снимка: morguefile.com

Има два вида приятели -  такива, които се грижат за близките си и такива, за които някой трябва да се грижи. Ако вече си изградила имиджа си на приятелката, която винаги слуша за чуждите проблеми и дава правилните съвети, много трудно ще успееш да обърнеш ситуацията. Приятелите ти, близките ти, гаджето ти, роднините ти са свикнали, че ти си човекът, на когото разказват всичко, което им се случва, и очакват винаги да ги изслушаш и да им дадеш подобаващ и адекватен съвет. Лошото в твоята ситуация е, че много трудно ще получиш внимание за себе си от някой от тези хора, които си научила, че си перфектният слушател. Никой от тях най-вероятно не предполага, че ти би могла да искаш също да получиш малко внимание и да бъдеш изслушана.

Опитай да привлечеш вниманието върху себе си и да обясниш, че имаш нужда сега ти да споделяш, а те да дават съветите. Кажи им го директно. В началото ще прозвучи странно, но в един момент, близките ти ще разберат, че ти също имаш нужда да споделяш и да получаваш съвети. Така постепенно ще ги научиш освен да получават, да дават и ще можеш да разчиташ на тях.

Понякога точно в този момент не ти се слуша, особено ако ти разказват глупави дилеми и маловажни проблеми, а ти си имаш твои. Тогава спокойно можеш да обясниш, че в момента не си в настроение за разговори и можете просто да гледате филм. Никой няма да ти се разсърди, ако поне веднъж не си на разположение, когато те искат.

Не спирай да изслушваш изобщо техните истории. Това, че и ти имаш нужда от внимание, не означава, че трябва да се превърнеш в тях и да си намериш собствено "кошче за душевни отпадъци". Освен това не можеш и не искаш. Ако си свикнала ти да си човекът, към когото приятелките ти се допитват и ползват за опора, няма да си щастлива ако спреш да си този човек. Надали ще се чувстваш добре, ако няма за кого да се грижиш.

Затова нашият съвет ако си се превърнала в "кошче за душевни отпадъци", не е да се промениш коренно, а просто от време на време да изхвърляш отпадъците.

Коментирай >