Опасните нитрати: В кои храни се съдържат, кога са вредни и как да намалим риска  

При постъпването на големи количества нитрати в организма, след 4 до 6 часа се появяват гадене, задух, диария, посиняване на кожата и видимите лигавици

Опасните нитрати: В кои храни се съдържат, кога са вредни и как да намалим риска  

Photo credit: Sponchia/Pixabay

Като самостоятелни вещества нитратите не са опасни за здравето, но попаднали в организма на човека, в процеса на метаболизма, се получават нитрити и нитрозамини, които вече представляват риск за здравето на консуматорите. Това съобщават от Министерството на здравеопазването в публикация на сайта си, посветена на нитритите.

В нея експертите дават ценни разяснения за това кога нитритите са опасни, кои храни ги съдържат в най-голяма степен, кои са рисковите групи, а също и практични съвети за това как да консумираме тези храни, за да намалим риска.

Нитратите са соли на азотната киселина. Обикновено са бели или безцветни прахообразни, кристални вещества, които добре се разтварят във вода.

Нитратите се използват масово в много отрасли:

 • В земеделието като високо ефективни торове
 • В хранително-вкусовата промишленост като оцветители и консерванти
 • В индустрията за производство на бои, лекарства, пластмаси, стъкло и др.

Как се приемат в организма на човека

Нитратите влизат в човешкия организъм чрез водата и храните. Основни източници за замърсяване с нитрати са прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство, отпадъчните води от бита, животновъдството и от предприятия за производство на торове, лекарства, пластмаси и др., се казва още в публикацията.  

В кои храни са най-много

Най-богати на нитрати са зеленчуците и консервираните меса/колбаси и пушени меса/. Много по-малко е съдържанието им в млечните продукти и рибата. Някои растения имат способността да натрупват повече нитрати, уточняват от Здравното министерство. Това са зеленчуците - маруля, пресен чесън, зелен лук, спанак, червено цвекло и др. Те могат да бъдат опасни за здравето на хората , ако се консумират в големи количества.

Кога нитратите стават вредни  

Сами по себе си нитратите не са токсични. Както вече беше отбелязано риск за здравето представляват веществата, образуващи се при метаболизма им – нитрити и нитрозамини. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, наречено метхемоглобин. То възпрепятства преноса на кислорода до тъканите и органите в организма и се развива състояние известно като метхемоглобинемия, характеризиращо се с посиняване на кожата. Нитратите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити още преди поглъщането им в организма, уточняват здравните власти. Това може да стане при неправилно съхранение на хранителните продукти или по време на готвене, най-вече при пържене. При намалена киселинност на стомашния сок нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие. При постъпването на големи количества нитрати в организма, след 4 до 6 часа се появяват гадене, задух, диария, посиняване на кожата и видимите лигавици. Едновременно с това се усеща обща слабост, замайване, понякога припадъци, главоболие и сърцебиене. Използването дълго на храни и вода с високо съдържание на нитрати води до алергия, нарушена функция на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система.

Кои са рисковите групи

Най-уязвими от вредното действие на нитратите са кърмачетата до тримесечна възраст, бременните жени, малки деца с храносмилателни смущения и хора, претърпели тежки операции на стомашно-чревния тракт. Според Световната здравна организация (СЗО) безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5мг на килограм тегло дневно, като допустимото дневно количество е до 500 мг. Когато в организма на човека постъпят по-големи количества над тази допустима доза, те вече представляват потенциална опасност за здравето.

Как да ограничим приема на нитрати в организма

Съществуват няколко прости механизма за намаляване на количествата нитрати, които потребителите трябва да знаят и прилагат в ежедневието. Това съобщават още министерството и прилагат ценни съвети: 

 • Обилно измиване и изкисване във вода на зеленчуците
 • Отстраняване на „най-нитратните” части на растенията - кочан и външни листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките
 • Консумация само на добре узрели плодове и зеленчуци
 • При варене на зеленчуци изливане на водата, която са врели, още докато е гореща
 • Купуване и консумация на зеленчуци със среден размер
 • Консумация на зеленчукови салати с лимон, тъй като той съдържа много витамин С, препятстващ образуването на нитрити и нитрозамини
 • Да се избягва претоплянето на супи и ястия
 • Да се ограничи консумацията на колбаси и пушени меса  
Коментирай »
Още по темата
Как да ограничим приема на нитрати: 8 полезни съвета Как да ограничим приема на нитрати: 8 полезни съвета
Ето защо замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните Ето защо замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
Защо е важно да готвим зеленчуците с повече зехтин Защо е важно да готвим зеленчуците с повече зехтин
Препоръчваме още
ТЕСТ: Каква е най-привлекателната ти черта? ТЕСТ: Каква е най-привлекателната ти черта?
ТЕСТ: Трябва ли да се разделите? ТЕСТ: Трябва ли да се разделите?
Природните закони в развитието на детето (предложение за четене) Природните закони в развитието на детето (предложение за четене)
Най-честите женски заблуди за мъжете Най-честите женски заблуди за мъжете
Променена версия на средиземноморската диета подобрява здравето на мозъка Променена версия на средиземноморската диета подобрява здравето на мозъка
Грейпфрутът крие тайната на женската красота Грейпфрутът крие тайната на женската красота
Кралицата отровителка Катерина Медичи се подвизава в "Предсказанието" на Александър Дюма Кралицата отровителка Катерина Медичи се подвизава в "Предсказанието" на Александър Дюма
17 признака, че си по-наблюдателна от повечето хора 17 признака, че си по-наблюдателна от повечето хора
„Мадоните на Ленинград“ от Дебра Дийн – обсадата на Ленинград оживява през съдбата на Ермитража „Мадоните на Ленинград“ от Дебра Дийн – обсадата на Ленинград оживява през съдбата на Ермитража
Марина Кискинова със своя версия на "Have Yourself a Merry Little Christmas" (ВИДЕО) Марина Кискинова със своя версия на "Have Yourself a Merry Little Christmas" (ВИДЕО)
Един роман за състраданието: „Синдромът на листопада, или Homo Compatiens“ от Виктория Амелина (предложение за четене) Един роман за състраданието: „Синдромът на листопада, или Homo Compatiens“ от Виктория Амелина (предложение за четене)
Три секс съвета за "палави момичета" Три секс съвета за "палави момичета"
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби