Ида планина - вълнуващи приключения по вкуса на всеки пътешественик

Олтарът на Зевс и древният град Троя са сред местата, които всеки любител на приключенията трябва да посети поне веднъж в живота

Ида планина - вълнуващи приключения по вкуса на всеки пътешественик

Photo credit: M3 Communications Group, Inc.

Ида планина, още известна като „белите дробове“ на Турция, е сред районите с най-богато разнообразие от приключения за любителите на природата, културата и историята. Разположена между провинциите Чанаккале (Çanakkale) и Балъкесир (Balıkesir) в северозападната част на Турция, тя е дом на най-различни растителни и животински видове.

Независимо дали се разхождате сами из планината  или с компания, този живописен регион ще ви очарова с чудесата си, които са вдъхновили множество легенди с китните околни селца, с местната архитектура и с прелестните гледки и аромати на Егейския регион.

Открийте красотата на природата с разходка

Ида планина (Kazdağları) е едно от местата с най-високи нива на кислород в цял свят, а преходите сред горската ѝ природа са само част от атракциите за посетителите. Националният парк Каз Дагъ (Kaz Dağı), простиращ се на площ от 21 000 хектара и дом на многобройни ендемични видове, растителност и животни, предлага разнообразни туристически маршрути за любителите на природата. Туристическите пътеки в Ида планина разкриват запленяващи природни гледки на всяка крачка. Най-популярните пътеки за преходи в района са около езерото Хасанбогулду (Hasanboğuldu), каньона Шахиндере (Şahindere) и водопадите Сутувън (Sütuven) и Мъхълъ (Mıhlı). Любителите на природата могат да си направят пикник в по-просторните части на пътеките, да наблюдават дивата природа с бинокъл и да увековечат тези живописни картини със снимки, рисунки или други произведения на изкуството. Къмпингуването е друга опция да се свържете с природата. Разпънете палатката си на определените за това места, слушайте птиците и спете под звездите, докато вдишвате чист планински въздух, а даже можете да изберете някои от къмпингите, които позволяват на посетителите да отседнат в къщички на дървета.

Традиционни културни открития

Откриването на села, сгушени сред буйна зелена природа, е още едно уникално преживяване в Ида планина. В планинската верига се намират дванадесет живописни села, всяко от които разполага с традиционни къщи и кафенета, предлагащи местни ястия. Пътниците, които търсят по-удобно настаняване, могат да отседнат в бутикови хотели или пансиони в старите каменни къщи на селата. Най-известните села в Чанаккале са Йешилюрт (Yeşilyurt) и Адатепе (Adatepe).

Йешилюрт е с изключително висока концентрация на кислород, и се отличава с традиционните си каменни къщи, калдъръмени улици и склонове, покрити с бадемови и маслинови дървета. Селото е известно и с местните си вкусотии, особено със закуските с маслини и деликатеси, напоени със зехтин.

Село Адатепе, Кючуккую, се превърна в популярна туристическа дестинация, благодарение на възстановяването на традиционните му къщи. Ако посетите това спокойно селце, не пропускайте да посетите Музея на зехтина и Олтара на Зевс. На входа на Кючуккую музеят представя достолепната история на зехтина – нещо запазило стойността си от древността досега. В близост до Адатепе се намира Олтарът на Зевс, за който се твърди, че е поставен на мястото, където Зевс е наблюдавал Троянската война и откъдето можете да гледате спиращи дъха залези и изгреви. Докато разглеждате селата около Ида планина, задължително посетете на пазарите, на които се продават местни продукти, включително занаятчийски изделия и натурални храни. 

В Чанаккале можете да разгледате древния град Троя – обект от световното наследство на ЮНЕСКО, за който се смята, че е мястото, където се е състояла Троянската война, описана в „Илиада“ на Омир. Впечатляващият музей „Троя“, освен че включва размисли за една от най-древните легенди в света, показва артефакти от археологически разкопки, които илюстрират живота и културата на хората, заселили се в региона.

Коментирай »
Препоръчваме още
Грешките, които убиват връзката Грешките, които убиват връзката
„Американски речник“ от Дубравка Угрешич (предложение за четене) „Американски речник“ от Дубравка Угрешич (предложение за четене)
„Когато тя си отиде“ от Алекс Дал разкрива тъмното лице на световната модна индустрия „Когато тя си отиде“ от Алекс Дал разкрива тъмното лице на световната модна индустрия
Дългият COVID-19 може да се дължи на проблеми с имунната система Дългият COVID-19 може да се дължи на проблеми с имунната система
Как се става гигант? Завроподите са го постигнали по 36 различни начина Как се става гигант? Завроподите са го постигнали по 36 различни начина
Гъсениците на процесионката: Какви са рисковете за здравето и как да се предпазим Гъсениците на процесионката: Какви са рисковете за здравето и как да се предпазим
Петте неща, които той мрази Петте неща, които той мрази
Защо фъстъците "танцуват" в бирата Защо фъстъците "танцуват" в бирата
„Брачната двойка червени рибки“ (2013) и „Венчелистчета и други неудобни истории“ от Гуадалупе Нетел (предложение за четене) „Брачната двойка червени рибки“ (2013) и „Венчелистчета и други неудобни истории“ от Гуадалупе Нетел (предложение за четене)
Имаш ли нужда от промяна? Имаш ли нужда от промяна?
ТЕСТ: Как си с нервите? ТЕСТ: Как си с нервите?
Какво прави жените щастливи Какво прави жените щастливи
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби