Какво привлича комарите и има ли как да се предпазим

Специалист разкрива кои фактори са най-привлекателни за жилещите насекоми, както и възможните зарази, които носят

Какво привлича комарите и има ли как да се предпазим

Photo credit: Fabio/Pixabay

Комарите са най-активни преди изгрев и около залеза на слънцето. Това каза в интервю за БТА старши лейтенант д-р Диляра Маринова от Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия. Специалистът съветва пътуващите за Африка, Южна Америка и южните части на Азия да започнат профилактика на малария две седмици преди тръгване. Комарите се привличат най-много от издишания от човек въглероден диоксид, както и от някои съставки на потта. Най-сигурният начин за предпазване от ухапване е напръскване с репелент, допълни тя.

Какво привлича комарите

Комарите се привличат от топлокръвни – хора и животни. Достатъчно е да диша човек и комарът е привлечен, тъй като го привлича издишваният въглероден диоксид. Има данни, че определени вещества, съдържащи се в потта, също привличат комарите. Друга „притегателна сила“ за комара е телесната температура 35-37 градуса.

Има хипотеза, че определени хора са „по-сладки“ за комарите, но това не е научно издържано, добави д-р Маринова. Факт е, че има хора, които повече привличат комарите и най-вероятно това се дължи на комбинация от фактори – съставки на пот, количество издишан въглероден диоксид. Няма човек, който да не е хапан от комари, каза д-р Маринова в отговор на въпрос дали кръвната група на човек „предразполага“ комарите.

Предпазване от ухапване

Най-ефективният начин да се предпазим от ухапване на комар е ползването на репеленти, посочи д-р Маринова. В топлото време не винаги е възможно да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, затова е добре да са в цветове, върху които се отличава кацналият комар.

Препоръчително е да се прецени по кое време на деня къде ще се намира човек, особено ако знае, че мястото е ареал на малария. На такива места е добре да се излиза в тъмната част на деня.

Малария

Маларията е едно от най-често срещаните и трудно контролируеми инфекциозни заболявания, чието разпространение е доста специфично. Заразяването става чрез ухапване от комар, като маларийният плазмодий циркулира по вектора човек – комар - човек – комар. Болестта съществува от хиляди години, но е специфичен видът комари, които я пренасят – анофилус. По думите на Маринова този вид комари вече не се среща в България, тъй като тук няма достатъчно водни басейни със застояла вода, където те могат да живеят нормално и маларийният плазмодий няма как да се развива по естествен начин.

В България е имало малария през 60-те и 70-те години, но оттогава е ликвидирана. По думите ѝ в тези години в Северна България е имало изключително много блата със застояла вода и там са се размножавали комари, пренасящи малария. Тогава е било взето много добро решение - да се пресушат тези блата, за да се унищожат местообитанията на комарите. С пресушаването на блатата маларията в България е ликвидирана, каза още лекарят.

През последните години всички известни случаи на малария в България са били внесени от други държави.

Заразяването

Заболяването засяга много голям брой хора, но над 90 на сто от тях са в държави, които се намират на юг от Сахара, посочи още д-р Маринова. Специфичното за маларията е, че тя си има определен ареал.

Един „чист“ комар, ухапвайки заразен с малария човек, също се заразява с малария, а след това, когато ухапе здрав човек, пренася маларията и на него. Прекъсне ли се веригата, престава пренасянето на малария. Този цикъл се повтаря и това е циркулацията на заразяване. По думите ѝ не може да се каже кой е първоизточникът на заразата. Има различни хипотези, според които болестта тръгва от примати, а след това са се заразили комарите. Впоследствие заразата се пренася и върху хората. Със сигурност не се пренася от човек на човек, каза още д-р Маринова.

Ваксина и профилактика

Към момента ваксината срещу малария е достъпна само за децата в Африка, като все още е в начален етап на прилагане, допълни д-р Маринова. По думите ѝ ваксината е преминала всички клинични изпитвания, но не е достъпна за широката общественост.

Профилактиката на заболяването дава много висок процент предпазване от заразяване, като тя трябва да започне най-малко две седмици преди пътуването към държава, в която маларията е разпространена. Профилактиката продължава през цялото време на престоя, както и около месец след напускането на ендемичния район.

Налично е ефективно лечение на малария

Освен лекарствената профилактика, има и напълно ефективно лечение на маларията, стига да е започнало навреме, добави д-р Маринова. Хората, завърнали се от ендемичните райони, трябва да се наблюдават. Инкубационният период на маларията е 7-30 дни. Всяко повишаване на телесната температура, което не се повлиява от лекарства, налага консултация с лекар. Ние имаме „наивен“ имунитет за малария, тъй като „не познаваме“ това заболяване, но хората в Африка може да са боледували по няколко пъти от малария без тя да протича тежко.

Първите симптоми на болестта са температура, главоболие, болки в мускулите, възможно гадене или повръщане, но е много специфична високата температура, която не се повлиява от медикаменти, както и придружаващото втрисане.

Жълта треска и денга, пренасяни от комари

В България рядко се срещат заболявания, които се пренасят от комари. В по-южните части на страната ни може да се срещнат тигрови комари, които биха могли да пренесат западнонилски енцефалит. Заболяването може да протече тежко, но може да премине и като обикновена настинка. Жълтата треска и денга се предават с подобни комари, но са изключително рядко срещани в България, каза специалистът.

Източник: Десислава Пеева/БТА
Коментирай »
Още по темата
И ароматът на сапуни привлича комарите И ароматът на сапуни привлича комарите
Комарите предпочитат любителите на бира Комарите предпочитат любителите на бира
Препоръчваме още
Не казвай никога  Не казвай никога 
ТЕСТ: Какъв е твоят стил на мислене! 🧠 ТЕСТ: Какъв е твоят стил на мислене! 🧠
Четири природни красоти и пътеки за разходка, с които ни изкушава Истанбул Четири природни красоти и пътеки за разходка, с които ни изкушава Истанбул
Какво си мислят мъжете за външния ни вид: Гримът - оръжие или препъни камък? Какво си мислят мъжете за външния ни вид: Гримът - оръжие или препъни камък?
И заживели щастливо... или не съвсем?! Бракът бил полезен за мъжете, но не и за жените И заживели щастливо... или не съвсем?! Бракът бил полезен за мъжете, но не и за жените
20 фрази, които омаловажават чувствата, и как да реагираме с емоционална стабилност 20 фрази, които омаловажават чувствата, и как да реагираме с емоционална стабилност
История, в която реалност и мистика виртуозно се преплитат: „Октопод“ от Анаит Григорян (предложение за четене) История, в която реалност и мистика виртуозно се преплитат: „Октопод“ от Анаит Григорян (предложение за четене)
Три безопасни флирт реплики Три безопасни флирт реплики
ТЕСТ: Избери сезон и разбери как изразяваш любовта си ТЕСТ: Избери сезон и разбери как изразяваш любовта си
ТЕСТ: Какъв е идеалният ти рожден ден? ТЕСТ: Какъв е идеалният ти рожден ден?
ТЕСТ: Гений ли си? ТЕСТ: Гений ли си?
На какво се дължи гравитационната дупка в Индийския океан? На какво се дължи гравитационната дупка в Индийския океан?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби