снимка: pexels.com

Въпреки че мирисът е доминиращ за изграждането на вкусовите качества на храната, самият вкус е събирателно от много други рецептори. Ароматът на дадено ястие е първото нещо, което рецепторите ни приемат. След това идва самата презентация на храната, начинът по който се поднася. Едва тогава идва и ред на вкуса и консистенцията.

Оказва се, че за самия процес на хранене е важна и атмосферата, която ни заобикаля. Случвало се е да не ни е толкова приятно да се храним на шумни места или слуховите ни рецептори да отчитат неприязън по време на хранене. Най-големият пример като доказателство на този факт е теорията за храната в самолетите. foodpanda разкрива повече за тази мистерия.

Повечето хора заявяват, че не харесват храната в самолетите, макар че всеки от тях очаква с нетърпение момента, в който стюардесите ще я поднесат.

Най-миризливите храни в света

В действителност храната в самолетите не е лоша, тя просто изглежда различно - пакетирана в кутии, със странна форма. Освен това вкусовите ни рецептори в небето и на земята са различни.

Вкусовите рецептори и обонянието са първите неща, които се променят на голяма височина. Нашите възприятия за соленост и сладост са различни в самолет главно поради липсата на влага, по-ниско налягане на въздуха и фоновия шум.

Забелязали ли сте колко хора консумират доматен сок или Bloody Mary в самолет? Това е така, защото доматите са много богати на вещества, които ги правят по-привлекателни и предпочитани по време на полет.

Други подобни храни са телешко, свинско, пилешко, гъби, моркови, и пармезан.

Коментирай >