Откритие на 92 гена обещава пробив в лечението на Алцхаймер

„Мисля, че до 2040 г. ще сме в състояние да предложим редица лечения, като се очаква някои от тях да въздействат върху огромния брой причини за болестта“, казва професор Джули Уилямс

Откритие на 92 гена обещава пробив в лечението на Алцхаймер

Photo credit: Efe Ersoy/pexels.com

Експерти по болестта на Алцхаймер смятат, че през следващите 20 години ще бъде открито животопроменящо лечение на най-разпространената форма на заболяването, пише „Мейл онлайн“.

Екип от университета в Кардиф вече е идентифицирал 92 гена, които значително увеличават риска от заболяването, докато при започването на изследванията през 2009 г. са били известни само три гена.

Професор Джули Уилямс, директор на Центъра за деменция в Кардиф, каза: „Мисля, че до 2040 г. ще сме в състояние да предложим редица лечения, като се очаква някои от тях да въздействат върху огромния брой причини за болестта“.

Има връзка между високото кръвно налягане в млада възраст и мозъчното здраве

Генната терапия и подобреното международно научно сътрудничество допринасят за нарастващите познания на експертите за болестта - един от най-големите убийци на хора над 50 години.

Професор Уилямс каза още: „Когато знаете къде да започнете да търсите, можете да проучите ефектите, които гените оказват върху определена мозъчна дейност“. Тя изучава болестта на Алцхаймер от 30 години. Според нея „нещата се ускоряват и подобряват непрекъснато - през последните седем години научих повече, отколкото през предишните 20“.

Развитието на научните изследвания позволи на експертите да открият, че микроглиалните клетки, известни като „камионите за боклук на мозъка“, погрешно убиват здрави мозъчни клетки, включително синапси. Те са връзките между невроните и ако бъдат премахнати ненужно, човек може да загуби връзките, които пораждат мисълта и спомените.

Зеленчуците, които "подмладяват" мозъка

Професор Уилямс обяснява, че проучването на хиляди случаи я е накарало да осъзнае, че няма един единствен виновник за болестта. Тя е убедена, че Алцхаймер трябва да се разглежда комплексно – така както се възприемат днес сърдечните заболявания, за които допринасят много фактори, а няколко различни терапии помагат за забавянето и предотвратяването им.

Някои лекарства вече са разрешени за употреба при други състояния, свързани с Алцхаймер и могат да влязат в употреба до пет години.

Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка

Професор Тара Спийс-Джоунс, водещ експерт в Единбургския университет, обясни миналата година, че до десетилетие може да бъде налично лекарство, което да спре развитието на проблемите с паметта, надхвърлящи първоначалното леко объркване. Тя каза: „Опасявам се да използвам думата „лек“, която е много силна, но мисля, че до 10 години ще имаме лекарство, което ще модифицира заболяването“. „Това ще медикамент, който може да спре болестта на Алцхаймер в нейния ход или дори - макар че това е по-малко вероятно - да я обърне, след като е започнала“, добави професор Джоунс. 

Експертът е особено развълнуван от изследванията на „рецептора Сигма-2“, който се намира в мозъчните клетки и изглежда привлича струпвания на протеин, наречен амилоид бета, който е свързан с болестта на Алцхаймер. Ранните изследвания, макар и само на 19 души, показват, че лекарство, блокиращо този процес, би могло да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Уасаби подобрява паметта на възрастни хора Уасаби подобрява паметта на възрастни хора
Има връзка между самотата и свиването на мозъка при възрастните хора Има връзка между самотата и свиването на мозъка при възрастните хора
Повратна точка в борбата с Алцхаймер: Ново лекарство забавя болестта Повратна точка в борбата с Алцхаймер: Ново лекарство забавя болестта
Намаляването на силата на захвата може да е признак за деменция Намаляването на силата на захвата може да е признак за деменция
Мислете положително за остаряването, ето защо Мислете положително за остаряването, ето защо
Има връзка между високото кръвно налягане в млада възраст и мозъчното здраве Има връзка между високото кръвно налягане в млада възраст и мозъчното здраве
Зеленчуците, които "подмладяват" мозъка Зеленчуците, които "подмладяват" мозъка
Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка
Препоръчваме още
Женските и мъжките порно предпочитания Женските и мъжките порно предпочитания
Топ 10 на най-шумните животни в света (ВИДЕО) Топ 10 на най-шумните животни в света (ВИДЕО)
Зимата идва през юли с „Игра на тронове“ (ВИДЕО) Зимата идва през юли с „Игра на тронове“ (ВИДЕО)
Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията
Скалпът страда, ако не мием често косата си, предупреждават дерматолози Скалпът страда, ако не мием често косата си, предупреждават дерматолози
Откриха лек за агресивни шофьори Откриха лек за агресивни шофьори
„Как да отглеждате вашето дете с мозъчно увреждане“ от Глен Доман (предложение за четене) „Как да отглеждате вашето дете с мозъчно увреждане“ от Глен Доман (предложение за четене)
Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника
Посрещаме норвежкия дръндьо от „Конкурс за милион крони“ (предложение за четене) Посрещаме норвежкия дръндьо от „Конкурс за милион крони“ (предложение за четене)
Най-полезните и най-вредните диети: Виж класацията на кардиолозите Най-полезните и най-вредните диети: Виж класацията на кардиолозите
Шепа череши на ден за здраве и добра форма Шепа череши на ден за здраве и добра форма
Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби