снимка: pexels.com

Питали ли сте се някога защо храната губи вкуса си, когато имате настинка или носът ви е запушен? Това е така, защото вкусът се формира от комбинацията на вкус и мирис. Едно от най-приятните неща на храната е нейният аромат, благодарение на който стимулираме апетита.

А кои са най-силно миришещите храни в целия свят, foodpanda подбра няколко:

1 Сушена риба

Най-обикновената храна в този списък е сушена риба, която се яде като закуска в Корея, Китай и други азиатски страни. Наистина отвратителната й миризма е призната като ужасна от туристи и преселници, които са прекарали известно време в Азия.

2 Бургундско сирене

Следващата отличителна с неприятен мирис и аромат храна безспорно е сиренето. Бургундското сирене е една от любимите храни на Наполеон и той го кръщава „Цар на всички сирена". Любопитен факт за деликатеса е, че заради острата му миризма било забранено пренасянето му в обществения транспорт във Франция.

3 Вековно Яйце

Друг претендент за натрапчив мирис е вековното яйце. То се получава като яйцето се покрива с паста от глина и сол и после се накисва в оризови люспи, за период от три години. Когато се отвори, то е с черно-зеленикав цвят, кремаво, с желеобразна консистенция и ужасна миризма.

4 Дуриан

Най-изненадващият член на този клуб е плод. Дуриан е плод от Югоизточна Азия, използван за шейкове или като плънка за сладки кифлички. За други обаче плодът е с неприятна миризма, която напомня за бургундското сирене, тъй като и за него важи забраната за пренос в обществения транспорт в редица страни в Югоизточна Азия, включително и в таксита в Тайланд и Сингапур.