Мислете положително за остаряването, ето защо

Мнозина смятат, че няма възстановяване от слабото когнитивно разстройство, но в действителност половината от хората, които го имат, се възстановяват

Мислете положително за остаряването, ето защо

Photo credit: Rodolfo Clix/pexels.com

Възрастни хора с леки когнитивни нарушения, които мислят положително за стареенето, е по-вероятно да възстановят паметта си, отколкото тези, които мислят отрицателно. Това установи ново проучване на факултета по обществено здраве към университета Йейл, цитирано от ЮПИ.

Изследването, което се основава на национално проучване на здравето и пенсионирането, е описано подробно в статия, публикувана в рецензираното издание “Джърнъл ъв американ медикал асошиейшън”. Проучването е първото, което открива доказателства, че културно-обусловеният фактор на позитивните умствени нагласи за възрастта допринася за възстановяването на леки когнитивни нарушения. Съавторите разглеждат резултатите от 1716 участници на възраст над 65 години в рамките на национално проучване.

“Мнозина смятат, че няма възстановяване от слабото когнитивно разстройство, но в действителност половината от хората, които го имат, се възстановяват”, казва Бека Леви, професор по обществено здраве в Йейл и научен ръководител на изследването.

Зеленчуците, които "подмладяват" мозъка

“Малко се знае за това защо някои се възстановяват, а други не. Ето защо разгледахме положителните нагласи относно възрастта, за да видим дали те ще помогнат да се даде отговор”, допълва проф. Леви.

Екипът ѝ установява, че възрастните хора от групата с положителни нагласи за възрастта, които са започнали изследването с нормални познавателни способности, е по-малко вероятно да развият леки когнитивни нарушения през следващите 12 години, отколкото тези от групата с отрицателни убеждения за възрастта, независимо от изходната им възраст и физическо здраве.

Има връзка между високото кръвно налягане в млада възраст и мозъчното здраве

Авторите прогнозират, че позитивните възрастови нагласи биха могли да играят важна роля за възстановяването на когнитивните способности, тъй като предишни експериментални проучвания с възрастни хора са установили, че позитивизмът намалява стреса, причинен от когнитивните проблеми, повишава самочувствието по отношение на когнитивните способности и подобрява когнитивните резултати.

Според канадското Дружество за борба с Алцхаймер почти 40% от хората изпитват някаква форма на нормална загуба на паметта, след като навършат 65 години, но обикновено това не им пречи да водят обичайния си всекидневен живот.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Остаряването не винаги води до помъдряване Остаряването не винаги води до помъдряване
Зеленината в квартала ни подмладява, ето как Зеленината в квартала ни подмладява, ето как
Откритие на 92 гена обещава пробив в лечението на Алцхаймер Откритие на 92 гена обещава пробив в лечението на Алцхаймер
Зеленчуците, които "подмладяват" мозъка Зеленчуците, които "подмладяват" мозъка
Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка
Препоръчваме още
„Всички страхове“ стават реалност в коварния трилър на Алекс Финли (предложение за четене) „Всички страхове“ стават реалност в коварния трилър на Алекс Финли (предложение за четене)
Какво първо гледат мъжете Какво първо гледат мъжете
Искаш да задълбочиш връзката ви: Изпробвай тези три техники, с които да му вземеш ума   Искаш да задълбочиш връзката ви: Изпробвай тези три техники, с които да му вземеш ума  
Една от най-обичаните класики - „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс (предложение за четене) Една от най-обичаните класики - „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс (предложение за четене)
Една по-различна идея за пиле с ориз и зеленчуци (и една тайна съставка в рецептата) Една по-различна идея за пиле с ориз и зеленчуци (и една тайна съставка в рецептата)
Пристрастени ли сте към секса: Кога сексуалното поведение е компулсивно Пристрастени ли сте към секса: Кога сексуалното поведение е компулсивно
Учени: Чаша вино на ден не е вредна за здравето Учени: Чаша вино на ден не е вредна за здравето
ТЕСТ: Каква птица си? ТЕСТ: Каква птица си?
Мъжете, с които никога не трябва да се занимаваш Мъжете, с които никога не трябва да се занимаваш
Дори и само 11 минути физическо натоварване дневно могат да удължат живота ни Дори и само 11 минути физическо натоварване дневно могат да удължат живота ни
Кога да започнем да се изследваме с мамограф? Здравните власти в САЩ с нови препоръки Кога да започнем да се изследваме с мамограф? Здравните власти в САЩ с нови препоръки
Пет причини червенокосите жени да са невероятно секси Пет причини червенокосите жени да са невероятно секси
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби