Как да спреш да си "кошче за душевни отпадъци"

Научи приятелките си, че понякога не можеш да слушаш повече и искаш ти да бъдеш изслушана...

Как да спреш да си "кошче за душевни отпадъци"

снимка: morguefile.com

Има два вида приятели -  такива, които се грижат за близките си и такива, за които някой трябва да се грижи. Ако вече си изградила имиджа си на приятелката, която винаги слуша за чуждите проблеми и дава правилните съвети, много трудно ще успееш да обърнеш ситуацията. Приятелите ти, близките ти, гаджето ти, роднините ти са свикнали, че ти си човекът, на когото разказват всичко, което им се случва, и очакват винаги да ги изслушаш и да им дадеш подобаващ и адекватен съвет. Лошото в твоята ситуация е, че много трудно ще получиш внимание за себе си от някой от тези хора, които си научила, че си перфектният слушател. Никой от тях най-вероятно не предполага, че ти би могла да искаш също да получиш малко внимание и да бъдеш изслушана.

Опитай да привлечеш вниманието върху себе си и да обясниш, че имаш нужда сега ти да споделяш, а те да дават съветите. Кажи им го директно. В началото ще прозвучи странно, но в един момент, близките ти ще разберат, че ти също имаш нужда да споделяш и да получаваш съвети. Така постепенно ще ги научиш освен да получават, да дават и ще можеш да разчиташ на тях.

Понякога точно в този момент не ти се слуша, особено ако ти разказват глупави дилеми и маловажни проблеми, а ти си имаш твои. Тогава спокойно можеш да обясниш, че в момента не си в настроение за разговори и можете просто да гледате филм. Никой няма да ти се разсърди, ако поне веднъж не си на разположение, когато те искат.

Не спирай да изслушваш изобщо техните истории. Това, че и ти имаш нужда от внимание, не означава, че трябва да се превърнеш в тях и да си намериш собствено "кошче за душевни отпадъци". Освен това не можеш и не искаш. Ако си свикнала ти да си човекът, към когото приятелките ти се допитват и ползват за опора, няма да си щастлива ако спреш да си този човек. Надали ще се чувстваш добре, ако няма за кого да се грижиш.

Затова нашият съвет ако си се превърнала в "кошче за душевни отпадъци", не е да се промениш коренно, а просто от време на време да изхвърляш отпадъците.

Коментирай »
Още по темата
Осем женски заповеди Осем женски заповеди
Жените имаме нужда от съпернички Жените имаме нужда от съпернички
В природата на жените са...клюките В природата на жените са...клюките
Препоръчваме още
13 от най-незабравимите сентенции за децата 13 от най-незабравимите сентенции за децата
Откъс от „Съпруга на убиец“ - завладяващ бестселър, който ще обсеби съзнанието ви Откъс от „Съпруга на убиец“ - завладяващ бестселър, който ще обсеби съзнанието ви
Сутрешен секс за събуждане Сутрешен секс за събуждане
Ако ChatGPT седне на стола на богатството в „Стани богат“: Ето как отговаря на 15-те въпроса Ако ChatGPT седне на стола на богатството в „Стани богат“: Ето как отговаря на 15-те въпроса
Сексът със скорпион: Най-незабравимото приключение в леглото Сексът със скорпион: Най-незабравимото приключение в леглото
Кои са „Бившите хора“ на концлагерна България“ разкрива изследването на Мартин Иванов (предложение за четене) Кои са „Бившите хора“ на концлагерна България“ разкрива изследването на Мартин Иванов (предложение за четене)
5 от най-големите страхове на жената във връзките 5 от най-големите страхове на жената във връзките
ТЕСТ: Как да се маскираш на Хелоуин? ТЕСТ: Как да се маскираш на Хелоуин?
Сексът като антистрес терапия Сексът като антистрес терапия
Той е готов за сватба – знаците, които няма да забележиш Той е готов за сватба – знаците, които няма да забележиш
ТЕСТ: Коя е идеалната ти дестинация за пътуване? ТЕСТ: Коя е идеалната ти дестинация за пътуване?
С какво тя е по-добра от теб? С какво тя е по-добра от теб?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби