Откриха статуя на Буда край Червено море

Египет се е намирал "в сърцето" на търговските пътища, свързващи Рим и с многобройните краища на древния свят

Откриха статуя на Буда край Червено море

Снимката е илюстративмна/Photo credit: Helena Cuerva/Pixabay 

Статуя на Буда беше намерена на археологически обект край Червено море в Египет, съобщи АФП. Откритието показва колко важни са били връзките между Римската империя и Индия, се казва в съобщение на министерството на туризма и паметниците на културата на Египет. 

Американски и полски археолози са открили статуята в Беренис - древен пристанищен град в югоизточната част на страната.

Статуята е с височина 71 см и датира от периода на Римската империя. Представлява Буда в роба, без крайници от дясната страна и с ореол около главата.

Египет се е намирал "в сърцето" на търговските пътища, свързващи Рим и с многобройните краища на древния свят, съобщи Мустафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет за античните ценности.  Корабите са пристигали главно от Индия, натоварени с подправки, бижута, платове и слонова кост. 

Египет периодично съобщава за археологически находки, които често пъти са определяни от специалистите като туристически атракции, а не като научни открития. Страната се опитва да активизира отново ключовия за нея сектор на туризма, който пострада сериозно от политическата нестабилност след революцията от 2011 г. и пандемията от COVID-19. Туризмът в Египет е засегнат и от войната между Русия и Украйна, тъй като жителите и на двете страни са сред посещаващите Египет. 

Източник: Розалия Благоева/БТА
Коментирай »
Още по темата
Откриха гробище и карантинна болница под вода в националния парк Драй Тортугас Откриха гробище и карантинна болница под вода в националния парк Драй Тортугас
Препоръчваме още
Пътешественикът Николай Н. Нинов се завръща с още едно приключение из тайнствената България в „Маршът на идолите“ Пътешественикът Николай Н. Нинов се завръща с още едно приключение из тайнствената България в „Маршът на идолите“
Свят без интернет и електронни комуникации в антиутопията „Мъжът с жълтото палто“ (предложение за четене) Свят без интернет и електронни комуникации в антиутопията „Мъжът с жълтото палто“ (предложение за четене)
За общуването с децата и силата на думите: Две емблематични заглавия на Франсоаз Долто - в нов тираж (предложение за четене) За общуването с децата и силата на думите: Две емблематични заглавия на Франсоаз Долто - в нов тираж (предложение за четене)
Шест признака, които издават мъжката изневяра Шест признака, които издават мъжката изневяра
Мъжете не искали да сме съвършени Мъжете не искали да сме съвършени
Заседналият начин на живот причинява тревожност Заседналият начин на живот причинява тревожност
Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета? Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета?
ТЕСТ: Коя актриса би те изиграла във филм за живота ти? ТЕСТ: Коя актриса би те изиграла във филм за живота ти?
Предложение за четене: „Машини като мен“ - предизвикателна творба, която задава абсурдни въпроси Предложение за четене: „Машини като мен“ - предизвикателна творба, която задава абсурдни въпроси
10 дрехи, които всяка жена трябва да притежава (ВИДЕО) 10 дрехи, които всяка жена трябва да притежава (ВИДЕО)
Как хапването на сирене предпазва от кариес Как хапването на сирене предпазва от кариес
Предложение за четене: „Ще те защитя“ от Питър Мей Предложение за четене: „Ще те защитя“ от Питър Мей
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби