снимка: pexels.com

Когато сте свикнали на сладък живот, горчивите храни може да ви бъдат странни и трудни за преглъщане. Но ако търсите нещо, което да насърчава естественото прочистване на организма и да даде бърз тласък на метаболизма ви, то заложете на горчивите храни. Те подпомагат храносмилането, подобряването на енергийните нива и издръжливостта.

Най-сладките храни и напитки

foodpanda подбра някои от най-здравословните горчиви храни и как да направите с тях балансирана диета.

1. Куркума

Тази индийска подправка, спомага прочистването на кръвта, регенерира увредените чернодробни клетки и спира възпалителните процеси. Тя е силно горчива и е добре да се слага по малко в ястията. Куркумата е подходяща за употреба от спортисти, защото помага за възстановяване на мускулите. Препоръчваме да се консумира с ориз.

2. Къдраво зеле

Това е царят на зеленчуците. Съдържа много витамини, калций и антиоксиданти. Изключително модерен зеленчук, предлагащ се в едни от най-скъпите ресторанти като деликатес. Част е от менюто на всички „хелти” последователи. Лесно достъпен е и ви препоръчваме да го гарнирате със зехтин и кедрови ядки.

3. Кафе

Това е най-силният антиоксидант и прочистваща напитка за черния дроб и дебелото черво. Съдържа теобромин и кофеин, които увеличават жлъчния поток и разширяват кръвоносните съдове.

4. Горчив пъпеш

Популярно в тропическия регион на Карибите, Африка и Азия, горчивият пъпеш прилича на малка краставица, с грапава кора. Това е важна съставка в храната на местните, които се славят с голяма продължителност на живота. Биохимичните съединения на горчивия пъпеш имат антибактериални свойства, които прочистват кръвта и подсилват имунната система. Може да се яде суров, варен или пържен.

5. Ерусалимски артишок

Тези буци, изглеждащи като картофи, са богато на инулин - нишесте, което помага за справянето със захарите в организма. Въпреки, че не повишава енергията в тялото,  артишокът подобрява имунната система и контролира нивата на кръвната захар. Съдържа желязо, магнезии и Витамин В.

Коментирай >