снимка: pexels.com

Арабската кухня е една от най-ароматните на света. Тя е с тежко средиземноморско влияние, а маслините, сушените плодове, ядките, сирената и други млечни продукти, са само част от многобройните добавки в арабския свят.

Арабската култура забранява свинското месо и употребата на алкохол. foodpanda подбра няколко любопитни факта за една от най-вкусните и богати на аромати кухни.

Само храни, които са сертифицирани от ислямския закон, се допускат за консумация. Всички араби ядат храни от най-висок стандарт - чисти и вкусни. На почит е редовното пиене на чай, без значение по кое време на деня.

Техните вкусови обичаи са наследени от бедуините - пустинните хора от вътрешността на страната.

Арабската трапеза е изпълнена с многобройни блюда от закуската, та до вечерята. На масата присъстват различни видове разядки, месни деликатеси, зеленчуци и много сладки десерти.

Разядки

Хумусът е най-популярната гарнитура или по-точно разядка. Получена от нахут, тя може да има аромат на пушен патладжан или тахан.

Закуска

Най-популярната закуска е добре познатият и у нас дюнер. Пита, пълнена с най-популярните за мюсюлманския свят видове месо - пилешко или агнешко.

Хляб

В арабската кухня на почит са и хлябовете. Особено така наречените плоски хлябове, които се сервират с кисело мляко, риган, сирене, или като подложка на месни ястия.

Салата

Арабите вярват много в здравословните свойства на зелените салати. Най-популярната е „Табуле" - ситно накълцани домати и много магданоз

Десерти

Тази кухня е пълна с добре сиропирани сладкиши - баклава, толумби, кадаиф.

„Кабса" се счита за най-традиционното ястие на арабите. То е приготвено от басмати ориз и смес от подправки, включително лук, кардамон, канела и чесън. Стафидите и бадемите са добавени като гарнитура.

Шишчета на скара, фалафели, печено цяло пиле са някои от другите основни арабски ястия, които обикновено вървят добре с ориз и доматено пюре.

Коментирай >