снимка: Olya AdamovichPixabay 

Едва ли сте пощадена от този феномен. Току-що сте правили секс, чувствате се страхотно и искате да се сгушите в него и да си поговорите. А той… вече спи.

Не познавам жена, която да не се е ядосвала, когато е попадала в подобна ситуация, независимо колко обича блажено спящия до нея.

Оказва се обаче, че е по-добре да простим на мъжете за проявеното “дебелокожие”. Феноменът си има научно обяснение, даже 3 на брой:

1. Леглото

Правилно сте разбрали. Обстоятелствата, при които правим секс – предимно в леглото и то вечер, са причина за сънливостта на мъжете. Учени твърдят още, че силните ни половинки се изморяват повече от нас при креватната гимнастика, а фактът, че след това се оказват на тъмно и в леглото им действа като приспивна песен.

2. Оргазмът

Позитронно-емисионна томография на мъже преди и след оргазъм доказва друга научна хипотеза. За да постигнат блаженото състояния, любимите ни трябва да се отвъртат от цялото психическо напрежение и тревоги. А това води до сътояние на отпуснатост и… сън.

3. Хормоните

Ето и малко биохимия в защита на мъжете. Изследвания показват, че по време на оргазъм нивото на повечето хормони (пролактин, окситоцин, норадреналин, серотонин и вазопресин) в мъжкото тяло се увеличава значително.

10 мита за секса и мъжете, които всъщност са пълна глупост

Пролактинът се отделя в големи количества и по време на сън, а изкуственото повишаване на нивото му при оргазъм естествено стимулира и сънливост.

Освобождаването на окситоцин и вазопресин пък допринася за производството на мелатонин – основният “виновник” за функционирането на биологичния ни часовник.

В допълнение окситоцинът намалява стреса и води до отпуснатост и сънливост.

Ето колко дълго продължава идеалният секс

Така че, момичета, не се сърдете на сънливите си момчета. Ако искате да си поговорите, направете го преди секс, а след това просто ги прегърнете и им пожелайте сладки сънища.

А вие сблъсквали ли сте се със ситуацията “заспал след секс” и как се чувствате тогава?

Коментирай >