Разходки, хладък душ, хидратация – как да се справим с разширените вени   

Лятото поставя на изпитание разширените вени, разкриват специалистите   

Топлото време никак не е приятно за разширените вени. Отпускарският сезон обостря симптомите на хроничната венозна болест – тежест и напрежение в крайниците, болка, крампи, сърбеж, отоци.

Високите температури в най-слънчевите месеци причиняват нарастване на диаметъра на разширените вени и оттам – до венозен застой. Ако не приемаме достатъчно вода и не се движим достатъчно, симптомите като болка, тежест и отток в краката могат значително да се влошат. За да не се стига дотам, са нужни промени в начина на живот – най-вече по време на летните месеци, но и целогодишно.

Не просто грозно, болест е

Разширените вени и капиляри далеч не са само естетически проблем, а съдово заболяване – хронична венозна болест (ХВБ). Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. И понеже венозните стени притежават слабо развит гладкомускулен слой, еднопосочното движение на кръвта в тях се осъществява от съкращението на околните мускули, както и от наличието на венозни клапи. Когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените. Когато обаче стоим прави продължително, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото. С течение на времето повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които насочват кръвта към сърцето, не работят правилно. Така венозните клапи се увреждат и част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници. В резултат се стига до разширяването на вените. 

Кой боледува по-често

Най-новите данни от България показват, че все по-голям процент от новодиагностицираните пациенти с ХВБ са хора между 30-50 години, т.е. заболяването се подмладява. Неприятната тенденция произтича от съвременния начин на живот, който се отличава с масово обездвижване, нарастване на броя на хората с наднормено тегло, продължителното стоене в право или седнало положение. Разбира се, нужно е да отчетем и фактора наследственост. Ако някой в семейството ви е страдал от разширени вени или друго венозно заболяване, вероятността да го развиете е по-голяма. Жените са по-предразположени към разширени вени поради хормоналните промени, през които преминават по време на бременността и менопаузата.

Препоръките на специалистите  

Продължителни и интензивни разходки, спортуване, плуване, хладен душ на краката и повдигането им при почивка са сред препоръките на експертите за превенция на хроничната венозна болест. Правилната хидратация – прием на над 2 л вода дневно, лекият хранителен режим и намаляването на наднорменото тегло ще помогнат за по-добрата форма на вените. Движението също е изключително важно при грижата за краката.

Венотоничните медикаменти са насреща 

Медикаментозното лечение с така наречените венотоници е задължително във всички стадии на хроничната венозна болест, особено през лятото, разкриват експертите. Прилагат се с успех и при лечение на хемороиди, които по своята същност са разширени вени. При леките форми на хроничната венозна болест и преди да възникнат усложнения, венотоничните медикаменти се отразяват много благотворно на вените. Не става дума за пълно излекуване на разширените вени, а за намаляване на оплакванията и отока, които се проявяват най-силно през по-топлите месеци. Важно е да се уточни, че неприятните симптоми изчезват, при условие че венотониците се приемат ежедневно и без прекъсване през целия летен сезон. При наличие на симптоми, трябва да се консултираме със специалист - съдов хирург. Ранното и навременно лечение е възможно да предотврати развитието на хроничната венозна болест към по-напредналите ѝ стадии и да осигури значително подобряване начина на живот.

От май до септември 2023 г. продължава инициативата „Пътешествие с мисия“. Тя е част от кампанията „Вземи краката си в ръце активно“, организирана от Дружеството по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА), съвместно със сайта venite.bg. Във Facebook инициативата предизвиква хората да се движат повече и да споделят крачките, които са извървели с цел поощряване на активния начин на живот, като така се превърнат във вдъхновен #ОтборСМисия. Всеки месец в социалните мрежи на инициативата се оповестява участникът, който е извървял и споделил най-много крачки за съответния месец. Той получава титлата #ПътешественикНаМесеца.

Източник: Photo credit: Denis Miller/Pexels
Коментирай »
Още по темата
Осем рискови фактора за развитието на тромбоза
Четири упражнения при разширени вени, които да правим вкъщи
Предразположена ли съм към разширени вени? Как да разпознаем заболяването    
Жегите обострят болките от подути крака и разширени вени, ето как да си помогнем
Не просто естетически проблем, а съдово заболяване: Какво трябва да знаем за разширените вени
Хемороидите и спортът: Митове и истини
Има ли рискови професии за развитие на хемороиди и кои са те?
Препоръчваме още
8 знака, че си емоционално зависима от него
70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Веганна (предложение за четене)
Празнична симфония от любов, ревност и страсти: „Зимна разходка“ от Елин Хилдебранд (предложение за четене)
Тема табу: Защо пациенти с хемороиди търсят съвет директно в аптеката  
Мистерията е разкрита: Ето как са се появили черните петна в "Атлантическия кодекс" на Леонардо
Защо мъжете харесват лошите момичета
Колко студено е твърде студено?
Изкуството на разделното хранене: Основни принципи и примерен режим
Какво е общото между часовника и водата: Рецептата на Тяна Пресолска за здраве и красота
Осем урока, на които животът със сигурност ще те научи
Шест вида шефове гадняри и как да се справим с тях
Сякаш виждат бъдещето: Петте най-прозорливи и интуитивни зодии
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби