Жега и топлинен удар: Как да разпознаем симптомите и да се предпазим

Специалист от ВМА дава ценни съвети за превенция и разкрива рисковете от инсолацията

Жега и топлинен удар: Как да разпознаем симптомите и да се предпазим

Photo credit: Военномедицинска академия - ВМА 

Една от опасностите, които крият високите температури, е инсолацията, известна още като топлинен удар, и засяга много органи и системи.

Водещите симптоми се появяват вследствие на хипертермия, получена от продължителен престой на пряка слънчева светлина, или в условията на горещ и влажен климат, коментира полк. проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиника по кардиология на ВМА. И подчертава част от възможните симптоми:

 • Отпадналост
 • Главоболие
 • Гадене
 • Повръщане
 • Крампи
 • Понижение на кръвното налягане

На по-късен етап може да се наблюдават нарушение на мускулния тонус и съзнание, общо зачервяване на кожата, но без изпотяване, допълва лекарят. При някои хора може да има ускорено сърцебиене и затруднено дишане, обърканост, неразбираем говор, конвулсии, халюцинации, световъртеж и други прояви, стигащи до мозъчен оток и кома.

Инсолацията е състояние на хипертермия, което възниква под въздействието на високата температура на околната среда върху човешкия организъм. Топлинният удар е най-тежката свързана с топлинното прегряване на организма болест. При нея телесната температура надвишава 41°C. Смъртните случаи от прекомерна топлинна експозиция и топлинен удар засягат най-често хората над 65-гoдишна възраст, или 44% от случаите, подчертава специалистът.

Няколко са рисковите фактори, които увеличават вероятността от получаване на топлинен удар, а именно:

 • предшестваща вирусна инфекция
 • дехидратация
 • умора
 • затлъстяване
 • липса на сън
 • лоша физическа активност и липса на аклиматизация

Състояния като тиреотоксикоза, сепсис, гърчове, треска, прием на симпатикомиметични лекарства също повишават производството на топлина и телесната температура.

Топлинен удар може да възникне и при повишената двигателна активност, след употреба на наркотици като кокаин и амфетамини.

Топлинен удар може да се получи и без да има излагане на слънце, алармира още проф. Ивайло Даскалов. При него потоотделянето спира, в резултат на което настъпва дехидратация. Той се появява и при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха. При такива условия се затруднява отделянето на топлина от организма към околната среда. Кърмачетата, децата и възрастните хора са по-податливи към топлинен удар. Първите две рискови групи имат по-бърз метаболизъм, неефективно изпотяване и неспособност да се грижат пълноценно за себе си. От друга страна, възрастните страдат от различни съпътстващи заболявания, а понякога употребяват лекарства, които могат да увеличат топлопродукцията.

Проф. Дасколов дава и няколко ценни съвета, които трябва да спазваме, за да се предпазим от топлинен удар.

 • Да стоим на сянка, особено в горещите обедни часове.
 • Не бива да се излагаме на пряка слънчева светлина.
 • Добре е да носим шапка и задължително да използваме чадър на плажа.
 • Да избираме леки памучни дрехи
 • Да приемаме повече течности
 • Да избягваме алкохола
 • Да избягваме тежките физически натоварвания 
 • Летуващите на морето не бива да се излагат на слънце между 11:00 и 16:00 часа.

Приемът на повече течности и преобладаващият престой в климатизирани помещения може драстично да намалят риска от появата на топлинен удар.  

Коментирай »
Още по темата
Да се погрижим за кучето си в жегата! 5 неща, които домашният любимец иска да ни каже Да се погрижим за кучето си в жегата! 5 неща, които домашният любимец иска да ни каже
Опасно горещо време: Осем разхлаждащи съвета за жегата Опасно горещо време: Осем разхлаждащи съвета за жегата
Препоръчваме още
Честваме красива и добра мъченица. Празнуват всички с името ѝ Честваме красива и добра мъченица. Празнуват всички с името ѝ
Проучване: Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия Проучване: Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия
Предложение за четене: „Но-Уи“ от от Лидия Димковска Предложение за четене: „Но-Уи“ от от Лидия Димковска
Макаронените изделия и хлябът могат да причинят безсъние при жените Макаронените изделия и хлябът могат да причинят безсъние при жените
Честваме монах от Габрово, загинал мъченически за вярата  Честваме монах от Габрово, загинал мъченически за вярата 
Нови препоръки за хранене от диетолозите в Северна Европа: Не повече от 350 г червено месо седмично и още... Нови препоръки за хранене от диетолозите в Северна Европа: Не повече от 350 г червено месо седмично и още...
Сливи срещу анемия Сливи срещу анемия
Най-важните качества на идеалния мъж Най-важните качества на идеалния мъж
„Математика за феите“ - свеж прочит на житейския път на Ада Байрон (предложение за четене) „Математика за феите“ - свеж прочит на житейския път на Ада Байрон (предложение за четене)
Шекспир под открито небе – романтични вечери от Драматичния театър в Благоевград Шекспир под открито небе – романтични вечери от Драматичния театър в Благоевград
ТЕСТ: Колко ти е слаб ангелът? ТЕСТ: Колко ти е слаб ангелът?
ТЕСТ: Колко е голямo егото ти? ТЕСТ: Колко е голямo егото ти?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби