снимка: Shutterbug75Pixabay 

Лукът е популярна добавка към много ястия и салати.

Шалотът е от същото семейство и се използва все по-често по нашите географски ширини. Името му произлиза от град Ашкелон в Израел.

Предполага се, че е пренесен в Европа при кръстоносните походи.

Откриваме лука в прекрасно разнообразие от нюанси и текстури - от чисто бяло до наситено лилаво, и в аромати, които варират от почти толкова сладък и мек като ябълка до дълбоко пикантен.

Той варира по размер от миниатюрни перли до кълба с размерите на малка топка.

Наричат шалота елегантен европейски братовчед“ на лука, който толкова добре познаваме и обичаме, отбелязват от foodpanda.

Въпреки че са свързани, шалотът се различава от лука по няколко основни неща.

На първо място, за разлика от обикновения лук, който расте като единични луковици, шалотът расте на гроздове, по-скоро като чесън. Той е малко по-сладък от обикновения лук, а вкусът му е по-фин.

Това го прави особено сполучлива добавка към салати или бавно печени ястия.

Шалотът се предлага в няколко различни цвята, като най-често се среща бледолилавият с кафява кожа.

Независимо че и лукът, и шалотът придават аромат на лук, те всъщност не са взаимозаменяеми. Ако използвате шалот вместо лук, то добавете половината количество шалот от това, което бихте сложили от обикновен кромид.

Шалотът прибавя дълбочина във вкуса на супи, сосове, яхнии - и особено в пилешки и рибни ястия. Той е стар познайник във френската кухня и много често се приготвя фламбиран като гарнитура.

В сравнение с добре познатия кромид лук, шалотът е по-лек, ненатрапчив и не предизвиква сълзи, което е истинско щастие за всяка домакиня.

Коментирай >