Каква е разликата между шалот и лук?

Наричат шалота „елегантен европейски братовчед“ на лука

Каква е разликата между шалот и лук?

снимка: Shutterbug75Pixabay 

Лукът е популярна добавка към много ястия и салати.

Шалотът е от същото семейство и се използва все по-често по нашите географски ширини. Името му произлиза от град Ашкелон в Израел.

Предполага се, че е пренесен в Европа при кръстоносните походи.

Откриваме лука в прекрасно разнообразие от нюанси и текстури - от чисто бяло до наситено лилаво, и в аромати, които варират от почти толкова сладък и мек като ябълка до дълбоко пикантен.

Той варира по размер от миниатюрни перли до кълба с размерите на малка топка.

Наричат шалота елегантен европейски братовчед“ на лука, който толкова добре познаваме и обичаме, отбелязват от foodpanda.

Въпреки че са свързани, шалотът се различава от лука по няколко основни неща.

На първо място, за разлика от обикновения лук, който расте като единични луковици, шалотът расте на гроздове, по-скоро като чесън. Той е малко по-сладък от обикновения лук, а вкусът му е по-фин.

Това го прави особено сполучлива добавка към салати или бавно печени ястия.

Шалотът се предлага в няколко различни цвята, като най-често се среща бледолилавият с кафява кожа.

Независимо че и лукът, и шалотът придават аромат на лук, те всъщност не са взаимозаменяеми. Ако използвате шалот вместо лук, то добавете половината количество шалот от това, което бихте сложили от обикновен кромид.

Шалотът прибавя дълбочина във вкуса на супи, сосове, яхнии - и особено в пилешки и рибни ястия. Той е стар познайник във френската кухня и много често се приготвя фламбиран като гарнитура.

В сравнение с добре познатия кромид лук, шалотът е по-лек, ненатрапчив и не предизвиква сълзи, което е истинско щастие за всяка домакиня.

Коментирай »
Още по темата
Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх? Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх?
Шест храни, които помагат да се справим с подутия корем Шест храни, които помагат да се справим с подутия корем
Тенденциите в храненето през 2020 година Тенденциите в храненето през 2020 година
Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае
10 съвета за по-добър метаболизъм 10 съвета за по-добър метаболизъм
Най-миризливите храни в света Най-миризливите храни в света
Препоръчваме още
Бракът е полезен за сърцето Бракът е полезен за сърцето
Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето
„Без паника“: Как да реагираме, ако станем свидетели на катастрофа „Без паника“: Как да реагираме, ако станем свидетели на катастрофа
Мъжете и жените не могат да бъдат „само приятели“ - три доказателства и три изключения Мъжете и жените не могат да бъдат „само приятели“ - три доказателства и три изключения
Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло
Половината жени фантазират за друг мъж по време на секс Половината жени фантазират за друг мъж по време на секс
Атопичният дерматит: Как да го лекуваме с плажове и слънце Атопичният дерматит: Как да го лекуваме с плажове и слънце
Предложение за четене: „Калипсо“ - интелигентен трилър за най-мрачните кътчета на човешката душа Предложение за четене: „Калипсо“ - интелигентен трилър за най-мрачните кътчета на човешката душа
Четири здравословни ползи от сиренето Четири здравословни ползи от сиренето
Едва третата жена в историята: Жустин Трие грабна "Златната палма" на кинофестивала в Кан Едва третата жена в историята: Жустин Трие грабна "Златната палма" на кинофестивала в Кан
Когато пътуването е по-вълнуващо от самата дестинация Когато пътуването е по-вълнуващо от самата дестинация
Първи опит за баница (с готови кори): неочаквано вкусно Първи опит за баница (с готови кори): неочаквано вкусно
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби