Плодовете, чаят и кафето предпазват от болести Рискът от хронични болести намалява при редовната консумация на плодове, зеленчуци, чай и кафе
Рискът от хронични болести намалява при редовната консумация на плодове, зеленчуци, чай и кафе
снимка: sxc.hu
Учени установиха, че рискът от хронични болести намалява при редовната консумация на плодове, зеленчуци, чай и кафе заради съдържащите се в тях полифеноли или мощни антиоксиданти, пише британското издание Express.co.uk, цитирано от БГНЕС.
Изследователи от Барселонския университет в продължение на 12 години наблюдавали 807 мъже и жени от Централна Италия, които били на възраст от 65 години и нагоре. Те установявали равнището на полифеноли в организма им чрез биомаркери, съдържащи се в урината. Смъртността е паднала с 30 процента в групата участници, която е консумирала над 650 грама полифеноли на ден, в сравнение с онези, които поемали под 500 грама.
Притежаващи антиоксидантнто, противовъзпалително и противораково действие, полифенолите се съдържат в плодовете, зеленчуците, орехите, зърнените култури, а също в чая и кафето. Учените стигнали до извода, че хората които поемат такива храни са подложени на по-малък риск от развитие на хронични заболявания.
Коментирай »