Безплатни кардиологични прегледи в ИСУЛ в Световния ден на сърцето

Прегледите ще се провеждат на 29 септември

Безплатни кардиологични прегледи в ИСУЛ в Световния ден на сърцето

Photo credit: Gerd Altmann/Pixabay

Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, с ръководител проф. д-р Асен Гудев,  организира безплатни кардиологични прегледи по повод Световния ден на сърцето.

❗Безплатните кардиологични прегледи в ИСУЛ ще се провеждат на 29 септември 2023 г. от 13:30 до 18:30 ч в кабинет 206 (ет. 1, над Спешно отделение).

❗ Задължително е предварително записване на тел. 94 32 332.

Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са убиец номер едно в света, причинявайки над 20,5 милиона смъртни случая годишно. Те са водеща причина за фатален изход в България като причиняват смъртта на 71% от жените и на 62% от мъжете. 80% от случаите смъртта, причинена от ССЗ, е предотвратима. България е на трето място в Европа по брой смъртни случаи, които са могли да бъдат предотвратени. Над половината ССЗ протичат безсимптомно и болните дори не подозират, че са засегнати от заболяване на сърцето. Ето защо редовната профилактика е не само необходима, но и животоспасяваща.

Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето

Топ 4 на упражненията, които укрепват сърцето

Темата на Световния ден на сърцето тази година е USE ❤️ KNOW ❤️, зад която стои фактът, че можем да пазим само това, което познаваме.  

В безплатните кардиологични прегледи в ИСУЛ по повод Световния ден на сърцето ще се включат трима специализиращи лекари от Клиниката по кардиология, под ръководството на опитния кардиолог д-р Кирил Джоманов.

Д-р Гергана Войнова

Д-р Гергана Войнова/Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Д-р Гергана Войнова е  завършила  средно си образование в Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ – гр. Самоков, природоматематически профил през 2016 г. През 2022г. се дипломира като лекар в Медицински университет – София. Била е доброволец и болногледач към клиниката. Споделя, че благодарение на уникалния колектив и естеството на работа  в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се е „влюбила” в специалността “Кардиология” и е решила да специализирам точно това.

Д-р Мария Константинова

Д-р Мария Константинова/Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ

“Първите пациенти на голяма част от лекарите са детските играчки - аз също не направих изключение“, споделя д-р Мария Константинова, която се дипломира като лекар от МУ- София през 2019г. Още от 2017г работи като доброволец в Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. „Това е едно от местата, в които преподавателите и екипът имат страст към работата си и успяват да я предадат на студентите. Така, към днешна дата съм лекар-специализант по кардиология и продължавам квалификацията си”, разказва за себе си д-р Мария Константинова.

Д-р Цветан Коцев

Д-р Цветан Коцев/Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ

По подобен начин звучи пътят към специалността „Кардиология“ и на д-р Цветан Коцев, който също ще преглежда безплатно пациенти на 29.09.2023 г. Той е завършил ПМГ „Акад. Иван Ценов“ в град Враца с профил биология.  Интересът му към медицината се дължи на преподавателите там. През 2019 г. се дипломира като лекар в МУ-София. Както колегите си, и той започва пътя си в медицината като доброволец в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където в последствие е назначен като лекар-ординатор, а догодина му предстои и да придобие специалност по Кардиология.

Ръководител на екипа е д-р Кирил Джоманов

Д-р Кирил Джоманов/Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ

Ръководителят на екипа - д-р Кирил Джоманов - е специалист кардиолог с над 10-годишен опит и интереси в областта на неинвазивната диагностика и лечение на кардиологични заболявания - артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни и проводни нарушения, сърдечна недостатъчност. Завършил е с отличие Медицински университет София през 2015 г. Своята специалност Кардиология придобива през 2020 г. През същата година получава и сертификат по Ехокардиография, а преди около месец беше един от тримата лекари от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, които придобиха и Европейска диплома по кардиология.

Коментирай »
Препоръчваме още
Мъжете са най-плодовити през юли и август Мъжете са най-плодовити през юли и август
Устните разкриват тайни за сексуалния ни живот Устните разкриват тайни за сексуалния ни живот
Сайт изчислява фитнес възрастта ви Сайт изчислява фитнес възрастта ви
ТЕСТ: Какво животно би била според характера си? ТЕСТ: Какво животно би била според характера си?
Кои са математически най-красивите жени в света? Кои са математически най-красивите жени в света?
Как да поддържаме искрата в дългогодишна връзка Как да поддържаме искрата в дългогодишна връзка
Най-известният криминален роман за Шерлок Холмс в ново издание (предложение за четене) Най-известният криминален роман за Шерлок Холмс в ново издание (предложение за четене)
Как да разпознаеш женкаря Как да разпознаеш женкаря
Топ 5 на най-приятните и евтини занимания през лятото Топ 5 на най-приятните и евтини занимания през лятото
Да отглеждаш самостоятелно и отговорно дете, не е порок: „Децата на „мързеливата майка“ в детската градина“ (предложение за четене) Да отглеждаш самостоятелно и отговорно дете, не е порок: „Децата на „мързеливата майка“ в детската градина“ (предложение за четене)
Джеси Инчауспе разкрива как да възвърнем енергията си в „Методът на Глюкозната богиня“ (предложение за четене) Джеси Инчауспе разкрива как да възвърнем енергията си в „Методът на Глюкозната богиня“ (предложение за четене)
„Когато тя си отиде“ от Алекс Дал разкрива тъмното лице на световната модна индустрия „Когато тя си отиде“ от Алекс Дал разкрива тъмното лице на световната модна индустрия
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби