Остаряването не винаги води до помъдряване

Жизненият опит може да бъде единствено основа. Но много възрастни хора не са особено мъдри

Остаряването не винаги води до помъдряване

Създадено с DALL·E на OpenAI

Остаряването не води до помъдряване, показа научно изследване, съобщи "Дейли мейл". Д-р Юдит Глук от университета в Клагенфурт, Австрия, е провела изследване, свързващо възрастта с умствения капацитет.

Статистически не може да се докаже връзката между остаряването и помъдряването, гласят резултатите от изследването, независимо от налаганото в популярната култура.

Натрупването на години няма да ви направи непременно по-умни, казва д-р Глук. Жизненият опит не е достатъчен. "Няма универсална траектория на интелектуалното развитие, с други думи - хората по света не стават по-мъдри в хода на годините", добави тя.

Жизненият опит може да бъде единствено основа. Но много възрастни хора не са особено мъдри. 

Характеристиките на мъдростта включват способността за емпатия, контрол над емоциите, откритост. Мъдростта е извор на способността да се справяме в предизвикателства като самотата, особено в напреднала възраст, каза д-р Глук. Тя обаче дори може "да намалее" с възрастта. 

Източник: БТА, "Дейли мейл"
Коментирай »
Още по темата
Мислете положително за остаряването, ето защо Мислете положително за остаряването, ето защо
Пет признака, че остаряваш Пет признака, че остаряваш
Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка
Препоръчваме още
Нерешителността като начин на живот: Как да се преборим и да си върнем контрола Нерешителността като начин на живот: Как да се преборим и да си върнем контрола
Ако искаш да си жена с класа, сбогувай се с тези 8 начина на поведение! Ако искаш да си жена с класа, сбогувай се с тези 8 начина на поведение!
Най-доброто време за чаша кафе Най-доброто време за чаша кафе
Липсва ли ти сексът с бившия Липсва ли ти сексът с бившия
ТЕСТ: Кое е духовното ти животно? ТЕСТ: Кое е духовното ти животно?
ТЕСТ: Каква си била в предишния си живот? ТЕСТ: Каква си била в предишния си живот?
„Мирисни разкрития“: Ароматът на ръцете издава пола на човека „Мирисни разкрития“: Ароматът на ръцете издава пола на човека
Време е да укрепим връзката: 6 идеи за съвместни хобита, които да практикуваме с любимия човек Време е да укрепим връзката: 6 идеи за съвместни хобита, които да практикуваме с любимия човек
Седем трика за купуване на евтини самолетни билети Седем трика за купуване на евтини самолетни билети
Проучване: Децата с астма са изложени на риск от тревожност Проучване: Децата с астма са изложени на риск от тревожност
„Сицилианецът” от Марио Пузо – криминални войни и интриги в продължението на най-популярната мафиотска сага (предложение за четене) „Сицилианецът” от Марио Пузо – криминални войни и интриги в продължението на най-популярната мафиотска сага (предложение за четене)
Mоже би не е това, което изглежда: Нови разкрития за най-малката луна на Марс Mоже би не е това, което изглежда: Нови разкрития за най-малката луна на Марс
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби