стойности на pH обикновено имат по-висок ерозивен потенциал от тези с неутрално или алкално pH. Някои от бутилираните минерални води на пазара се отличават с висока алкалност (над 9,5) и са особено полезни за здравето на зъбите.

Препоръки за правилна грижа за здравето на устната кухина:

  • Пиенето на вода е добър начин да се хидратираме, без да подлагаме зъбите си на опасността от захарите.
  • Децата трябва да бъдат насърчавани да се хидратират от ранна възраст, за да се развие навикът им за чест прием на вода.
  • Възрастните хора, които страдат от сухота в устата, трябва да бъдат насърчавани да пият вода редовно.
  • Зъбите трябва да се мият всяка вечер и поне веднъж през деня, като се използва паста за зъби с флуор.
  • Миенето на зъбите вечер е особено важно, тъй като образуването на слюнка се забавя през нощта.
  • Изплакването на устата с вода между храненията може да помогне за премахване на остатъците от храна, които иначе биха могли да доведат до появата на кариеси.
  • Флуорът помага да се предотврати гниенето на емайла. Вашият зъболекар може да ви препоръча подходящото съдържание на флуор в пастата за зъби или водата, която пиете.
  • Ограничете приема на напитки и храни, съдържащи захари и киселини, защото те отслабват емайла на зъбите.
  • Дъвките предизвикват образуването на повече слюнка, което помага да неутрализираме киселината в устата си след ядене или пиене. Доказано е, че дъвченето на дъвки без захар след хранене може да предотврати появата на кариеси.
Коментирай »
Още по темата
Откриха причината за лошия дъх в устата Откриха причината за лошия дъх в устата
Как да опазим зъбите от сладкото и алкохола Как да опазим зъбите от сладкото и алкохола
Най-важните стъпки за правилната грижа за детските зъби Най-важните стъпки за правилната грижа за детските зъби
Три (не) очевидни причини за увреждане на зъбния емайл Три (не) очевидни причини за увреждане на зъбния емайл
Бактерията, причиняваща възпаленията на венците, вероятно участва и в разрушаването на зъбите от кариеси Бактерията, причиняваща възпаленията на венците, вероятно участва и в разрушаването на зъбите от кариеси
Диетата и пародонтитът: Режимът на растителна основа е естествена защита от натрупване на зъбна плака Диетата и пародонтитът: Режимът на растителна основа е естествена защита от натрупване на зъбна плака
Цигарите, алкохолът и липсата на устна хигиена – най-честите причини за посещение при зъболекаря Цигарите, алкохолът и липсата на устна хигиена – най-честите причини за посещение при зъболекаря
Най-вредните за зъбите напитки Най-вредните за зъбите напитки
Препоръчваме още
Предложение за четене: „Машини като мен“ - предизвикателна творба, която задава абсурдни въпроси Предложение за четене: „Машини като мен“ - предизвикателна творба, която задава абсурдни въпроси
„Тайната на хумора: Кой, как и защо се смее“ (предложение за четене) „Тайната на хумора: Кой, как и защо се смее“ (предложение за четене)
Трите най-популярни секс пози и тайните, които издават Трите най-популярни секс пози и тайните, които издават
ТЕСТ: Кой е мъжът, който ще разбие сърцето ти? ТЕСТ: Кой е мъжът, който ще разбие сърцето ти?
5 типа мъже, на които си струва да дадеш шанс 5 типа мъже, на които си струва да дадеш шанс
Шест доказателства, че си щастлива Шест доказателства, че си щастлива
Хитрият Лисан се завръща за нова порция детски усмивки (предложение за четене) Хитрият Лисан се завръща за нова порция детски усмивки (предложение за четене)
Защо ментата ни кара да чувстваме охлаждане? Защо ментата ни кара да чувстваме охлаждане?
ТЕСТ: Отговори на един въпрос и ще ти дам песен, която да слушаш ТЕСТ: Отговори на един въпрос и ще ти дам песен, която да слушаш
Кралят на аукционите: Картините на Пабло Пикасо се продават за стотици милиони Кралят на аукционите: Картините на Пабло Пикасо се продават за стотици милиони
ТЕСТ: Кажи ми коя зодия е гаджето ти и разбери колко много те обича ТЕСТ: Кажи ми коя зодия е гаджето ти и разбери колко много те обича
ТЕСТ: Кой супергерой е перфектният партньор за теб? ТЕСТ: Кой супергерой е перфектният партньор за теб?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби