Разширените вени не са безобидни! Ето какво трябва да знаем за хроничната венозна болест

Разширените вени и капиляри не са безобидно козметично състояние! Ето какво трябва да знаем за симптомите и рисковите фактори за развитие на хронична венозна болест

Разширените вени не са безобидни! Ето какво трябва да знаем за хроничната венозна болест

Проф. д-р Веселин Петров/ Photo credit: Inter Image, venite.bg

Много хора смятат, че разширените вени и капиляри са безобидно козметично състояние. Всъщност това е съдово заболяване, а най-голямата смъртност в света е от сърдечно-съдови заболявания. Ето защо ролята на здравните специалисти за разясняване пред пациентите на необходимостта от навременна и постоянна грижа за венозното здраве е от ключово значение, твърди проф. д-р Веселин Петров, съдов хирург с дългогодишен опит в областта на каротидната, абдоминалната и периферна съдова патология.

Хроничната венозна болест (ХВБ) е може би едно от най-разпространените заболявания не само в България, но и в света, допълва проф. д-р Петров. Около 70% от пациентите са в ранните стадии, а 30% са в напредналата форма на ХВБ, което се дължи на подценяване на заболяването, ненавременна или неефективна терапия.

Какво представлява ХВБ, какви са симптомите и рисковите фактори за развитие на хронична венозна болест – всичко за заболяването и как да се предпазим научаваме от съдовия хирург проф. д-р Веселин Петров.

Какво представлява хроничната венозна болест?

Много хора смятат, че разширените вени и капиляри са безобидно козметично състояние. Всъщност това е съдово заболяване, а най-голямата смъртност в света е от сърдечно-съдови заболявания. Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. И тъй като венозните стени нямат мускулни влакна, еднопосочното движение на кръвта в тях се осигурява от венозните клапи и от съкращението на околните мускули. Когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените. Когато обаче стоим прави продължително, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото. С течение на времето повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които насочват кръвта към сърцето, не работят правилно. Като резултат от увреждането на венозните клапи част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяването на вените.

Кои са първите симптоми на хроничната венозна болест и как се диагностицира тя?

Най-ранните симптоми са тежест, болка, подуване в краката и нарушения, свързани с усещане за тежест и поява на малки паякообразни вени, оток и други промени по кожата. Насърчаваме всички, които забелязват тези оплаквания, при първа възможност да се обърнат към личния си лекар или към съдов хирург.

Най-добрият метод на диагностика е еходоплеровата сонография, която може да покаже състоянието на венозната стена, кръвния ток и дали всичко е нормално. Това означава преглед при съдов хирург, ангиолог или друг компетентен лекар. Важното е да се установи дали има венозен рефлукс, увеличение размерите на вените и т.н. Прегледът при специалист е важно условие за правилната диагноза. Разширените вени, особено както сега при обездвижването и напълняването, са предпоставка за т.нар. повърхностни и дълбоки венозни тромбози. Това е най-сериозното усложнение, което би могло да доведе до прогресиране на тромбозата, откъсване на тромби, които стигат до сърцето и белия дроб и се получават много тежки, сериозни, а понякога и фатални усложнения.

Кои са рисковите фактори за заболяването?

Наднормено тегло, липса на достатъчна двигателна активност, небалансиран хранителен режим, фамилна обремененост. Рискът от усложнения, дълбоки венозни тромбози и белодробна тромбемболия се увеличава значително от няколко фактора, които се проявяват по-често в последните години на ограничения заради COVID-19.

Първо, това е стоенето и работата от вкъщи – т.е. обездвижването, както и отлагане на посещението при лекар. Тревожна е и статистиката от пандемичните години, че все по-голям процент от новодиагностицираните пациенти с ХВБ са хора на средна възраст между 30-50 години, което говори за „подмладяване“ на заболяването. Още по-притеснителен е фактът, че половината от тях не са били лекувани, въпреки че са имали симптоми от две и повече години.

Колко разпространено е заболяването?

Това е може би едно от най-разпространените заболявания не само в България, но и в света. Ежегодно у нас се лекуват около 30-40 000 души с консервативна терапия, от които 10 000 се оперират. Според скрининг проучване, проведено с 3567 души през юли-ноември 2021 г., близо 58% от българите, посещаващи практиката на общопрактикуващите лекари, страдат от хронична венозна болест.

Около 70% от пациентите са в ранните стадии, а 30% са в напредналата форма на ХВБ, което се дължи на подценяване на заболяването, ненавременна или неефективна терапия. Хубавата новина е, че за пациентите в ранните стадии, имаме реална възможност да въздействаме върху прогресията на ХВБ и да я предотвратим още в зародиш, от самото й начало.

Тревожни са данните и за големия брой недиагностицирани пациенти преди старта на проучването – всеки трети пациент, участвал в скрининга, е новодиагностициран с ХВБ. Между 30 и 40% от пациентите, диагностицирани със заболяването, са посочили, че на работното място заемат ортостатична или седяща позиция в продължение на 5 до 10 часа дневно. Близо 2/3 от пациентите с ХВБ имат симптоми между 2 до 5 години и повече, като 41% не са приемали никаква терапия преди проучването.

Какво е най-важното, което трябва да знаем за съвременното лечение на това заболяване?

Препоръчително е прилагането на медикаментозна терапия, която подпомага всички симптоми и оплаквания на пациентите. Ползите от лечението на пациенти във всички стадии на хроничната венозна болест с венотоничен медикамент са доказани чрез редица международни проучвания. Терапията с венотоник е препоръчителна и за пациентите в по-ранните стадии, които нямат признаци на болестта, но проявяват симптоми като тежест, умора, болка и дискомфорт в кракатa. Тъй като става дума за хронично заболяване обаче, трябва наред с приемането на венотоничните медикаменти да се полагат също системни грижи за здравето на вените – спазване на хигиенно-диетичен режим, на активен двигателен режим, намаляване на теглото. Затова прегледът при специалист е пътят към най-доброто решение на този комплексен проблем.

Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология излезе с общо становище, свързано с хроничната венозна болест. Какво наложи тази стъпка?

Консенсусното становище е разработено от водещи лекари в областта на венозната патология, членове на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА). Целта на документа е да повиши информираността на здравните специалисти и на пациентите относно необходимостта от ранна диагностика и своевременното лечение на хроничната венозна болест, известна още като „разширени вени“. С изработването и разпространението на този консенсусен документ се потвърждават и ползите от дългосрочното лечение на пациенти във всички стадии на заболяването с венотонични медикаменти, съобразно международните и националните ръководства за диагностика и лечение на ХВБ.

През 2022 година от БНДСЕХА съвместно с информационния уебсайт venite.bg беше организирана медийната инициатива „Вземи краката си в ръце активно“. Година по-рано инициативата във Facebook „Пътешествие с мисия“ мотивира стотици хиляди да участват и да изминат заедно 10 млн. крачки.

Проф. д-р Веселин Петров (www.profpetrov.com) е съдов хирург с дългогодишен опит в областта на каротидната, абдоминалната и периферна съдова патология. С повече от 120 публикации и около 100 презентации на най-престижни международни форуми в България и по света, проф. Петров e един от най-изтъкнатите лектори по съвременна съдова хирургия у нас, както и пионер в развитието на доплеровата сонография. От 1993 г. проф. Петров е съосновател и член на Българското национално дружество по съдова хирургия и ангиология.

Коментирай »
Още по темата
Четири упражнения при разширени вени, които да правим вкъщи Четири упражнения при разширени вени, които да правим вкъщи
Да защитим краката си през лятото: 4 правила, които да следваме Да защитим краката си през лятото: 4 правила, които да следваме
Жегите обострят болките от подути крака и разширени вени, ето как да си помогнем Жегите обострят болките от подути крака и разширени вени, ето как да си помогнем
Не просто естетически проблем, а съдово заболяване: Какво трябва да знаем за разширените вени Не просто естетически проблем, а съдово заболяване: Какво трябва да знаем за разширените вени
„Вземи краката си в ръце активно“: И тази година съдови хирурзи ще правят безплатни консултации в цялата страна „Вземи краката си в ръце активно“: И тази година съдови хирурзи ще правят безплатни консултации в цялата страна
Д-р Матев: Не обвинявайте гените и лютите храни за хемороидите  Д-р Матев: Не обвинявайте гените и лютите храни за хемороидите 
Препоръчваме още
Какви са в секса блондинките, червенокосите и брюнетките? Какви са в секса блондинките, червенокосите и брюнетките?
Да се посмеем: Кои са най-големите недостатъци на всяка зодии Да се посмеем: Кои са най-големите недостатъци на всяка зодии
„Любовта на музата“ – вдъхновяваща история за силата на мечтите (предложение за четене) „Любовта на музата“ – вдъхновяваща история за силата на мечтите (предложение за четене)
Седемте смъртни гряха на американската мечта оживяват в „Уендиго“ от Стефан Стефанов (предложение за четене) Седемте смъртни гряха на американската мечта оживяват в „Уендиго“ от Стефан Стефанов (предложение за четене)
„Очите на демона“ – заявка за нов хит от Том Егеланд (предложение за четене) „Очите на демона“ – заявка за нов хит от Том Егеланд (предложение за четене)
Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето
Нещо зловещо се случва на границата между България, Сърбия и Румъния в „Река в лабиринта“ (предложение за четене) Нещо зловещо се случва на границата между България, Сърбия и Румъния в „Река в лабиринта“ (предложение за четене)
„Конфитюрът на Малина“ на Светла Радивоева поднася на малки и големи рецепта за споделяне (предложение за четене)   „Конфитюрът на Малина“ на Светла Радивоева поднася на малки и големи рецепта за споделяне (предложение за четене)  
Как класически игри като Тетрис ни помагат да отслабнем Как класически игри като Тетрис ни помагат да отслабнем
Том Егеланд превръща тайните на скандинавската митология в запомнящ се трилър (предложение за четене) Том Егеланд превръща тайните на скандинавската митология в запомнящ се трилър (предложение за четене)
Кокошките се изчервяват в зависимост от емоциите си Кокошките се изчервяват в зависимост от емоциите си
ТЕСТ: Умееш ли да пазиш тайна? ТЕСТ: Умееш ли да пазиш тайна?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби