Защо лютите чушки са люти?

Лютивината се измерва по т. нар. Скала на Сковил

снимки: pixabay.com

Усещането за парене и лютив вкус при някои сортове чушки е причинено от веществото капсаицин

Това вещество "подмамва" тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на прекомерни количества топлина, въпреки че действително няма физическо изгаряне.

Вижте кои са най-вкусните балкански ястия

Повечето от капсаицина в чушките е концентриран около семената. Това е защитен механизъм, който растенията използват, за да бъдат предпазени от гъбички и вредители. 

Вижте и шест суеверия, свързани с храни и напитки

Лютивината се измерва по т. нар. Скала на Сковил. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин.

Коментирай »
Най-пикантният сос в света
Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае
Топ 7 на храните за плосък корем
5 генерални заблуди относно здравословното хранене
Най-сладките храни и напитки
Пет филма на Тарантино, в които и храната играе главна роля
Когато храната и сексът вървят ръка за ръка
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Най-здравият американски щат
Петте неща, които той мрази
10 от най-романтичните филмови целувки в историята
Защо не бива да убиваме паяците у дома
Какво не знаем за наденицата: 11 любопитни факти
Американец инсценира отвличането си, за да отиде на ергенско парти
ТЕСТ: Кой е господин „Перфектен“ за теб?
Край на сагата: Грандиозната премиера на „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ в Ел Ей (СНИМКИ)
Най-популярните модели в социалните мрежи през 2015 година (СНИМКИ)
7 трика, с които винаги ще изглеждаш добре на снимки
Какъв е идеалният брой любовници
Шест храни, които помагат да се справим с подутия корем
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби