Не задушавайте кърлежа с олио: 6 трика, с които сами да извадим паразита

Лекар от ВМА разяснява как се вади кърлеж и какво в никакъв случай не трябва да правим

Не задушавайте кърлежа с олио: 6 трика, с които сами да извадим паразита

Photo credit: ВМА

Десетки са болестите, които могат да се пренасят с кърлежите. Най-разпространена в България е Лаймската болест, марсилска треска, Ку-треска, разни кърлежови енцефалити, Кримска-конго хеморагична треска – последните са по-редки, но се срещат в България.

Затова е добре да имаме познания и навреме да потърсим медицинска помощ. Периодът, в който  може да се развие клиничната картина е дълъг – от 3 до 30 дни, казва старши лейтенант д-р Диляра Маринова, която е част от екипа на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

Най-често след около седмица-две се появява най-характерният признак за болестта – кожен обрив зад колянната ямка, зад ушите, окосмената част на главата или около нея, около пъпа.

Как да действаме, ако видим впит паразит в кожата си  

  • Кърлеж се вади веднага, когато го видим – най-добре е това да се извърши от лекар, ако е възможно, но в никакъв случай не е задължително. Важното е да е своевременно, съветва специалистът.
  • Най-добре е да се използва инструмент като пинсета, с която да захванем кърлежа за главата, без да смачкваме тялото. Хубаво е да се захване здраво с нея, максимално близо до кожата. Опитната ръка с добър инструмент може да го извърши бързо и безболезнено. Не се прилагат анестетици, казва още лекарят. Дори и хоботчето да остане в раната, трябва да се отстрани, но не е притеснително, ако това не стане веднага.
  • Колкото по-трудно излиза един кърлеж – толкова по-добре. Това означава, че още не се е нахранил и шансът да е предал болест е минимален, успокоява д-р Маринова. Обратно, ако излезе прекалено лесно, е добре да следим за симптоми.
  • Кърлежът се изважда с дърпане право нагоре, без да се върти, суче, мачка, маже, души, полива и т.н. Не трябва и да се задушава с олио.
  • Достатъчно е да дезинфекцираме мястото след изваждането на кърлежа. Ако е останало хоботчето, е добре все пак да го отстрани лекар, но това не е спешно, казва още експертът.
  • Активното наблюдение на мястото на ухапването за поява на специфичен обрив е силно препоръчително, както и наблюдението за поява на системни симптоми като температура, главоболие, кашлица, неврологични оплаквания.

🔴Катедрата по инфекциозни болести на ВМА има голям опит в лечението на различните форми на Лаймска болест. Специалистите обаче подчертават, че понякога да нужни два до три курса на лечение – първо в болнични условия и след това се продължава с перорална терапия.

В зависимост от оплакванията, стадия и индивидуалните нужди на пациента – понякога прилагаме двойни антибиотични комбинации с много добър ефект, пояснява д-р Маринова. Тя подчертава, че болничното лечение има своите предимства: адекватна и цялостна диагностика, включително и ко-инфекции, проследяване състоянието на пациентите отблизо, наблюдение по време на терапията, както и венозно приложение на медикаменти, което има множество предимства (по-бърз ефект, предвидими концентрации и други).

Как да избегнем ухапване от кърлеж

Препоръчва се носенето на специално непроницаемо облекло от светла материя, затворени обувки и дълги чорапи. Крачолите на панталоните трябва да са пъхнати в чорапите и да са добре завързани. Панталоните и чорапите могат да бъдат импрегнирани с подходяши репеленти или инсектициди (0.5% перметрин).

👉Хубаво е след всяко посещение в ендемичен район да оглеждаме внимателно тялото си за впити кърлежи, които своевременно да се отстраняват. Обикновено кърлежите обичат топло, тъмно и влажно, т.е. навсякъде, където има окосмяване по тялото, особено, ако е по-влажно и по-топло мястото. За съжаление, това са местата, които са трудно забележими, споделя лекарят. Малките деца например задължително трябва да ги оглеждаме след разходка, най-вече косата, по врата и особено момичетата с дълга коса. Там много често има ухапвания от кърлежи, които са трудно забележими. Възможни са ухапвания по краката и абсолютно навсякъде, предупреждава още д-р Маринова.

Коментирай »
Още по темата
Как правилно да извадим кърлеж и кога да потърсим лекар Как правилно да извадим кърлеж и кога да потърсим лекар
Без паника: Ето как да извадим кърлеж и 4 „народни средства“, на които да не вярваме Без паника: Ето как да извадим кърлеж и 4 „народни средства“, на които да не вярваме
Препоръчваме още
Човешките кости „разказват“ историята на света Човешките кости „разказват“ историята на света
„Палач на богове“ - новото изкушение за феновете на „Игра на тронове“ и „Вещерът“ (предложение за четене) „Палач на богове“ - новото изкушение за феновете на „Игра на тронове“ и „Вещерът“ (предложение за четене)
Предложение за четене: „Глад“ от Джамал Уариаши Предложение за четене: „Глад“ от Джамал Уариаши
Зеле и яйца? Лесна рецепта, ако си готова да опиташ тази странна комбинация Зеле и яйца? Лесна рецепта, ако си готова да опиташ тази странна комбинация
Магнитните бури: Как ни влияят и можем ли да се предпазим  Магнитните бури: Как ни влияят и можем ли да се предпазим 
Безплатно и много просто: Бързото ходене може да намали риска от диабет тип 2 Безплатно и много просто: Бързото ходене може да намали риска от диабет тип 2
5 от най-често срещаните усложнения след грип – как да ги разпознаем и лекуваме 5 от най-често срещаните усложнения след грип – как да ги разпознаем и лекуваме
Запознайте се с Омар – истинска 120-сантиметрова пухкава сензация (ВИДЕО/СНИМКИ) Запознайте се с Омар – истинска 120-сантиметрова пухкава сензация (ВИДЕО/СНИМКИ)
Нерешителността като начин на живот: Как да се преборим и да си върнем контрола Нерешителността като начин на живот: Как да се преборим и да си върнем контрола
Романеско – извънземният зеленчук Романеско – извънземният зеленчук
Ядем с очите, а не със стомаха си Ядем с очите, а не със стомаха си
Катерица търси скришно място за вечерята си (ВИДЕО) Катерица търси скришно място за вечерята си (ВИДЕО)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби