Защо лютите чушки са люти? Лютивината се измерва по т. нар. Скала на Сковил
Лютивината се измерва по т. нар. Скала на Сковил

снимки: pixabay.com
Усещането за парене и лютив вкус при някои сортове чушки е причинено от веществото капсаицин.
Това вещество "подмамва" тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на прекомерни количества топлина, въпреки че действително няма физическо изгаряне.
Вижте кои са най-вкусните балкански ястия
Повечето от капсаицина в чушките е концентриран около семената. Това е защитен механизъм, който растенията използват, за да бъдат предпазени от гъбички и вредители.
Вижте и шест суеверия, свързани с храни и напитки
Лютивината се измерва по т. нар. Скала на Сковил. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин.
Коментирай »