Зеленината в квартала ни подмладява, ето как

Има връзка между зелените площи и по-доброто сърдечносъдово здраве и по-ниската смъртност

Зеленината в квартала ни подмладява, ето как

Снимката е илюстративна/Photo credit: Farah Serra/Pixabay

Парковете и зелените площи в градовете не само намаляват топлината и увеличават биоразнообразието, но и помагат да бъде забавено клетъчното стареене на хората, съобщи АФП, позовавайки се на американски учени.

Екип от Северозападния университет установи, че хората, живеещи в близост до много зеленина, са средно с две години и половина по-млади от останалите.

"Смятаме, че нашите открития имат важни последици за градското планиране по отношение на разширяването на зелената инфраструктура, подобряването на общественото здраве и намаляването на различията", каза ръководителят на изследването Киезу Ким пред АФП.

Известно е, че има връзка между зелените площи и по-доброто сърдечносъдово здраве и по-ниската смъртност.

Изследователите смятат, че положителният ефект се дължи на физическата активност и социалните взаимодействия, свързани с посещението на паркове. Но не е ясно дали самите паркове забавят клетъчното стареене.

За изследването учените проследяват химическите модификации на ДНК, или "метилация". Предишна работа показа, че епигенетичните часовници, базирани на метилацията на ДНК, могат да предсказват здравословни проблеми като сърдечносъдови заболявания, рак или нарушена когнитивна функция и представляват по-точен начин за измерване на възрастта от календарните години.

Киезу Ким и колегите й проследяват над 900 души, чернокожи и бели, в четири американски града (Бърмингам, Чикаго, Минеаполис и Оукланд) 20 години - от 1986 до 2006 г. С помощта на сателитни снимки екипът измерва разстоянието между адресите на участниците и парковете, и изследва кръвни проби, взети през петнадесетата и двадесетата година от проучването, за да определи биологичната им възраст. След това изследователите изграждат научни модели за оценка на резултатите и взимат предвид променливите, които биха могли да им повлияят, като образование, доходи, дали са пушили и т.н.

Те установяват, че хората, чиито домове са заобиколени от 30% зеленина в радиус от пет километра, са средно с 2,5 години по-млади в биологично отношение от тези, чиито домове са заобиколени от 20% зеленина.

Но ползите не са еднакви за всички. Чернокожите, живеещи в близост до зелени площи, са само с една година по-млади от възрастта си, докато белите са с три години по-млади.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by venera.bg (@venera.bg_)

"Други фактори като стрес, качество на заобикалящите зелени площи и социални фактори могат да повлияят на степента на ползите, извлечени от зелените площи по отношение на биологичната възраст", обяснява Киезу Ким и добавя, че тези различия трябва да бъдат проучени. Например парковете, разположени в бедни квартали и използвани за незаконни дейности, вероятно са по-рядко посещавани, а следователно и по-малко полезни.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Science Advances". 

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Колко е високо най-високото дърво в Азия Колко е високо най-високото дърво в Азия
Мислете положително за остаряването, ето защо Мислете положително за остаряването, ето защо
Изследване: Растенията издават звуци, но неуловими за човешкото ухо Изследване: Растенията издават звуци, но неуловими за човешкото ухо
Препоръчваме още
4 важни неща, които вашият фризьор няма да ви каже 4 важни неща, които вашият фризьор няма да ви каже
Четири неща, които жените наистина ненавиждаме Четири неща, които жените наистина ненавиждаме
Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин
 Отслабването става с кратко, но интензивно натоварване Отслабването става с кратко, но интензивно натоварване
Преждевременно родените бебета са по-уязвими към повтаряща се болка Преждевременно родените бебета са по-уязвими към повтаряща се болка
Предложение за четене: „Машини като мен“ - предизвикателна творба, която задава абсурдни въпроси Предложение за четене: „Машини като мен“ - предизвикателна творба, която задава абсурдни въпроси
9 красиви цитата, доказващи, че очите са огледало на душата     9 красиви цитата, доказващи, че очите са огледало на душата    
Слънцето влиза в Телец – време е за разкош Слънцето влиза в Телец – време е за разкош
10 правила при лов на евтини самолетни билети 10 правила при лов на евтини самолетни билети
10 неща, които не осъзнавате, че правите, защото сте самотни 10 неща, които не осъзнавате, че правите, защото сте самотни
ТЕСТ: Превръщаш ли се в майка си? 👩‍👧 ТЕСТ: Превръщаш ли се в майка си? 👩‍👧
Зеленчуците, които "подмладяват" мозъка Зеленчуците, които "подмладяват" мозъка
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби