Топ 100 на най-добрите традиционни храни по света Пица Маргарита, сармички и още...
Пица Маргарита, сармички и още...
Пица Маргарита оглави Топ100 на най-добрите традиционни храни по света на Taste Atlas/снимка:Gennaro Leonardi, Pixabay
Страхотна новина за любителите на вкусната храна и експериментите! Taste Atlas публикува своя Топ 100 на най-добрите традиционни храни по света.
Едва ли някой ще се изненада, че номер 1 в подредбата е най-популярната пица в света – Маргарита.
На второ място е класирано небезизвестното турско ястие Адана кебап. Следва ги японската супа Рамен.
На четвърто място е Ломо салтадо - телешко по перуански, на пето – турският дюнер кебап, на шесто са мексиканските Такос ал пастор, на седмо - литовският студен борш с червено цвекло.
Топ 10 допълват японските равиоли Гьоза, мексиканското ястие Кочинита пибил и турските сарми със зелев лист.
В класацията са попаднали още няколко специалитета от балканската кухня, сред които гръцките гироси, босненските чевапи, гръцката мусака и хърватският фиш паприкаш.
Ако не сте впечатлени от ястията дотук, вижте как изглежда пълният Топ 100 на най-добрите традиционни храни по света на Taste Atlas:
№1 Пица Маргарита (Италия)
№2 Адана кебап (Турция)
№3 Рамен (Япония)
№4 Ломо салтадо (Перу)
№5 Дюнер кебап (Турция)
№6 Такос ал пастор (Мексико)
№7 Студен борш с червено цвекло (Литва)
№8 Равиоли Гьоза (Япония)
№9 Кочинита пибил (Мексико)
№10 Сарми със зелев лист (Турция)
№11 Сарми с лозов лист (Турция)
№12 Гироси (Гърция)
№13 Ризото Миланезе (Италия)
№14 Ориз с морски дарове (Португалия)
№15 Лазаня Болонезе (Италия)
№16 Талиатели със сос Болонезе (Италия)
№17 Супа Том ням (Тайланд)
№18 Севиче (Перу)
№19 Паста Карбонара (Италия)
№20 Кюфте (Турция)
№21 Гриловани ребра (САЩ)
№22 Чураско (Бразилия)
№23 Хачапури (Грузия)
№24 Пироги (Полша)
№25 Пария (Аржентина)
№26 "Качо е пепе" (Италия)
№27 Лакса (Малайзия)
№28 Особуко по милански (Италия)
№29 Тройка с песто (Италия)
№30 Чевапи (Босна и Херцеговина)
№31 Пад Тай (Тайланд)
№32 Спагети с чесън и олио (Италия)
№33 Пиле „Тандури“ (Индия)
№34 Фахитас (Мексико)
№35 Супа Фо (Виетнам)
№36 Шабу-шабу (Япония)
№37 Пилешко с масло (Индия)
№38 Флорентинска пържола (Италия)
№39 Гулаш (Унгария)
№40 Спагети „Аматричиана“ (Италия)
№41 Енчилада (Мексико)
№42 Булгоги (Южна Корея)
№43 Биряни (Индия)
№44 Пармиджана (Италия)
№45 Суши (Япония)
№46 Сатай (Индонезия)
№47 Патица по пекински (Китай)
№48 Фалафел (Израел)
№49 Сашими (Япония)
№50 Франсиша (Португалия)
№51 Салморехо (Испания)
№52 Тонкацу (Япония)
№53 Пълнено чили (Мексико)
№54 Кнедли със супа (Китай)
№55 Темпура (Япония)
№56 Чийзбургер (САЩ)
№57 Мусака (Гърция)
№58 Борш (Украйна)
№59 Кнедли „Har Gow“ (Китай)
№60 Каре Раису (Япония)
№61 Паеля (Испания)
№61 Паеля (Испания)
№62 Спагети Вонголе (Италия)
№63 Пелмени (Русия)
№64 Виенски шницел (Австрия)
№65 Свинско „Лехон: (Филипини)
№66 Фондю (Швейцария)
№67 Бурито (Мексико)
№68 Бьоф Строганов (Русия)
№69 Фейхоада (Бразилия)
№70 Бибимбап (Южна Корея)
№71 Пиле с вино (Франция)
№72 Таджин (Мароко)
№73 Каре-Каре (Филипини)
№74 Манакиш (Ливан)
№75 Жълто къри (Тайланд)
№76 Шакшука (Тунис)
№77 Тортелини в бульон (Италия)
№78 Чили Рак (Сингапур)
№79 Говеждо бургуньо (Франция)
№80 Ренданг (Индонезия)
№81Пролетни рулца (Виетнам)
№82 Хрупкава пата (Филипини)
№83 Рататуй (Франция)
№84 Пиле пери пери (Мозамбик)
№85 Лучена супа (Франция)
№86 Пържено пиле (САЩ)
№87 Мидена супа от Нова Англия (САЩ)
№88 Пиле паприка (Унгария)
№89 Пица в стил Ню Йорк (САЩ)
№90 Рибна яхния (Хърватия)
№91 Кочинийо - печено прасенце (Испания)
№92 Говеждо Уелингтън (Англия)
№93 Къри Лакса (Сингапур)
№94 Стек Тартар (Франция)
№95 Наси Лемак (Малайзия)
№96 Фиш&чипс - риба с пържени картофки (Англия)
№97 Буябес (Франция)
№98 Чили кон карне (САЩ)
№99 Патица с ориз (Сингапур)
№100 Джамбалая (САЩ)