Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета

Когато човек гладува, системите в организма му опитват да спестят енергия

Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета

снимка: sxc.hu

Учените твърдят, че постенето е полезно за здравето, пише БГНЕС.

Изследване показва, че пост в продължение на два и повече дни помага за засилването на имунитета, особено ако организмът е бил увреден от старостта или от лечение на рак например. Постенето кара тялото да заменя старите и увредени клетки с нови, твърдят американските учени.

"Когато човек гладува, системите в организма му опитват да спестят енергия. Едно от нещата, които може да направи, за да спести енергия, е да преработи много от клетките на имунната система, които не са необходими", казва Валтер Лонго от университета в Южна Каролина.

Екипът изследователи открива, че постенето в продължение на два до четири дни на всеки шест месеца поставя тялото в режим на оцеляване. Така се изразходват натрупаните мазнини и захар и се премахват старите клетки.

"Тялото изпраща сигнал на стволовите клетки да започнат да възстановяват и изграждат наново цялата система. Когато организмът е силно увреден от напредване на възрастта или от химиотерапия, постенето може буквално да предизвика създаването на нова имунна система", казва проф. Лонго. 

Коментирай »
Още по темата
Шест съвета за подсилване на имунната система Шест съвета за подсилване на имунната система
Туршия и синьо сирене за засилване на имунитета Туршия и синьо сирене за засилване на имунитета
Плодовете, чаят и кафето предпазват от болести Плодовете, чаят и кафето предпазват от болести
Червената боровинка увеличава имунитета през зимата Червената боровинка увеличава имунитета през зимата
Препоръчваме още
„Конфитюрът на Малина“ на Светла Радивоева поднася на малки и големи рецепта за споделяне (предложение за четене)   „Конфитюрът на Малина“ на Светла Радивоева поднася на малки и големи рецепта за споделяне (предложение за четене)  
Самотен вълк ли си? Четири зодии с независим характер Самотен вълк ли си? Четири зодии с независим характер
ТЕСТ: Добър готвач ли си? ТЕСТ: Добър готвач ли си?
Да укрепим имунната система! 5 начина, по които водата ни помага Да укрепим имунната система! 5 начина, по които водата ни помага
Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем
„Издихание“ от автора на „Историята на твоя живот и други разкази“ Тед Чанг (предложение за четене) „Издихание“ от автора на „Историята на твоя живот и други разкази“ Тед Чанг (предложение за четене)
Опасен ли е аспартамът за здравето? Според СЗО в големи количества може да причини рак, но умерената консумация е безвредна Опасен ли е аспартамът за здравето? Според СЗО в големи количества може да причини рак, но умерената консумация е безвредна
10 признака, че никога няма да бъдете повече от приятели 10 признака, че никога няма да бъдете повече от приятели
Проучване: Децата с астма са изложени на риск от тревожност Проучване: Децата с астма са изложени на риск от тревожност
Чуваме тишината по същия начин, по който чуваме звуците? Чуваме тишината по същия начин, по който чуваме звуците?
Откриха начин да се блокира натрупването на мазнини при преяждане Откриха начин да се блокира натрупването на мазнини при преяждане
Откриването на двойната спирала на ДНК: Жертва или сътрудник е била Розалинд Франклин? Откриването на двойната спирала на ДНК: Жертва или сътрудник е била Розалинд Франклин?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби