Пробив в медицината: Кръвен тест открива над 50 вида рак

Тестът е дал обещаващи резултати в изпитание във Великобритания

Photo credit: Anna/Pixabay

Кръвен тест, откриващ над 50 вида рак, даде обещаващи резултати в изпитание във Великобритания, обхванало хиляди пациенти на Националната здравна служба, съобщи ДПА. 

Тестът Galleri, който вече е достъпен в САЩ, може да покаже къде се намира първичният рак с точност от 85 процента. 

Лекари от ИСУЛ съветват: Ето как да забележите рака навреме и да подобрите шансовете си за живот

Във изпитанието тестът е определил 323 случая на рак сред 6238 души от Англия и Уелс, които са посетили личния си лекар със симптоми на онкологично заболяване.

От тези 323 души 244 впоследствие са диагностицирани с рак, което означава 75 процента точност, казват учените. Около 2 процента от пациентите с негативни резултати след това са диагностицирани с рак. Тестът е надежден в общо 66 процента от случаите. Точността му зависи от стадия на заболяването - от 24 процента в най-ранната фаза (първи стадий) до 95 процента в четвърти стадий. Най-често диагностицираните случаи са на рак на дебелото черво (37 процента), белите дробове (22 процента), матката (8 процента), езофагогастрален рак (6 процента) и рак на яйчниците (4 процента). 

Откриването на рака навреме е жизненоважно за пациентите и може да спаси хиляди животи във Великобритания всяка година.

Брайън Никълсън, професор в университета в Оксфорд, каза, че тестът е важен за определяне на това дали пациент със симптоми страда от рак, преди да се премине към други диагнози. "Много пациенти, диагностицирани с рак, отиват при личния си лекар заради симптоми като загуба на тегло, анемия, болка в корема. Този нов тест може да даде бърза диагноза и потенциално да спомогне да бъдат избягнати скъпи и инвазивни изследвания, които се правят на пациенти без специфични симптоми."

Тестът Galleri търси химически промени във фрагменти от генетичния код - безклетъчна ДНК, които се изливат в кръвния поток от туморите. Това може да стане много преди появата на специфични симптоми. 

Тестът не е в състояние да улови всички видове рак и не замества скрининговите програми, като изследвания за рак на гърдата, на шийката на матката и на дебелото черво. В САЩ тестът се препоръчва на високорискови пациенти, включително такива над 50 години. 

Професор Хелън Макшейн, директор на биомедицинския изследователски център в Оксфорд, каза: " Целта е да диагностицираме раковите заболявания по-рано, за да можем да назначим лечение. Това изследване е важна стъпка към тази цел."

Тестът е разработен от калифорнийската компания "Грейл" и се проучва от Националаната здравна служба във Великобритания, за да стане ясно дали може да открива скритите случаи на рак при хора без симптоми. Резултатите се очакват по-късно тази година. 

Директорът за ракови заболявания на Националната здравна служба Питър Джонсън каза: "Изследването е първата стъпка към възможно най-бързата диагноза."

Лорънс Йънс, професор по молекулярна онкология от университета в Уорик, описа резултатите като "много окуражаващи" и част от "ера, в която кръвните тестове, заедно с други изследвания при симптоматични пациенти могат да дадат възможност за ранна диагноза и клиничен резултат". "Истинското предизвикателство е да диагностицираме трудните за откриване видове рак, включително рак на белия дроб и панкреаса. За да се приеме, че негативният резултат от теста означава липса на рак, ще са необходими още изследвания."

Ричард Лий, консултант към болницата "Роял Марсдън" и водещ лекар в ранната диагностика на института за изследване на рака в Лондон, каза, че бързата диагноза е ключова за високорисковите пациенти. "Този тест все още е предмет на проучвания и не е готов за рутинна клинична употреба, но е много важно да имаме инструмент за ранна диагностика в бъдеще."

Проучванията са представени на конференцията на Американската асоциация за клинична онкология в Чикаго и публикувани в сп. "Лансет Онколъджи". 

Източник: Розалия Благоева/БТА
Коментирай »
Още по темата
„Магическите“ гъби могат да бъдат от полза за жените с рак
След разрешаването на десетилетна загадка: Учени дават надежда за нов метод за лечение на рак на дебелото черво
Tехнологията на иРНК ваксините: Надежда за нови възможности при лечението на рак
Учени откриха как да възстановяват функциите на изтощени от борбата с рака Т-клетки
Дори нормално изглеждаща кожа може да крие рак
Лекари от ИСУЛ съветват: Ето как да забележите рака навреме и да подобрите шансовете си за живот
Препоръчваме още
Катерица търси скришно място за вечерята си (ВИДЕО)
Най-сладкото зайче хапва малини
Днес е Бабинден. Почитаме акушерите и гинеколозите
Сама не означава самотна: 5 предимства на живота без гадже
Посрещаме норвежкия дръндьо от „Конкурс за милион крони“ (предложение за четене)
Мъжете мразят такива жени
Минутите, в които говорим по телефона, влияят на здравето на сърцето
Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем  
Предложение за четене: „Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче“
5 теми, които никога да не обсъждаш с гаджето си
10 неща, които не осъзнавате, че правите, защото сте самотни
Кои бозайници спят най-малко? Тези животни спят най-много по два часа на денонощие
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби