Повратна точка в борбата с Алцхаймер: Ново лекарство забавя болестта

Препаратът забавя "клиничното влошаване" на пациентите с до 35%, което означава, че страдащите от заболяването могат да продължават да изпълняват ежедневните си дейности

Повратна точка в борбата с Алцхаймер: Ново лекарство забавя болестта

Снимката е илюстративна/Photo credit: Danie Franco/Unsplash

Ново лекарство е обявено за "повратна точка в борбата с болестта на Алцхаймер", след като е установено, че забавя развитието й, предадоха световните осведомителни агенции.

Проучвания показват, че препаратът донанемаб забавя "клиничното влошаване" на пациентите с до 35 процента, което означава, че страдащите от заболяването могат да продължават да изпълняват ежедневните си дейности, включително пазаруване, поддръжка на дома, управление на финансите и приемане на лекарства.

Намаляването на силата на захвата може да е признак за деменция

От британска организация, която се занимава с изследвания в сферата на болестта на Алцхаймер, заявиха, че "навлизаме в нова ера, в която заболяването може да стане лечимо".

От Дружеството за борба с болестта от Алцхаймер казаха, че терапия с експерименталното лекарство може да означава, че един ден страданието ще се сравнява с други хронични заболявания като астма или диабет.

Благотворителната организация заяви, че новите лечения предвещават "нова ера" в терапията. Донанемаб действа срещу отлагането на протеина амилоид в мозъка на пациентите с болестта на Алцхаймер.

Учени публикуваха окончателни резултати от проучването на безопасността и ефикасността на лекарството, произвеждано от "Илай Лили".

Откритие на 92 гена обещава пробив в лечението на Алцхаймер

Специалистите са анализирали резултати на почти 1800 души в ранен стадий на болестта на Алцхаймер, като половината от тях са получавали месечна инфузия от донанемаб, а на другата половина е давано плацебо в продължение на 18 месеца.

Данните, публикувани в "Списание на Американската медицинска асоциация" и представени на Международната конференция на Асоциацията на пациентите с болестта на Алцхаймер в Амстердам, показват, че след 76-седмично лечение препаратът е успял да забави развитието на болестта с 35,1 процента при хора с ранна форма, чиито мозъчни изследвания са показали ниски или средни нива на протеин, наречен тау.

Когато резултатите са комбинирани и с такива на пациенти с различни нива на този протеин, се наблюдава забавяне на заболяването с 22,3%.

При около 47 на сто от пациентите, приемащи лекарството, в ранен етап на заболяването и ниски или средни нива на тау, е установено забавяне на болестта за една година.

От компанията, производител на препарата, обявиха, че някои хора, приемащи лекарството, ще могат да приключат курса на лечение след шест месеца, след като натрупаната амилоидна плака се изчисти.

Терапията с донанемаб отстранява амилоидната плака средно с 84 % за 18 месеца в сравнение с 1% намаление при пациенти, на които е давано плацебо.

Изследователите обаче установяват, че малък брой хора от участвалите в проучването имат сериозни странични ефекти като оток на мозъка. 

Обнадеждаващите резултати от изследванията бяха представени, след като стана ясно, че друго лекарство - леканемаб, намалява влошаването на паметта при пациенти с ранен стадий на болестта на Алцхаймер, припомня ДПА.

"Това е наистина повратна точка в борбата с болестта на Алцхаймер и науката доказва, че е възможно да се забави развитието й”, казва доктор Ричард Оукли от Дружеството за борба с болестта на Алцхаймер. 

“Прилагането на лечение с донанемаб е първата стъпка към бъдеще, в което болестта на Алцхаймер ще се разглежда като хронично заболяване наред с диабета или астмата - на хората може да им се наложи да живеят с нея, но ще има лечение,  позволяващо ефективно да се справят със симптомите и да продължат да живеят пълноценно", допълва той. "Точно както през последните десетилетия видяхме трансформация в лечението на рака, ние наистина се надяваме, че сме на същия път и за деменцията”.

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Уасаби подобрява паметта на възрастни хора Уасаби подобрява паметта на възрастни хора
Има връзка между самотата и свиването на мозъка при възрастните хора Има връзка между самотата и свиването на мозъка при възрастните хора
Откритие на 92 гена обещава пробив в лечението на Алцхаймер Откритие на 92 гена обещава пробив в лечението на Алцхаймер
Има връзка между високото кръвно налягане в млада възраст и мозъчното здраве Има връзка между високото кръвно налягане в млада възраст и мозъчното здраве
Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка
Препоръчваме още
Статус „необвързана“: Как да оцелееш сама в света на двойките Статус „необвързана“: Как да оцелееш сама в света на двойките
Как да ограничим приема на нитрати: 8 полезни съвета Как да ограничим приема на нитрати: 8 полезни съвета
Диетата на Weight Watchers или нека поточкуваме! Диетата на Weight Watchers или нека поточкуваме!
Секс роли за разнообразяване на любовния живот Секс роли за разнообразяване на любовния живот
На какво се дължи гравитационната дупка в Индийския океан? На какво се дължи гравитационната дупка в Индийския океан?
Нещата, които Емил Конрад не може да каже в интернет, са в „Обратни мисли“ (предложение за четене) Нещата, които Емил Конрад не може да каже в интернет, са в „Обратни мисли“ (предложение за четене)
10 истини за живота от Крис Прентис 10 истини за живота от Крис Прентис
Три признака, че той е сродната ти душа Три признака, че той е сродната ти душа
Не правете това в чужбина Не правете това в чужбина
От какво се страхуват мъжете? От какво се страхуват мъжете?
Червените боровинки неутрализират мазната храна Червените боровинки неутрализират мазната храна
Нещата, които той задължително трябва да има Нещата, които той задължително трябва да има
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби