Учени откриха как да възстановяват функциите на изтощени от борбата с рака Т-клетки

Т-клетките са вид бели кръвни клетки, които играят важна роля в защитата на организма от чужди нашественици

Photo credit: Gerd Altmann/Pixabay

Непрекъснатата борба с рака или други заболявания може да изтощи Т-клетките на имунната ни система, като попречи на способността им да убиват нашествениците.

Учени от САЩ са открили как да възстановяват функциите на изтощените Т-клетки, така че те да са готови да се борят отново, което подобрява ефективността на противораковата имунотерапия, пише "Сел рипортс".

Т-клетките са вид бели кръвни клетки, които играят важна роля в защитата на организма от чужди нашественици, като например рак. Постоянната борба обаче води до тяхното изтощение. Когато това се случи, Т-клетките не произвеждат достатъчно стимулиращи имунния отговор протеини и са по-малко ефективни при унищожаването на раковите клетки.

Имунотерапията е обобщаващ термин за редица биологично базирани методи за лечение. При тях се използват Т-клетки за борба с рака, като се повишава способността на имунната система да спре или забави растежа на раковите клетки или ѝ се помага да ги разпознае и унищожи. За да бъде ефективна имунотерапията, е необходимо Т-клетките да са във върхова форма.

Специалисти от изследователския институт "Санфорд Бърнам Пребис" в Калифорния са проучили изтощението на Т-клетките при меланом и са открили, че ключова роля в него играе протеин, наречен PSGL-1, който се намира се на повърхността на Т-клетките.

В изследване с мишки с генетичен дефицит на PSGL-1, изследователите са установили, че протеинът причинява изтощение на Т-клетките.

Специалистите след това са използвали антитяло, за да блокират активността на PGSL-1. Те са открили, че прицелването към протеина забавя процеса на изтощение на Т-клетките и също така помага на изтощените Т-клетки да възвърнат функциите си. Това е довело до  значително намаляване растежа на тумора при мишките.

След като са се убедили в успеха на базирания на антитела подход при гризачи с меланом, изследователите са го тествали върху мишки с мезотелиом - агресивна и смъртоносна форма на рак, която обикновено засяга белодробните тъкани и е свързана с излагането на азбест. Те са открили, че подходът им работи и при този вид рак.

Следващата цел на изследователите е да адаптират подхода си така, че да бъде подходящ за използване при хора, като има потенциал да бъде прилаган при широк спектър от резистентни на лечение ракови заболявания.

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Киев е най-евтината туристическа дестинация за 2014 година
Какво е общото между хората и животните? Учени с нови данни
Най-разпространените свалки
Любимите десерти на зодия Близнаци
Как да разпознаеш женкаря
Пет от най-старите ресторанти в Европа (СНИМКИ)
„Хотел „Ирис“ от авторката на „Любимата формула на Професора“ Йоко Огава (предложение за четене)
Тази котка, бранеща дома си от пощальон, е истинска нинджа (ВИДЕО)
Как правилно да измерваме кръвното налягане (и 7 грешки, които всички допускаме)
Храните, които трябва да избягваме според зодията
Предложение за четене: „Кари Мора“ на Томас Харис няма да ви остави да спите, нито да се храните
Откриването на двойната спирала на ДНК: Жертва или сътрудник е била Розалинд Франклин?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби