снимка: pexels.com 

Лукът е един от най-консумираните зеленчуци като средство за овкусяване на ястия. Въпреки че е неприятен за очите и предизвиква сълзене, той се използва като основна съставка в кулинарията - в салата и ястия.

Foodpanda, подбра няколко важни и интересни факти за така обичания зеленчук.

Лукът съдържа флавоноиди, уникални съединения, които са полезни за здравето. Те съдържат предимно биоеквивалентният кверцетин, който се прилага като антиоксидант, противораково и противовъзпалително вещество.

via GIPHY

Въпреки че, лукът е много предпочитан, той няма впечатляващи хранителни свойства. Една чаша нарязан лук съдържа 234 mg калий, в сравнение с около 537 mg в банан.

Лукът съдържа серни съединения. Това е причината очите ни да сълзят от него и да оставя траен вкус в устата ни.

via GIPHY

Лукът се използва и за медицински цели, а в много култури се вярва, че той абсорбира микроби и е добре да се държи до леглото.

Има теория, но все още не е доказана, че престоялият лук става токсичен, заради освобождаването на серни съединения.

via GIPHY

Сокът от лук служи и против косопад, защото той подсилва здравината на косъма.

И още любопитни факти за храните: 

Храните, които трябва да избягваме според зодията 

Топ 7 на храните за плосък корем

Калорийните бомби, скрити в здравословните храни