„Либрето“ - изкусно композиран роман за човека в търсене на своята идентичност (предложение за четене)

Изпълнен с любопитни препратки и стилистични провокации, „Либрето“ е роман фантазия, роман пародия, роман за човека в търсене на своята идентичност

Photo credit: Издателство "Колибри"

„Либрето“ е странно съчетание между изповедно четиво и поезия в проза - истинско предизвикателство за читателя и удоволствие за любителя на сложните пътища в литературата. Сюжетът ни пренася в Испания по времето на работническите протести и борбите на Каталуния за независимост. Дамир Ромич, мигрант от Босна и Херцеговина, работи като охранител на фабрика за цигари. Влюбен е в мистериозно изчезналата Мария, във вавилонската богиня Ищар и в Моцарт. Мечтае да напише либрето за опера и живее в либретото на „Вълшебната флейта“. Мачито е негов колега и приятел, танцьор и гей, чиста и наивна душа. Злият майор е негов началник и олицетворение на злото. Докато работи, обича и мечтае, Дамир не спира да се пита - кой съм аз, какъв съм, откъде съм дошъл, какво ме чака.

Сръбският писател Даниел Гатарич e роден през 1988 г. в република Босна и Херцеговина. Завършва право, работи като юрист и е автор на два романа и две поетични сбирки. Получава награди за стихосбирката „Разглезеният Адам” и романа „Мъжеството на Зоран К.”, а през 2020 г. република Босна и Херцеговина го номинира за Европейската награда за литература за романа „Либрето”.

Коментирай »
Препоръчваме още
ТЕСТ: Какво трябва да бъде новогодишното ти обещание?
И ароматът на сапуни привлича комарите
5 маски за лице с… банан!
Куба отвъд стереотипите в „Кубинците“ от Антъни ДеПалма (предложение за четене)
Девет типа мъже, които със сигурност ще срещнеш (или вече си срещала)
Предложение за четене: „Време и стил. Контури на историята на модата през XX век“
Жените имаме нужда от съпернички
Арабската кухня е вкусна и богата на аромати
Приказките на Шехеразада, преразказани от Светослав Минков (предложение за четене)
„Без паника“: Как да реагираме, ако станем свидетели на катастрофа
ТЕСТ: Страхове, мании и комплекси: Какво те измъчва най-много?
Магията започва „Десет минутки преди сън“ с детските книжки „Малкият еднорог“ и „Малката русалка“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби