Каква е разликата между шалот и лук?

Наричат шалота „елегантен европейски братовчед“ на лука

Каква е разликата между шалот и лук?

снимка: Shutterbug75Pixabay 

Лукът е популярна добавка към много ястия и салати.

Шалотът е от същото семейство и се използва все по-често по нашите географски ширини. Името му произлиза от град Ашкелон в Израел.

Предполага се, че е пренесен в Европа при кръстоносните походи.

Откриваме лука в прекрасно разнообразие от нюанси и текстури - от чисто бяло до наситено лилаво, и в аромати, които варират от почти толкова сладък и мек като ябълка до дълбоко пикантен.

Той варира по размер от миниатюрни перли до кълба с размерите на малка топка.

Наричат шалота елегантен европейски братовчед“ на лука, който толкова добре познаваме и обичаме, отбелязват от foodpanda.

Въпреки че са свързани, шалотът се различава от лука по няколко основни неща.

На първо място, за разлика от обикновения лук, който расте като единични луковици, шалотът расте на гроздове, по-скоро като чесън. Той е малко по-сладък от обикновения лук, а вкусът му е по-фин.

Това го прави особено сполучлива добавка към салати или бавно печени ястия.

Шалотът се предлага в няколко различни цвята, като най-често се среща бледолилавият с кафява кожа.

Независимо че и лукът, и шалотът придават аромат на лук, те всъщност не са взаимозаменяеми. Ако използвате шалот вместо лук, то добавете половината количество шалот от това, което бихте сложили от обикновен кромид.

Шалотът прибавя дълбочина във вкуса на супи, сосове, яхнии - и особено в пилешки и рибни ястия. Той е стар познайник във френската кухня и много често се приготвя фламбиран като гарнитура.

В сравнение с добре познатия кромид лук, шалотът е по-лек, ненатрапчив и не предизвиква сълзи, което е истинско щастие за всяка домакиня.

Коментирай »
Още по темата
Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх? Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх?
Шест храни, които помагат да се справим с подутия корем Шест храни, които помагат да се справим с подутия корем
Тенденциите в храненето през 2020 година Тенденциите в храненето през 2020 година
Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае
10 съвета за по-добър метаболизъм 10 съвета за по-добър метаболизъм
Най-миризливите храни в света Най-миризливите храни в света
Препоръчваме още
10 любопитни факта за яйцето 10 любопитни факта за яйцето
Диета при подагра: Да забравим за храните от „червената зона“ Диета при подагра: Да забравим за храните от „червената зона“
Как да ограничим приема на нитрати: 8 полезни съвета Как да ограничим приема на нитрати: 8 полезни съвета
Откриха връзка между психическите заболявания и рака на маточната шийка Откриха връзка между психическите заболявания и рака на маточната шийка
Застрашена ли съм от диабет? Провери чрез въпросника FINDRISC Застрашена ли съм от диабет? Провери чрез въпросника FINDRISC
Пролетната умора: 4 начина да я преодолеем Пролетната умора: 4 начина да я преодолеем
Внимание! Шест храни и напитки, с които не бива да прекаляваме Внимание! Шест храни и напитки, с които не бива да прекаляваме
Защо „убиваме вестоносеца“, ако новините са лоши? Защо „убиваме вестоносеца“, ако новините са лоши?
Опасно вкусни: Кои са първите знаци за отравяне с гъби   Опасно вкусни: Кои са първите знаци за отравяне с гъби  
Вредно ли е да се къпем всеки ден и защо? Вредно ли е да се къпем всеки ден и защо?
ТЕСТ: Пада ли си по теб? ТЕСТ: Пада ли си по теб?
Какво си мислят мъжете за външния ни вид: Гримът - оръжие или препъни камък? Какво си мислят мъжете за външния ни вид: Гримът - оръжие или препъни камък?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби