Най-важните стъпки за правилната грижа за детските зъби

Какви са най-важните стъпки и как да помогнем на децата да поддържат хигиена на зъбите, ето какво съветва специалистът по детска дентална медицина д-р Ирина Михайлова

Най-важните стъпки за правилната грижа за детските зъби

Д-р Ирина Михайлова/Photo credit: INTERIMAGE

Правилното хранене и добрата орална хигиена са сред най-важните фактори, които определят здравето на детските зъби. Всяко дете се нуждае от храни, богати на минерали, витамини, полезни мазнини и въглехидрати, затова сред най-подходящите продукти са млякото и млечните продукти, морковите, целината и ябълките, съветва д-р Ирина Михайлова - специалист по детска дентална медицина.

Що се отнася до добрата орална хигиена, тук основна роля имат родителите. Правилната орална хигиена трябва да се въведе възможно най-рано с появата на първото временно зъбче, категорична е д-р Михайлова.

Какви са най-важните стъпки и как да помогнем на децата да поддържат хигиена на зъбите, ето какво още съветва специалистът по детска дентална медицина 👇👇👇

🦷 Кои са най-важните стъпки за правилната грижа за детските зъби

Правилната грижа за детските зъбки е свързана с правилното хранене и правилната орална хигиена. Детето се нуждае от полезни храни, богати на минерали (калций и магнезий), витамини, полезни мазнини и въглехидрати. Примери за такива храни са млякото и млечните продукти, морковите, целината и ябълките. Храните, съдържащи захари, са изключително неподходящи за детското орално здраве – зърнени закуски, тестени изделия лепкави храни (близалки, бонбони), сокове и газирани напитки. Трябва да се създадат полезни хранителни навици още в ранна детска възраст.

Виж кои са най-вредните за зъбите напитки

Правилната орална хигиена трябва да се въведе възможно най-рано с появата на първото временно зъбче. Трябва да се даде добър пример още в самото начало. Това е времето за въвеждане на ритуалите. Правилната хигиена включва здрави и бели зъби без хранителни остатъци и без плака, розови венци и приятен дъх. За това са необходими четка и паста за зъби – подходящи за възрастта на детето – със или без флуорид. Родителите имат основна роля във възпитанието на правилни орално-хигиенни навици на децата си. За да се стимулира позитивен навик, миенето на зъби трябва да се превърне в игра и забавление.

🦷 Как можем да помогнем на децата да поддържат хигиена на зъбите

В училище трябва да се избягват вредните храни и напитки. За здравето на устната кухина е важен освен видът на храните, които приема детето, също и колко често се храни. Важно е да се намали неконтролируемият прием на въглехидрати – сладкиши, близалки, газирани напитки и сокове в междинните хранения. По-добре е да се заменят с ябълка или друг плод. След приключване на храненето задължително трябва да се изпие една чаша вода, за да се отстранят хранителните остатъци от зъбните повърхности. Възможно е и храненето да завърши с дъвка за около 10 мин., с което се стимулира слюноотделянето и почистващата способност на слюнката.

🦷 Кои са най-честите грешки, които родителите допускат при грижа за зъбите на децата

Никой родител не иска детето му да страда, така че целенасочени грешки няма. Има подценяване на проблема и неглижиране на нуждата от профилактика и лечение, затова първият преглед трябва да се проведе с пробива още на първите зъбки. Така родителите ще могат да получат изчерпателна информация за правилна грижа за зъбките, която да прилагат в домашни условия, и ако случайно има проблем, той ще се установи на много по-ранен етап и лечението ще бъде по-леко.

🦷 Кога трябва да е първата среща на децата със стоматолога

Задължително е първото посещение да се осъществи в ранна детска възраст около първата годинка на детето като превенция срещу страха и негативното отношение спрямо денталното лечение. Самото посещение е с опознавателен характер. Денталният лекар представя обстановката на разбираем за детето език, въвежда го в различни игрови ситуации, използва различни пособия и средства за представяне на етапите на денталното лечение. Правете профилактични посещения на всеки три месеца, за да може постепенно да се изгради доверие и приятелство между детето-пациент и денталния лекар. При тези посещения може да се констатират грешки в хранителния режим на детето или някои негови вредни навици, както и грешки в провеждането на оралната хигиена. Колкото по-рано се открият лезиите по зъбните повърхности, толкова по-добре: неоперативното превантивно лечение може да предотврати тяхното развитие и да доведе до обратно развитие на кариозния процес.

🦷 Какви са най-ефективните методи за убеждаване на децата да се хранят здравословно и как да избягват храни и напитки, които вредят на зъбите?

Да накараш децата да заменят доброволно пицата, пържените картофи, вафлите и шоколадовите бисквити със зеленчуци и плодове е голямо предизвикателство. Ако искате децата ви да приемат здравословна храна, която не вреди на зъбите, дайте положителен пример. Заобиколете децата си с такава храна вкъщи, приготвяйте за училище. Дайте им право на избор между няколко варианта, когато отворят хладилника. Направете така, че храната да е вкусна, добре приготвена, с различни аромати и така детето ще я консумира с удоволствие. Създайте правилен хранителен режим. Ако сте прекалено настоятелни и ги карате насила да ядат това, което вие сте решили, може да срещнете големи затруднения.

🦷 Как водата помага за здравето на детските зъбки?

Приемът на вода поддържа устата чиста – измива от зъбите захарите и киселините вследствие на приема на сладки, кашави храни и подсладени напитки. Тя отмива оцветяванията от соковете по емайла и премахва сухотата в устата, като стимулира слюнката, която се бори с бактериите. Водата няма калории, а подсладените напитки и соковете съдържат определено количество захар и калории, които стимулират микроорганизмите да се развиват и да влошават здравето на зъбите. Пиенето на вода помага за поддържането на естествената хигиена и е винаги полезно за здравето.

🦷 Как можем да насърчим децата да предпочитат водата пред сладките напитки

Родителите трябва да бъдат добър пример за децата си, затова пийте вода по време на основните хранения, не купувайте газирани напитки и сокчета. Изберете водата като основна напитка, докато сте навън – в парка, на площадката. Трябва да я направите единствена възможност и тогава тя ще се превърне в здравословен навик на децата. Добавете парченца плод във водата. Децата се забавляват да пият този микс. Те са склонни да губят повече течности, защото обменните процеси в телата им протичат на бърза скорост. Растящият детски организъм се нуждае от повече вода за поддържането им. Редовно пийте и предлагайте вода и детето ще прояви интерес към нея.

За д-р Ирина Михайлова

Д-р Ирина Михайлова е лекар, специалист по детска дентална медицина в клиники „ЕО Дент“. Започва обучението си по стоматология във Франция. През 2005 г. завършва Факултета по дентална медицина на Медицинския университет – София. През 2022 год. придобива специалност „Детска дентална медицина“ към МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Преминала е множество теоретични и практически курсове за следдипломна квалификация в България, Белгия, Австрия, Сърбия и др. Участва в национални и международни научни форуми. Професионалните ѝ интереси са насочени към работата с деца. Прилага иновативни методи и подходи за превенция и лечение на кариес в ранното детство.

Коментирай »
Още по темата
Три (не) очевидни причини за увреждане на зъбния емайл Три (не) очевидни причини за увреждане на зъбния емайл
Бактерията, причиняваща възпаленията на венците, вероятно участва и в разрушаването на зъбите от кариеси Бактерията, причиняваща възпаленията на венците, вероятно участва и в разрушаването на зъбите от кариеси
Диетата и пародонтитът: Режимът на растителна основа е естествена защита от натрупване на зъбна плака Диетата и пародонтитът: Режимът на растителна основа е естествена защита от натрупване на зъбна плака
10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите 10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите
Най-вредните за зъбите напитки Най-вредните за зъбите напитки
Препоръчваме още
Зодиите и храната: Какъв гювеч обичат представителите на 12-те знака Зодиите и храната: Какъв гювеч обичат представителите на 12-те знака
Предложение за четене: „Машини като мен“ - предизвикателна творба, която задава абсурдни въпроси Предложение за четене: „Машини като мен“ - предизвикателна творба, която задава абсурдни въпроси
ТЕСТ: Каква е женската ти суперсила? ТЕСТ: Каква е женската ти суперсила?
ТЕСТ: Мъжка или женска енергия преобладава в теб? ТЕСТ: Мъжка или женска енергия преобладава в теб?
Как да се справиш със самотата? Как да се справиш със самотата?
Двойките, които пият заедно, по-рядко се разделят Двойките, които пият заедно, по-рядко се разделят
Откъс от „Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“ Откъс от „Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“
Защо ментата ни кара да чувстваме охлаждане? Защо ментата ни кара да чувстваме охлаждане?
Внимание, дами! Ето какво мразят мъжете по време на секс Внимание, дами! Ето какво мразят мъжете по време на секс
5 начина да забавиш темпото във връзката си 5 начина да забавиш темпото във връзката си
Кюфтета от тиквички – вкусни и лесни за приготвяне Кюфтета от тиквички – вкусни и лесни за приготвяне
Тя е романтика, страст, обич, близост, любов... Но знаете ли тези пет факта за целувката? Тя е романтика, страст, обич, близост, любов... Но знаете ли тези пет факта за целувката?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби