снимка: Engin_AkyurtPixabay 

Във времена на карантина, принудителна изолация и бързо разпространяващ се вирус (коронавируса COVID-19) е добре да се погрижим за имунитета си.

В търсене на начини за подсилване на имунната система се обръщаме към специалистите по хранене.

Ето какво научихме:

1. Здравословно хранене

Колкото и досадно да ви звучи, здравословното хранене е сред най-важните фактори, които оказват влияние върху нашия имунитет.

Избягвайте простите захари и рафинираните въглехидрати (хляб, паста, бисквити, вафли и подобни десертчета), тъй като те нарушават вашето чревно здраве. Не забравяйте, че огромна част от имунните клетки се намират именно в нашите черва.

2. Важните хранителни вещества

Постарайте се да си набавяте достатъчно селен, цинк, витамин С и Е – те имат важна роля за поддържането на имунната система.

Опитайте да не ги приемате под формата на хапчета, а заложете на разноцветни салати, зеленчуци, ядки и плодове.

3. Ферментиралите храни 

Ферментиралите храни (туршия, кисело мляко, кефир) имат доказано благотворно действие върху човешкия организъм. Те допринасят за баланса в чревната флора и подкрепят имунната система.

4. Витамин D

„Слънчевият“ витамин D е изключително важен за имунната система, но в момент на изолация така труден за набавяне.

Въпреки това специалистите препоръчват да не се насочваме към изкуствения заместител, а просто да намерим слънчево (и усамотено) кътче, където да прекараме поне 15 минути по обедно време. Така ще подсилим мастноразтворимия витамин D, складиран в организма ни през летните месеци. Слънчев балкон или прозорец са чудесна алтернатива на витамин D в шишенце.

5 Протеини

Месото, яйцата и бобовите растения са чудесни източници на протеин, които са градивните елементи на много имунни клетки.

6 Билки и подправки

Много билки и подправки, сред които розмарин, мащерка, градински чай, куркума, джинджифил и чесън, осигуряват съществени ползи за подсилване на имунната система.

Коментирай >