Не просто естетически проблем, а съдово заболяване: Какво трябва да знаем за разширените вени

Лекар разкрива рисковете, симптомите и профилактиката срещу заболяването

Не просто естетически проблем, а съдово заболяване: Какво трябва да знаем за разширените вени

Photo credit: interimage.bg

Разширените вени и капиляри всъщност не са само естетически проблем. А представляват съдово заболяване, при това хронично – хронична венозна болест (ХВБ), в основата, на която стои прогресивен възпалителен процес. Това разказва д-р Николай Вълчев, специалист по съдова хирургия към Клиника по съдова хирургия на болница „Токуда“ в София.

Как се получават разширените вени

Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. И понеже венозните стени притежават слабо развит гладкомускулен слой, еднопосочното движение на кръвта в тях се осъществява от съкращението на околните мускули, както и от наличието на венозни клапи по хода на вената. Когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените. Когато обаче стоим прави продължително, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото, уточнява д-р Вълчев. С течение на времето повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които насочват кръвта към сърцето, не работят правилно. Така венозните клапи се увреждат и част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници. В резултат на този процес се развива венозна хипертония и се стига до разширяването на вените.

Наследствено заболяване или начин на живот?

Наследствеността играе роля, но факторите на средата са не по-малко важни и затова разширените вени вече засягат повече хора в активна възраст. Последните скрининг данни от България показват,  че все по-голям процент от новодиагностицираните пациенти с ХВБ са хора между 30-50 години, което говори за „подмладяване“ на заболяването. Тенденцията се дължи на масовото обездвижване, наднорменото тегло, продължителното стоене в право или седнало положение. Докторът посочва и още един рисков фактор - отлагането на посещение при лекар, който е специалист, въпреки че първите симптоми и признаци на болестта са налице.  „И тук е много важно да подчертаем, че при ненавременно и неадекватно лечение идва и рискът от усложнения – венозни язви,  дълбоки венозни тромбози и белодробна тромбемболия, които могат да бъдат животозастрашаващи. Затова всяка година с кампанията „Вземи краката си в ръце“ активно информираме широката общественост за сериозността на ХВБ или т.нар. разширени вени, към които не трябва да се подхожда само като към козметичен проблем, а като към хронично заболяване, което трябва да се лекува, алармира д-р Вълчев. И посочва накратко симптомите, диагностиката, основните стадии на заболяването, възможните усложнения и влиянието върху начина на живот.

Симптоматика  

Най-ранните симптоми на разширени вени са тежест, болка, подуване в краката и нарушения, свързани с усещане за тежест и поява на малки паякообразни вени, оток и други промени по кожата. Болката в долните крайници в първите стадии на хроничната венозна болест е много специфична и се дължи на локална възпалителна реакция, която започва още преди вената да е видимо разширена.

Диагностика

Най-добрият метод на диагностика е еходоплеровата сонография, която може да покаже състоянието на венозната стена, кръвния ток и дали всичко е нормално. Това означава преглед при специалист – съдов хирург или ангиолог. Важното е да се установи дали има венозен рефлукс, увеличение на размерите на вените и т.н. Прегледът при специалист е важното условие за правилната диагноза.

Основни стадии

В зависимост от клиничната изява се разглеждат 7 стадия на хроничната венозна болест – от С0 до С6, като варикозните вени са стадий С2. Най-често в кабинета на съдовия специалист пациентите идват при поява на първите видими признаци – т.нар. паякообразни вени, характерни за стадий C1, или при наличие на вече добре оформени разширени вени – стадий С2. Не са изключени и случаи, в които варикозните вени дълго време остават безсимптомни и само външният вид на крайниците води пациента на преглед. С напредване на заболяването се появява оток (стадий С3), а в следващите стадии се наблюдават промени в кожата на крайниците (стадий С4) до оформяне на варикозни рани (стадии С5 и C6), които са най-тежките проявления на хроничната венозна болест.

Усложнения

Разширените вени са предпоставка за т.нар. повърхностни и дълбоки венозни тромбози. Това е най-сериозното усложнение, което би могло да доведе до прогресиране на тромбозата, откъсване на тромби, които стигат до сърцето и белия дроб и се получават много тежки, сериозни, а понякога и фатални последствия.

Влияние върху общото здравословно състояние

Негативното влияние на хроничната венозна болест е най-отчетливо при пациентите, които са в последните стадии на заболяването, а именно с наличие на активни, трудно заздравяващи венозни рани, разказва докторът. Тези пациенти имат нужда от ежедневни превръзки и грижи за раната, както и носене денонощно на ластичен чорап с много висока степен на компресия. Нерядко се налага да се приемат системно антибиотици и да се прилагат скъпоструващи системи за вакуум терапия, които да ускорят оздравителния процес. В няколко проучвания е доказано, че качеството на живот на тези пациенти е сравнимо с това при пациенти с хронична сърдечна недостатъчност. За съжаление при бактериално инфектиране на активна венозна язва е възможно да настъпи системен възпалителен процес, който да засегне синтетични материали, поставени в тялото, като сърдечни клапи, катетри за диализа, протезни байпаси и много други, което от своя страна води до дълго антибиотично лечение, а понякога и до много сложни операции за премахване на засегнатите изкуствени тъкани. „Именно с такива сложни казуси сме се сблъсквали през годините, затова постоянно апелираме към ранна диагностика и лечение, за да не се стига до това да лекуваме пациенти в последните стадии на венозното заболяване“, апелира д-р Вълчев.

Профилактика

  1. Като и при другите хронични заболявания и ХВБ изисква да се полагат системни грижи за здравето на вените – активен двигателен режим, хигиенно-диетичен режим и намаляване на теглото.
  2. Препоръчително е приложението на венотонични медикаменти, включително и при хората с начални симптоми. Излагането на слънце и спа процедурите трябва да се избягват.
  3. Редовните прегледи при специалист съдов хирург са важна част от профилактиката на ХВБ и начин да избегнем усложненията, споделя специалистът.

Лечение

Медикаментозната терапия подпомага всички симптоми и оплаквания на пациентите, категоричен е д-р Николай Вълчев. Ползите от лечението на пациенти във всички стадии на хроничната венозна болест с венотоничен медикамент са доказани чрез редица международни клинични изпитания. Терапията с венотоник е препоръчителна и за пациентите в по-ранните стадии, които нямат признаци на болестта, но проявяват симптоми като тежест, умора, болка и дискомфорт в кракатa. Целта на лечението е да се лимитира венозното възпаление, за да не се стига до прогресия на заболяването и последващи усложнения.

Инвазивните методи на лечение на венозна недостатъчност включват различни методики – от склеротерапия на малки ретикуларни и паякообразни вени, през по-минимално инвазивните оперативни методики – радиофреквентна, лазерна или механохимична аблация и минифлебектомии до стандартните оперативни техники – стрипинг на големи варикозни вени. Преценка за вида и обема на интервенцията се извършва в зависимост от вида и анатомията на варикозата, увредата на венозните клапи, функционирането на повърхностната и дълбока венозна система. При всеки пациент се прилага индивидуален подход и план за лечение, уточнява лекарят.

Както в целия свят, така и в България се прилагат основно така наречените „безкръвни операции“. Всички те имат обща концепция – да се увреди и запуши неработещата основна повърхностна вена на бедрото или подбедрицата. Според начина на обработване на вената методите на лечение се делят на термални и нетермални. При термалните методи на лечение вената се „изгаря“ отвътре. Това води до нейното увреждане и в крайна сметка липса на кръвоток, което на свой ред води до намаляване на венозното налягане и подобрение в оплакванията от страна на пациента. Термалните методи на аблация изискват поставянето на специална упойка по хода на вената, която да обезболи третираните участъци и да предпази околните тъкани от увреда. От друга страна, нетермалните методи предлагат сходна успеваемост, но не изискват поставяне на упойка, тъй като увреждането на вената се осъществява с помощта на комбинация от механично и химично увреждане на вената при метода механохимична аблация или слепване на вената при използване на цианоакрилатно лепило. И двата метода на лечение са безопасни и ефективни и могат да се използват при пациенти с ХВБ след щателен преглед и оценка на анатомичните особености, уверява още специалистът. И споделя „В моята практика използвам най-често механохимичната аблация като метод на избор особено при пациенти, които са с умерено разширени стволови вени, тъй като успеваемостта на метода е много добра и липсата на упойка прави процедурата много желана от страна на пациента. Възстановяването е минимално и хората са работоспособни буквално на следващия ден“, казва още той.

Д-р Николай Вълчев придобива образователно-квалификационна степен „Магистър по медицина“ към Медицински университет София през 2015 г. От 2016 г. с конкурс е зачислен като специализант по съдова хирургия към Клиника по съдова хирургия на болница „Токуда“, София. Д-р Вълчев има професионален интерес в областта на съвременните методи за диагностиката и оперативното лечение на венозни съдови заболявания. Работи активно в сферата на ендоваскуларното и хибридно лечение при пациенти с артериална съдова патология. Автор и съавтор на научни публикации в български и международни списания. Преминал е през множество обучения във водещи клиники в различни европейски държави. Притежава свидетелство за професионална квалификация и правоспособност по „Ултразвукова съдова диагностика“ както и по „Ендоваскуларна съдова хирургия“. Участва в български и европейски научни форуми. Член е на Българското национално дружество по съдова, едноваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА).

Коментирай »
Още по темата
Разширени вени през лятото: Как да облекчим състояние и да се предпазим Разширени вени през лятото: Как да облекчим състояние и да се предпазим
Разширените вени – предпоставки, симптоми, рискове и лечение Разширените вени – предпоставки, симптоми, рискове и лечение
Осем рискови фактора за развитието на тромбоза Осем рискови фактора за развитието на тромбоза
Разходки, хладък душ, хидратация – как да се справим с разширените вени    Разходки, хладък душ, хидратация – как да се справим с разширените вени   
Четири упражнения при разширени вени, които да правим вкъщи Четири упражнения при разширени вени, които да правим вкъщи
Топ 4 на упражненията, които укрепват сърцето Топ 4 на упражненията, които укрепват сърцето
Да защитим краката си през лятото: 4 правила, които да следваме Да защитим краката си през лятото: 4 правила, които да следваме
Предразположена ли съм към разширени вени? Как да разпознаем заболяването     Предразположена ли съм към разширени вени? Как да разпознаем заболяването    
Жегите обострят болките от подути крака и разширени вени, ето как да си помогнем Жегите обострят болките от подути крака и разширени вени, ето как да си помогнем
Разширените вени: 9 начина да се отблагодарим на краката си, за да ни служат вярно Разширените вени: 9 начина да се отблагодарим на краката си, за да ни служат вярно
Разширените вени не са безобидни! Ето какво трябва да знаем за хроничната венозна болест Разширените вени не са безобидни! Ето какво трябва да знаем за хроничната венозна болест
Препоръчваме още
Къде е ключът за щастливата връзка? Къде е ключът за щастливата връзка?
"Ефектът ИКЕА” или защо всичко става по-значимо, когато вложим времето си в него "Ефектът ИКЕА” или защо всичко става по-значимо, когато вложим времето си в него
Получавам ли инфаркт? Какво е сърдечна невроза и как да я разпознаем Получавам ли инфаркт? Какво е сърдечна невроза и как да я разпознаем
Една по-различна идея за пиле с ориз и зеленчуци (и една тайна съставка в рецептата) Една по-различна идея за пиле с ориз и зеленчуци (и една тайна съставка в рецептата)
Не оставяйте телефона си в спалнята нощем Не оставяйте телефона си в спалнята нощем
Изкуството на приятелството: Практически наръчник за поддържане на дълбоки и трайни връзки Изкуството на приятелството: Практически наръчник за поддържане на дълбоки и трайни връзки
Ето защо замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните Ето защо замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
ТЕСТ: Разбери колко си женствена ТЕСТ: Разбери колко си женствена
„Магическите“ гъби могат да бъдат от полза за жените с рак „Магическите“ гъби могат да бъдат от полза за жените с рак
ТЕСТ: Какво животно би била според характера си? ТЕСТ: Какво животно би била според характера си?
Изневери, корупция, скандали, жажда за власт: „В тесен кръг“ на Вивека Стен (предложение за четене) Изневери, корупция, скандали, жажда за власт: „В тесен кръг“ на Вивека Стен (предложение за четене)
„Зоната“ на доброто здраве „Зоната“ на доброто здраве
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби