снимка: pexels.com

Какви са разликите между портокалите и другите подобно изглеждащи оранжеви плодове? Всички тези плодове са първоначално култивирани в Китай и се водят цитруси.  Вижте няколко интересни факта за тези плодове, подбрани от foodpanda:

Плодовият аромат подбужда желанието за здравословно хранене

1. Клементина

Това е малко по-малък портокал, чиято кора е тънка и лесно се бели. Често има лъскав блясък и тръпчив вкус. Отглежда се в целия свят, твърди се, че е кръстен на отец Пиер Клемент, който по невнимание отглеждал тези плодове в градината си.

2. Портокал

Портокалът е кръстоска между помело и мандарина, като първоначално е бил култивиран в Китай, но е бил открит в тропически и субтропически климат. Плодовете са сладки, с много ароматна кора, която често се използва в кулинарията.

 Портокалите горят мазнини

3. Сацума

Името на този плод идва от японската провинция Сацума. В Япония той е известен също като микан. Известен от XV век и е с отпусната кожа, която се бели лесно. Плодът може да бъде както много сладък, така и много горчив. Най-често се намира без семки.

4. Тангерина

Има твърда кожа и се бели най- трудно от всичко гореизброени плодове. По-сладък е от останалите и се използва често в салати или за салатен дресинг. Плодът е кръстен на пристанище в Тунис (Танжер).

Най-полезният тропически плод

Знаете ли че?

Христофор Колумб разпространява цитрусите по света

Цитрусите помагат за премахване на черни точки, за избелване на зъбите, укрепване на ноктите и успокояване на напукани устни

Те са естествен антиоксидант, който спомага забавянето на стареенето на кожата.

Средно на година един човек в България, изяжда около 21 кг портокали.

Коментирай >