Разширените вени – предпоставки, симптоми, рискове и лечение

Доц. д-р Димитър Петков дава подробна информация за заболяването и споделя ценни съвети за превенция и справяне с проблема  

2 юли 2024
Разширените вени – предпоставки, симптоми, рискове и лечение

Създадено с Playground AI  

Расте делът на новодиагностицираните с разширени вени пациенти на възраст между 30 и 50 години. Заболяването се подмладява заради масово обездвижване и наднормено тегло. Това казва специалистът доц. д-р Димитър Петков. В интервю, посветено на заболяването, той дава изчерпателна информация за заболяването.  

👉Сред основните предпоставки за хроничната венозна болест (ХВБ) е наследствеността, тъй като генетичните фактори могат да предопределят структурата и функцията на вените като например слабост на венозните стени или нарушена венозна клапа, което прави вените по-склонни към разширение.

👉Друг фактор е възрастта – с напредването ѝ вените стават по-слаби и загубват еластичността си.

👉Нежният пол е изложен на по-голям риск от хроничната венозна болест, тъй като по време на бременност увеличеното количество кръв и измененията в хормоналния баланс могат да доведат до разширяване на вените.

👉Днес към тези фактори често се прибавя и затлъстяването, при което се увеличава натоварването на вените.

👉Начинът на живот е особено важен: продължителното седене или стоене на едно място без движение може да натовари вените и да допринесе за тяхното разширение. Затова физическата активност е толкова препоръчителна като превенция на разширените вени. Тези фактори обикновено взаимодействат помежду си и могат да увеличат вероятността от поява на хроничната венозна болест.  

Разпространението на ХВБ в България и по света

Разпространението на ХВБ на долните крайници в световен мащаб е високо – около 50% от възрастните имат венозно-лимфно заболяване. Венозната язва засяга повече от 1% от населението. Най-новите данни от България показват, че все по-голям процент от новодиагностицираните пациенти с ХВБ са хора между 30-50 години, т.е. заболяването се подмладява. Неприятната тенденция произтича от съвременния начин на живот, който се отличава с масово обездвижване, нарастване на броя на хората с наднормено тегло, продължителното стоене в право или седнало положение. За разпространението на хроничната венозна болест в България можем да си направим изводи от ежегодните безплатни профилактични прегледи, които се провеждат като част от кампанията „Вземи краката си в ръце активно“. През 2023 г. над 80% от преминалите през тях са диагностицирани в ранни стадии на ХВБ, казва специалистът. Над 31% са били с продължителност на симптомите между 1 и 5 години, а 20,5% – над 10 години. При лекуваните пациенти медикаментозно лечение са предприели 51,1%, а 11,3% са стигнали и до оперативна намеса. Повече от половината от пациентите – около 59% , за първи път са посетили специалист (съдов хирург) по повод ХВБ, за 43% това е било първо посещение при лекар във връзка с ХВБ, а 62% от тях са били със средна до тежка степен на ХВБ (С2-С6).  

Как протича хроничната венозна болест

Мнението, че разширените вени и капиляри са само естетически проблем, е широко разпространено. А в действителност става дума за съдово заболяване, при това хронично – хронична венозна болест, а в основата ѝ стои прогресивен възпалителен процес. Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. И понеже венозните стени притежават слабо развит гладкомускулен слой, еднопосочното движение на кръвта в тях се осъществява от съкращението на околните мускули, както и от наличието на венозни клапи по хода на вената. Когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените. Когато обаче стоим прави продължително, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото. С течение на времето повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които насочват кръвта към сърцето, не работят ефективно. Така венозните клапи се увреждат и част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници. В резултат на този процес се развива венозна хипертония и се стига до разширяването на вените, казва доц. Петков. И изброява някои от основните симптоми за наличието на хронична венозна болест:

  • лесна уморяемост,
  • тежест,
  • болка,
  • зачервяване,
  • чувство на затопляне,
  • мравучкане,
  • схващане през нощта,
  • подути глезени в края на деня.

Лечение на заболяването

В основата на ХВБ лежи хроничен възпалителен процес в засегнатата венозна стена и той има прогресиращ характер. За да се преустанови този процес, е нужно да се обърнем към съдов хирург за преглед, казва специалистът. Медикаментозното лечение с така наречените венотоници е задължително във всички стадии на ХВБ, особено през лятото. Прилагат се с успех и при лечение на хемороиди, които по своята същност са разширени вени.

При пациенти с новодиагностицирана хронична венозна болест се препоръчва 12 месеца начален курс за превенция на прогресията на заболяването, последван от ежегодна поддържаща терапия от минимум 6 месеца (по преценка на лекуващия лекар). Важно е да се уточни, че неприятните симптоми изчезват, при условие че венотониците се приемат ежедневно и без прекъсване през целия летен сезон. При наличие на симптоми направете консултация със специалист – съдов хирург, съветва лекарят. Ранното и навременно лечение е възможно да предотврати развитието на хроничната венозна болест към по-напредналите ѝ стадии и да осигури значително подобряване на начина на живот. Има много признаци, които подсказват, че трябва да се предприемат действия. Всички те налагат през летните месеци да се погрижим по-сериозно за краката си – като включим в своя график консултация с лекар, прием на венотонични медикаменти и промяна в начина на живот. Не отлагайте, вземете краката си в ръце, призовава съдовият хирург.

Кога се налага оперативна намеса

Както в целия свят, така и в България в последните години при оперативното лечение на хроничната венозна болест се наложиха така наречените „безкръвни операции“. Всички те имат обща концепция – да се въздейства с различни агенти (лазер, топлина, склерозант) върху вътрешната повърхност на разширените повърхностни вени на бедрото или подбедрицата. Според начина на обработване на вената методите на лечение се делят на термални и нетермални.

При термалните методи (лазерна и радиофреквентна аблация ) за ендоваскуларна обработка на вената се използва топлина. Нейното въздействие затваря увредената вена, което се последва от намаляване на венозното налягане и подобрение в оплакванията на пациента.

Термалните методи на аблация изискват поставянето на упойка по хода на вената, която да обезболи третираните участъци, да предпази околните тъкани от генерираната топлина и да позволи на пациента веднага след интервенцията да започне да се движи. При нетермалните методи въздействието във вената се осъществява с помощта на комбинация от механично и химично въздействие при механохимичната аблация или залепване на разширената вена с цианоакрилатно лепило.

Сериозно внимание трябва да отделим и на склеротерапията – метод при който вътре във вената се вкарва специален медикамент, който въздейства върху съдовата стена и предизвиква свиването и затварянето на третираната разширена вена.

Всички изброени методи на лечение са ефективни при пациентите с ХВБ, но изборът им трябва да се базира на щателен преглед и оценка на анатомичните особености при всеки болен, подчертава доц. Петков. 

доц. д-р Димитър Петков, photo credit: Interimage

Доц. д-р Димитър Петков

От 2010 г. доц. д-р Димитър Петков е началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в болница „Тракия“, Стара Загора. От 2021 г. е председател на Управителния съвет на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, което за поредна година организира националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“ съвместно с уебсайта venite.bg.

Кампанията „Вземи краката си в ръце активно“

Кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ се провежда за шеста година и се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА), с подкрепата на фармацевтична компания Servier и на информационния уебсайт venite.bg. Основната ѝ цел е да спомогне за по-добра осведоменост на обществото за хроничната венозна болест (ХВБ, разширени вени), като поставя акцент върху превенцията и навременното лечение на заболяването, което е сред най-често срещаните в днешно време поради множество предпоставки.

Чрез информационни материали с участието на специалисти хората се запознават със симптомите на ХВБ, начините за превенция и методите за лечение. Затова продължи и провеждането на безплатните профилактични прегледи при съдов хирург. Тази година те се проведоха в 17 града на страната. Продължава и инициативата „Пътешествие с мисия“, която протича от май до септември включително. В своята едноименна Фейсбук група тя предизвиква хората да се движат повече и да споделят извървените крачки с цел поощряване на активния начин на живот, като така се превърнат в #ОтборСМисия.

Photo credit: Interimage

Коментирай »
Още по темата
Разширени вени през лятото: Как да облекчим състояние и да се предпазим Разширени вени през лятото: Как да облекчим състояние и да се предпазим
Разходки, хладък душ, хидратация – как да се справим с разширените вени    Разходки, хладък душ, хидратация – как да се справим с разширените вени   
Четири упражнения при разширени вени, които да правим вкъщи Четири упражнения при разширени вени, които да правим вкъщи
Предразположена ли съм към разширени вени? Как да разпознаем заболяването     Предразположена ли съм към разширени вени? Как да разпознаем заболяването    
Жегите обострят болките от подути крака и разширени вени, ето как да си помогнем Жегите обострят болките от подути крака и разширени вени, ето как да си помогнем
Не просто естетически проблем, а съдово заболяване: Какво трябва да знаем за разширените вени Не просто естетически проблем, а съдово заболяване: Какво трябва да знаем за разширените вени
Разширените вени: 9 начина да се отблагодарим на краката си, за да ни служат вярно Разширените вени: 9 начина да се отблагодарим на краката си, за да ни служат вярно
Препоръчваме още
„Без милост към себе си: стани по-добра своя версия“ от Ерик Бетран Ларсен (предложение за четене) „Без милост към себе си: стани по-добра своя версия“ от Ерик Бетран Ларсен (предложение за четене)
Предложение за четене: „Племето на майките“ и „Азбука за деца и възрастни“ Предложение за четене: „Племето на майките“ и „Азбука за деца и възрастни“
Без паника: Ето как да извадим кърлеж и 4 „народни средства“, на които да не вярваме Без паника: Ето как да извадим кърлеж и 4 „народни средства“, на които да не вярваме
Магическата формула на д-р Крофорд за перфектното предложение за брак Магическата формула на д-р Крофорд за перфектното предложение за брак
Защо с възрастта времето започва да "лети" толкова бързо? Защо с възрастта времето започва да "лети" толкова бързо?
Предложение за четене: „Мистерията Лагерфелд“ Предложение за четене: „Мистерията Лагерфелд“
За най-малките: „Господин Катеричко знае пътя към щастието“ За най-малките: „Господин Катеричко знае пътя към щастието“
Сърдечната недостатъчност не е задължително фатална диагноза   Сърдечната недостатъчност не е задължително фатална диагноза  
Как агресивното ни отношение към природата води до разпространението на вирусите Как агресивното ни отношение към природата води до разпространението на вирусите
10 вдъхновяващи мисли, които ще променят живота ти 10 вдъхновяващи мисли, които ще променят живота ти
Ленард Млодинов разкрива суперсилата на „Емоциите“ да оформят мисленето ни (предложение за четене) Ленард Млодинов разкрива суперсилата на „Емоциите“ да оформят мисленето ни (предложение за четене)
Мейбъл – кучето с очи като на принцеса на "Дисни" (ВИДЕО) Мейбъл – кучето с очи като на принцеса на "Дисни" (ВИДЕО)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби