Защо лютите чушки са люти?

Лютивината се измерва по т. нар. Скала на Сковил

Защо лютите чушки са люти?

снимки: pixabay.com

Усещането за парене и лютив вкус при някои сортове чушки е причинено от веществото капсаицин

Това вещество "подмамва" тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на прекомерни количества топлина, въпреки че действително няма физическо изгаряне.

Вижте кои са най-вкусните балкански ястия

Повечето от капсаицина в чушките е концентриран около семената. Това е защитен механизъм, който растенията използват, за да бъдат предпазени от гъбички и вредители. 

Не всички чушки обаче са еднакво парливи, отбелязват от foodpanda. Лютивината се измерва по т. нар. Скала на Сковил. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин.

Вижте и шест суеверия, свързани с храни и напитки

Най-лютият сорт чушки в света е Каролина Рийпър, официално въведена в Книгата на рекордите на "Гинес". Освен с лютивината си чушката е известна и с приятния си вкус.

Колко е лют даден сорт се измерва в кратни на 100 единици и се отнася до това колко захар и вода са били необходими за разреждане на пипера до точка, в която дегустаторите вече не са могли да вкусят лютивостта.

Ето и няколко примера:

  • Сладка чушка - 0 единици
  • Халапеньо - 2500 до около 8000 единици
  • Кайен - 30 000 до около 50 000 единици
  • Червено Савино Хабанеро - 350 000 до около 577 000 единици
Коментирай »
Още по темата
Най-пикантният сос в света Най-пикантният сос в света
Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае
Топ 7 на храните за плосък корем Топ 7 на храните за плосък корем
5 генерални заблуди относно здравословното хранене 5 генерални заблуди относно здравословното хранене
Най-сладките храни и напитки Най-сладките храни и напитки
Пет филма на Тарантино, в които и храната играе главна роля Пет филма на Тарантино, в които и храната играе главна роля
Когато храната и сексът вървят ръка за ръка Когато храната и сексът вървят ръка за ръка
Препоръчваме още
Разгадай намеренията му по погледа Разгадай намеренията му по погледа
Виктория Пенкова ни предлага рецепта за лек против разбито сърце с „Йога, любов и други митове“ (предложение за четене) Виктория Пенкова ни предлага рецепта за лек против разбито сърце с „Йога, любов и други митове“ (предложение за четене)
Пет храни, които понижават кръвната захар Пет храни, които понижават кръвната захар
Къде и как се е появило първото кюфте? Къде и как се е появило първото кюфте?
ТЕСТ: Кой е господин „Перфектен“ за теб? ТЕСТ: Кой е господин „Перфектен“ за теб?
Пясък по краката, солен въздух и нула тревоги – ето я мечтаната почивка Пясък по краката, солен въздух и нула тревоги – ето я мечтаната почивка
Изобретяването на книгите в античния свят: „Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо (предложение за четене) Изобретяването на книгите в античния свят: „Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо (предложение за четене)
Диета при подагра: Да забравим за храните от „червената зона“ Диета при подагра: Да забравим за храните от „червената зона“
Как да поддържаме страстта в спалнята Как да поддържаме страстта в спалнята
Йоана Йокко показва, че здравословното ядене може да бъде просто, икономично и вкусно с „Още 50 здравословни рецепти“ Йоана Йокко показва, че здравословното ядене може да бъде просто, икономично и вкусно с „Още 50 здравословни рецепти“
Бадемите намаляват усещането за глад Бадемите намаляват усещането за глад
 Младите жени използват все по-малко грим Младите жени използват все по-малко грим
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби