Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае

Какво не знам за лука, за какво се ползва и какво ни носи? Всеки любител на лука трябва да знае това ;)

Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае

снимка: pexels.com 

Лукът е един от най-консумираните зеленчуци като средство за овкусяване на ястия. Въпреки че е неприятен за очите и предизвиква сълзене, той се използва като основна съставка в кулинарията - в салата и ястия.

Foodpanda, подбра няколко важни и интересни факти за така обичания зеленчук.

Лукът съдържа флавоноиди, уникални съединения, които са полезни за здравето. Те съдържат предимно биоеквивалентният кверцетин, който се прилага като антиоксидант, противораково и противовъзпалително вещество.

via GIPHY

Въпреки че, лукът е много предпочитан, той няма впечатляващи хранителни свойства. Една чаша нарязан лук съдържа 234 mg калий, в сравнение с около 537 mg в банан.

Лукът съдържа серни съединения. Това е причината очите ни да сълзят от него и да оставя траен вкус в устата ни.

via GIPHY

Лукът се използва и за медицински цели, а в много култури се вярва, че той абсорбира микроби и е добре да се държи до леглото.

Има теория, но все още не е доказана, че престоялият лук става токсичен, заради освобождаването на серни съединения. 

Сокът от лук служи и против косопад, защото той подсилва здравината на косъма.

И още любопитни факти за храните: 

Храните, които трябва да избягваме според зодията 

Топ 7 на храните за плосък корем

Калорийните бомби, скрити в здравословните храни

Коментирай »
Още по темата
Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх? Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх?
Каква е разликата между шалот и лук? Каква е разликата между шалот и лук?
Защо лютите чушки са люти? Защо лютите чушки са люти?
Шест суеверия, свързани с храни и напитки Шест суеверия, свързани с храни и напитки
Защо шафранът е най-скъпата подправка на света? Защо шафранът е най-скъпата подправка на света?
Седем храни и напитки за спортуващите дами Седем храни и напитки за спортуващите дами
Най-вкусните храни с малко калории Най-вкусните храни с малко калории
Препоръчваме още
Най-щастливите професии в света: Попадаш ли в класацията? Най-щастливите професии в света: Попадаш ли в класацията?
Как стигнахме дотук и накъде отиваме: 32 „Дигитални истории“ от Георги Караманев за бъдещето на технологиите (предложение за четене) Как стигнахме дотук и накъде отиваме: 32 „Дигитални истории“ от Георги Караманев за бъдещето на технологиите (предложение за четене)
Ерата на играчките приключва с „Играта на играчките 5” (филмово предложение) Ерата на играчките приключва с „Играта на играчките 5” (филмово предложение)
Най-добрите източници на витамини и минерали за женското тяло Най-добрите източници на витамини и минерали за женското тяло
Червена панда прави гимнастика Червена панда прави гимнастика
Как обичаш според месеца си на раждане  Как обичаш според месеца си на раждане 
От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма
Пет трика за успешна офис свалка Пет трика за успешна офис свалка
Любовта винаги оставя белег: „Белязани мъже: Рул + Шоу“ (филмово предложение) Любовта винаги оставя белег: „Белязани мъже: Рул + Шоу“ (филмово предложение)
Електронна "татуировка" наблюдава здравето на сърцето Електронна "татуировка" наблюдава здравето на сърцето
Михаил Шишкин: „МОИТЕ. Есета за руската литература“ (предложение за четене) Михаил Шишкин: „МОИТЕ. Есета за руската литература“ (предложение за четене)
Защо червеното вино предизвиква главоболие? Защо червеното вино предизвиква главоболие?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби