Какво представлqва хиаталната херния: Симптоми и рискови фактори

Хиаталната херния възниква при отслабване на мускулния и на съединително-тъканния укрепващ апарат на стомаха

Какво представлqва хиаталната херния: Симптоми и рискови фактори

Photo credit: Julien Tromeur/Pixabay

Хиаталната херния представлява пролабиране на част от стомаха през отвора (хиатуса) на диафрагмата в гръдния кош. Нормално хиатусът представлява малък отвор в диафрагмата, през който преминава хранопроводът, непосредствено преди да се свърже със стомаха.

В резултат на това хранителни материи и кисело съдържимо от стомаха могат да се връщат безпрепятствено към хранопровода и да предизвикват парене зад гръдната кост, а впоследствие и възпаление на хранопровода (езофагит), което обуславя т.нар. гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Това разяснява д-р Спас Иванов - хирург в МБАЛ ВИТА и Вита Херния Център. 

Симптоми:

Повечето малки хиатални хернии са безсимптомни. При симптоматичните най-честите оплаквания са:

 • парене зад гръдната кост (пирозис);
 • регургитация (връщане) на храна и течности в устата;
 • връщане на кисел стомашен сок към хранопровода (рефлукс - виж ГЕРБ);
 • трудно преглъщане;
 • болка в гърдите или корема;
 • задух;
 • язви в херниираната част на стомаха;
 • повръщане на кръв/кръвенисти материи или изхождане на черни изпражнения, което е признак за гастро-интестинално кървене.

Важно е да се отбележи, че последните два симпотома се срещат главно при тежките случаи на хиатална херния.

Рискови фактори

Хиаталните хернии са най-чести при:

 • хора над 50 г;
 • затлъстели хора, BMI > 30.

Причини 

Хиаталната херния възниква при отслабване на мускулния и на съединително-тъканния укрепващ апарат на стомаха. Причините за това не винаги са ясни. Освен това хиатална херния може да се появи и при:

 • възрастови промени в диафрагмата;
 • нараняване/травма в зоната;
 • различни вродени състояния (пр. голям хиатус на диафрагмата);
 • въздействие на постоянно и силно налягане върху укрепващия апарат, което се случва при упорита кашлица, често повръщане, напъване при трудно изхождане (запек), както и при вдигане на тежки предмети или тренировки с големи тежести.

Малка хиатална херния обикновено не причинява съществени оплаквания и човек може никога да не разбере за нея, освен ако тя не бъде открита при изследване по друг повод. Хиаталните хернии обаче имат тенденция да стават все по-големи с времето, като е възможно целият стомах и дори други органи да навлязат в гръдния кош, предупреждава д-р Спас Иванов.

Заболяването се среща най-вече при хора над 50-годишна възраст. 

Класификация

Различават се 4 типа хиатални хернии:

 • Плъзгаща се (аксиална) хиатална херния;
 • Параезофагеална хиатална херния;
 • Смесен тип;
 • Усложнена хиатална херния, при която освен стомах има и друг коремен орган в гръдния кош (дебело черво, панкреас, далак и др.).

Диагноза

Диагнозата "хиатална херния" се поставя много често след диагностично търсене по повод "киселини", парене зад гръдната кост или болка в гърдите или горната част на корема.

Изследването става чрез рентгеново изследване с контраст на горен ГИТ (гастро-интестинален тракт); фиброгастроскопия; езофагеална манометрия - изследване за ритмичността, координацията и тонуса на мускулатурата на хранопровода. 

Лечение

Повечето хора с малка хиатална херния нямат оплаквания или симптоми и не се нуждаят от лечение.
Най-честите оплаквания на пациентите са свързани с рефлукс и парене зад гръдната кост. В началните етапи и при леки симптоми лечението може да започне с някои промени в начина на живот:

 • Хранене често на малки порциони - 7 пъти в деня вместо 2-3 обилни хранения;
 • Избягване на храни, които задълбочават рефлукса – мазно, пържено, алкохол, кафе, шоколад, ментови храни, чесън, лук, домати.
 • Избягване на хранене късно вечер и лягане след не по-малко от 2 ч след вечеря;
 • Поддържане на здравословно тегло – BMI < 25;
 • Спиране на тютюнопушенето;
 • Повдигане на горната част на леглото (или по-висока възглавница) с около 15 см.

Лекарствена терапия

При рефлукс и пирозис се препоръчват:

 • антиацидни средства - те директно неутрализират киселото стомашно съдържимо. При продължително приложение могат да причинят диария, а понякога и проблеми с бъбречната функция;
 • лекарства намаляващи киселинната продукция - Н2-рецепторни блокери (Фамотидин)
 • лекарства блокиращи киселинната продукция - инхибитори на протонната помпа (Омепразол, Есомепразол, Пантопразол). Те са по-силни от Н2-блокерите и се препоръчват при пациентите с наличен рефлукс-езофагит (възпаление на долната част на хранопроводната лигавица.

Хирургично лечение

Хирургичното лечение се препоръчва при пациенти, които не се повлияват добре от лекарствената терапия или при усложнения – тежко възпаление на хранопроводната лигавица – езофагит, язви на хранопровода с/без кървене; преканцерозни (предракови) изменения по лигавица – Barett-ов хранопровод, компресия (притискане) на органите в гръдния кош – сърце, бял дроб (при големите хиатални хернии); заклещване и др.

За "Златен стандарт" в световен мащаб е приета лапароскопската фундопликация по Nissen (Short-floppy Nissen fundoplication – направена за първи път през 1991 от Bernard Dallemagne et al.). При тази операция след стесняване отвора на диафрагмата и издърпването обратно на стомаха в коремната кухина се оформя маншон от горната част на стомаха около долната част на хранопровода. Връщането на стомаха в коремната кухина и стесняването на диафрагмалния хиатус ликвидират хернията, а маншонът около хранопровода предпазва от рефлукс (антирефлуксен механизъм).

Коментирай »
Още по темата
Най-ефективните храни против запек Най-ефективните храни против запек
Хернията – вечният враг на силовите спортове: Как да я разпознаем, кой е застрашен и има ли лечение Хернията – вечният враг на силовите спортове: Как да я разпознаем, кой е застрашен и има ли лечение
Препоръчваме още
„Любовта на музата“ – вдъхновяваща история за силата на мечтите (предложение за четене) „Любовта на музата“ – вдъхновяваща история за силата на мечтите (предложение за четене)
Как да минимизираме разходите си при пътуване Как да минимизираме разходите си при пътуване
ТЕСТ: От какво се нуждаеш в живота си? ТЕСТ: От какво се нуждаеш в живота си?
Неустоимо изкушение! Шоколадови мъфини с пресни ягоди Неустоимо изкушение! Шоколадови мъфини с пресни ягоди
Предложение за четене: „Среща под звездите" – една романтична история в Лапландия Предложение за четене: „Среща под звездите" – една романтична история в Лапландия
Пет стилни съвета за жегите Пет стилни съвета за жегите
Дори любовните трепети на насекомите са засегнати от мръсния въздух Дори любовните трепети на насекомите са засегнати от мръсния въздух
Как да разпознаем лъжата: 5 невербални сигнала от езика на тялото Как да разпознаем лъжата: 5 невербални сигнала от езика на тялото
Нискотарифните авиокомпании: Плюсове, минуси и какво трябва да знаем Нискотарифните авиокомпании: Плюсове, минуси и какво трябва да знаем
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника 10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Facebook и Instagram се сринаха Facebook и Instagram се сринаха
Щрудел с ябълки и бисквити за аматьори? О, да! Щрудел с ябълки и бисквити за аматьори? О, да!
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби