снимка: pixabay.com

Замразените плодове и зеленчуци съдържат между 10 и 50 процента повече витамини и минерали в сравнение с пресните, което ги прави по-здравословни и полезни, съобщава CNN, позовавайки се на проучване на специалисти от университета в Северна Каролина.

Експертите са категорични, че замразяването е най-добрият вариант за съхраняване на плодовете и зеленчуците, а всички полезни съединения в тях се запазват и след размразяването им.

Но какво прави замразените плодове и зеленчуци по-богати на полезни вещества от пресните? Тайната се крие в това, че те се берат, когато са напълно узрели и съответно най-богати на витамини и минерали.

След това веднага се замразяват и се опаковат с използването на азот. Това позволява да се запазят всичките хранителни вещества.

Не така стоя нещата с пресните плодове и зеленчуци, които губят голяма част от полезните си свойства, докато се стигне до тяхната консумация.

Коментирай >