Три (не) очевидни причини за увреждане на зъбния емайл

Увреждането на емайла прави зъбите по-чувствителни към топлина и студ и по-малко устойчиви на кариес.

Три (не) очевидни причини за увреждане на зъбния емайл

Photo credit: Hana Lopez/Unsplash

Използването на агресивни избелващи пасти, отварянето на различни опаковки и бутилки със зъби и навикът да се дъвче лед са сред не толкова очевидните причини за увреждането на зъбния емайл, според експертка от САЩ, цитирана от Таймс Нюз Ю Кей.

Специалистка по естетична стоматология Шахира Саад отбелязва, че много хора използват избелващи пасти, за да получат зъбите им по-бързо желания по-светъл нюанс. Все по-голяма популярност придобива и черната паста за зъби с активен въглен. 

Саад предупреждава, че подобни средства са твърде агресивни - абразивните (твърди) частици в тях надраскват горния слой на емайла, оставяйки микропукнатини. По-късно, когато човек консумира оцветяващи храни като кафе, шоколад, плодове и зеленчуци, оцветителят може да попадне в тези пукнатини, което води до пожълтяване на зъбите.

Освен това когато дентинът - твърдата тъкан, която съставлява по-голямата част от зъба, е изложен на абразивни вещества, чувствителността на зъбите се увеличава.

Специалистката препоръчва също така хората да се отърват от навика да отварят различни опаковки и бутилки и да късат хартия и торбички със зъби. Това може да доведе до нащърбяване на повърхността им.

Дъвченето на кубчета лед също е вредно за емайла, чието увреждането прави зъбите по-чувствителни към топлина и студ и по-малко устойчиви на кариес. 

Източник: Таймс Нюз Ю Кей, БТА
Коментирай »
Още по темата
Най-важните стъпки за правилната грижа за детските зъби Най-важните стъпки за правилната грижа за детските зъби
Бактерията, причиняваща възпаленията на венците, вероятно участва и в разрушаването на зъбите от кариеси Бактерията, причиняваща възпаленията на венците, вероятно участва и в разрушаването на зъбите от кариеси
10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите 10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите
Най-вредните за зъбите напитки Най-вредните за зъбите напитки
Препоръчваме още
Уасаби подобрява паметта на възрастни хора Уасаби подобрява паметта на възрастни хора
Чувстваш, че си на кръстопът? Това може би е най-доброто нещо, което някога ти се е случвало (ето защо) Чувстваш, че си на кръстопът? Това може би е най-доброто нещо, което някога ти се е случвало (ето защо)
Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма
Певците са ставали все по-тихи през последните 75 години Певците са ставали все по-тихи през последните 75 години
Сърцебиене, задух, проблеми със съня – кога симптомите предупреждават за предсърдно мъждене Сърцебиене, задух, проблеми със съня – кога симптомите предупреждават за предсърдно мъждене
На какво се дължи гравитационната дупка в Индийския океан? На какво се дължи гравитационната дупка в Индийския океан?
Висок интелектуален потенциал, дислексия, Аспергер, свръхчувствителност: „Неуправляеми или атипични?“ в подкрепа на различните деца и техните родители Висок интелектуален потенциал, дислексия, Аспергер, свръхчувствителност: „Неуправляеми или атипични?“ в подкрепа на различните деца и техните родители
Трите зодии, които разбиват сърца Трите зодии, които разбиват сърца
Смело момиче променя „Кралството“ в нов български роман (предложение за четене) Смело момиче променя „Кралството“ в нов български роман (предложение за четене)
Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави
Любимата закуска: ето какво не знаем за палачинките Любимата закуска: ето какво не знаем за палачинките
ТЕСТ: Каква птица си? ТЕСТ: Каква птица си?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби