Защо храната в самолета има различен вкус?

В действителност храната в самолетите не е лоша, тя просто е различна

Защо храната в самолета има различен вкус?

снимка: pexels.com

Въпреки че мирисът е доминиращ за изграждането на вкусовите качества на храната, самият вкус е събирателно от много други рецептори. Ароматът на дадено ястие е първото нещо, което рецепторите ни приемат. След това идва самата презентация на храната, начинът по който се поднася. Едва тогава идва и ред на вкуса и консистенцията.

Оказва се, че за самия процес на хранене е важна и атмосферата, която ни заобикаля. Случвало се е да не ни е толкова приятно да се храним на шумни места или слуховите ни рецептори да отчитат неприязън по време на хранене. Най-големият пример като доказателство на този факт е теорията за храната в самолетите. foodpanda разкрива повече за тази мистерия.

Повечето хора заявяват, че не харесват храната в самолетите, макар че всеки от тях очаква с нетърпение момента, в който стюардесите ще я поднесат.

Най-миризливите храни в света

В действителност храната в самолетите не е лоша, тя просто изглежда различно - пакетирана в кутии, със странна форма. Освен това вкусовите ни рецептори в небето и на земята са различни.

Вкусовите рецептори и обонянието са първите неща, които се променят на голяма височина. Нашите възприятия за соленост и сладост са различни в самолет главно поради липсата на влага, по-ниско налягане на въздуха и фоновия шум.

Забелязали ли сте колко хора консумират доматен сок или Bloody Mary в самолет? Това е така, защото доматите са много богати на вещества, които ги правят по-привлекателни и предпочитани по време на полет.

Други подобни храни са телешко, свинско, пилешко, гъби, моркови, и пармезан.

Коментирай »
Още по темата
Турбуленциите се усещат по-често и по-силно в самолетите, ето защо Турбуленциите се усещат по-често и по-силно в самолетите, ето защо
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника 10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Що за човек си според салатите, които харесваш   Що за човек си според салатите, които харесваш  
Най-сладките храни и напитки Най-сладките храни и напитки
Десет любопитни факта за червеното вино Десет любопитни факта за червеното вино
Бургер срещу пица Бургер срещу пица
Най-миризливите храни в света Най-миризливите храни в света
Пет филма на Тарантино, в които и храната играе главна роля Пет филма на Тарантино, в които и храната играе главна роля
Последната вечеря на десет мъже, осъдени на смърт Последната вечеря на десет мъже, осъдени на смърт
Как да минимизираме разходите си при пътуване Как да минимизираме разходите си при пътуване
Препоръчваме още
5 необичайни места, на които може да срещнеш голямата любов 5 необичайни места, на които може да срещнеш голямата любов
ТЕСТ: Какъв е твоят животински инстинкт? ТЕСТ: Какъв е твоят животински инстинкт?
Бум на акнето заради храната и стреса Бум на акнето заради храната и стреса
„Чудните приказки на баба“ ще стоплят сърцата на малки и големи (предложение за четене) „Чудните приказки на баба“ ще стоплят сърцата на малки и големи (предложение за четене)
Най-здравословните храни в магазина Най-здравословните храни в магазина
Маска с аспирин, кисело мляко и мед срещу акне Маска с аспирин, кисело мляко и мед срещу акне
Злодеите и героите се изправят пред общ враг в „Училището за Добро и Зло 5: Кристалът на времето“ Злодеите и героите се изправят пред общ враг в „Училището за Добро и Зло 5: Кристалът на времето“
Голи снимки на Анджелина Джоли от 1995 година станаха хит в интернет Голи снимки на Анджелина Джоли от 1995 година станаха хит в интернет
Посрещаме норвежкия дръндьо от „Конкурс за милион крони“ (предложение за четене) Посрещаме норвежкия дръндьо от „Конкурс за милион крони“ (предложение за четене)
ТЕСТ: Умееш ли да се забавляваш? ТЕСТ: Умееш ли да се забавляваш?
Стихотворения, сънища, фрагменти и спомени в „Без мен“ от Стефан Иванов (предложение за четене) Стихотворения, сънища, фрагменти и спомени в „Без мен“ от Стефан Иванов (предложение за четене)
Мъжете и жените не могат да бъдат „само приятели“ - три доказателства и три изключения Мъжете и жените не могат да бъдат „само приятели“ - три доказателства и три изключения
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби