Как правилно да извадим кърлеж и кога да потърсим лекар

Ценни съвети от столичната РЗИ

Как правилно да извадим кърлеж и кога да потърсим лекар

Създадено с Playground AI  
 

Кърлежите са членестоноги паразити по човека и животните, преносители на редица заболявания. Обитават почва, храсти, дървета на височина до 1 метър, дупки на гризачи, пещери, селскостопански постройки и други. Те паразитират върху много групи гръбначни животни и са не само преносители, но и резервоари на инфекция.

В тялото на кърлежите причинителите на заболяванията преживяват продължително време и запазват патогенността си. Сезонната активност на кърлежите е от април до октомври.

От Столичната регионална здравна инспекция разясняват важните факти за кърлежите и дават инструкции за това как да се предпазим и да се справим с тях.

Кърлежите са преносители на Кримска хеморагична треска, Марсилска треска, Лаймска борелиоза, Кърлежов енцефалит, Ку треска, Туларемия и други. Най-важни в епидемиологично отношение са иксодовите /пасищни/ кърлежи. В България са установени 38 вида.

Заразяването на човек става от няколко часа до 2 дни след ухапването, поради което ранното сваляне на впития кърлеж е най-важната превантивна мярка. Заразяването на човек може да се осъществи и при смачкването му с пръсти чрез попадане на пръски в окото. Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, затова често остава незабелязано.

1. Какво да направим при ухапване от кърлеж:

Експертите предоставят и ценни насоки за това как правилно да отстраним впития кърлеж.

✅Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно.

✅Най-добре е това да се извърши от медицински специалист. В случай, че отстраняването се извършва в домашни условия, леко впилият се кърлеж може да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица.  

✅Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без да се върти и извива.

❌Разпространената практика да се върти в посока обратно на часовниковата стрелка е погрешна. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.

❌Неправилно е и третирането на мястото на впития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава риска от заразяване.

По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.

2. Хирургично отстраняване на впит кърлеж  

Налага се, когато кърлежът е дълбоко впит. Понякога кърлежът се откъсва при изтеглянето и в кожата остава устният му апарат. Това увеличава риска от заразяване, поради което останалата част от кърлежа трябва да се отстрани хирургически.

3. След сваляне на кърлежа, мястото на ухапване се обработва със спирт или йод.

4. При възможност сваленият кърлеж се поставя в шишенце и може да се занесе за изследване в СРИОКОЗ. В противен случай се унищожава чрез изгаряне или поставяне в спирт.

 5. Пациентът се поставя под медицинско наблюдение в продължение на 30 дни, като се следи за:

  •  локални прояви на мястото на ухапването: зачервяване, оток, болка;
  •  общи прояви: температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото, кървене от венците и хеморагични петна по кожата.

Как да се предпазим от ухапване от кърлеж:

Излизайки навън на разходка или за работа в полето, можем да бъдем ухапани от кърлежи. Затова трябва да спазваме няколко ценни съвета.

✅При работа или разходка по тревни площи трябва да се използва облекло, което е плътно затворено около ръцете и краката;

✅Екскурзии сред природата да се извършват по утъпкани и лишени от буйна растителност места;

✅При излизане сред природата да се използват отпъждащи кърлежите средства /репеленти/ за откритите части на тялото;

✅След излет да се направи внимателен оглед на дрехите и тялото, особено около врата, слабините и ушите за впит кърлеж и своевременно да се отстранява от медицински специалист.

Отглеждащите домашни животни трябва редовно да преглеждат и обезкърлежават питомниците си. Честото почистване и обработване на колибките и леговищата на кучета и другите животни с акарициди води до понижаване на тяхната численост.  

Източник: СРЗИ
Коментирай »
Още по темата
Не задушавайте кърлежа с олио: 6 трика, с които сами да извадим паразита Не задушавайте кърлежа с олио: 6 трика, с които сами да извадим паразита
Без паника: Ето как да извадим кърлеж и 4 „народни средства“, на които да не вярваме Без паника: Ето как да извадим кърлеж и 4 „народни средства“, на които да не вярваме
Препоръчваме още
Пет трика за успешна офис свалка Пет трика за успешна офис свалка
Една вечна коледна класика: „Под раззелененото дърво“ от Томас Харди (предложение за четене) Една вечна коледна класика: „Под раззелененото дърво“ от Томас Харди (предложение за четене)
"Моментално загубих интерес към нея": Мъже разкриват кога жените стават отблъскващи "Моментално загубих интерес към нея": Мъже разкриват кога жените стават отблъскващи
Изобретателна, непочтителна, предприемчива: Мери Куонт променя модата не само с популяризирането на минижупа Изобретателна, непочтителна, предприемчива: Мери Куонт променя модата не само с популяризирането на минижупа
Закръглената красавица, която накара света да се влюби в нея Закръглената красавица, която накара света да се влюби в нея
Диетата Саут Бийч – за истински ценители на здравословната храна Диетата Саут Бийч – за истински ценители на здравословната храна
„Крясъкът на орела“ ни отвежда на пътешествие в далечния север на Швеция и в дебрите на човешката душа (предложение за четене) „Крясъкът на орела“ ни отвежда на пътешествие в далечния север на Швеция и в дебрите на човешката душа (предложение за четене)
Вълшебният коректор: 6 полезни съвета, с които да извлечем най-доброто от него Вълшебният коректор: 6 полезни съвета, с които да извлечем най-доброто от него
ТЕСТ: Умееш ли да флиртуваш? ТЕСТ: Умееш ли да флиртуваш?
8 трика за интроверти: Как да оцелеем в свят, който не спира да говори 8 трика за интроверти: Как да оцелеем в свят, който не спира да говори
Най-честите женски заблуди за мъжете Най-честите женски заблуди за мъжете
Защо мъжете винаги си тръгват? Защо мъжете винаги си тръгват?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби