снимка: kaboompicspixabay.com 

В извънредната ситуация, в която се намираме, все по-често се налага да оставаме вкъщи. И макар първите дни от престоя да са чудесни, защото успяваме да се наспим, да си починем и да сготвим, то неизбежно в един момент ще имаме нужда от нещо, което да правим, за да запазим доброто си настроение и здравия си разум между четири стени.

Ние се погрижихме да ви дадем няколко съвета от първа ръка, които безотказно действат. Ето ги и тях ;)

Какво да правим:

1. Изчисти цялостно още от ден 1. Няма по-подходящ момент да изчистиш, дезинфекцираш и лъснеш всичко навсякъде. Така е в пъти по-уютно, а и ще си отметнала най-неприятното. 

2. Създай си рутина. Ставай с аларма, опитай да разграфиш деня си, защото често рутината ни помага да се чувстваме добре. За много хора тя доказва, че в живота им има ред, всичко върви в релси и нищо кой знае какво не се е променило.

3. Спортувай. Направи го част от ежедневния си график. Най-добре е да е сутрин, преди или след като си пила кафе и закусвала. Избери това, което е най-приятно за теб, изборът е голям. Можеш да опиташ с йога, леки танци, упражнения със собствено тегло или каквото друго ти хрумне и е подходящо за домашни условия. Онлайн можеш да откриеш всичко.

4. Харесай си нов сериал/книга. Без значение дали работиш от вкъщи или си в почивка, това ще те зареди. Помниш ли когато за първи път гледа любимия си сериал/книга и нямаше търпение да разбереш какво ще стане. Остава само да си избереш заглавие.

5. Отмятай задачи. Нека да не се залъгваме, гардеробът чака да подредиш дрехите си много отдавна. А онзи шкаф с всякакви дреболии, за който отдавна се заричаш, че ще въведеш ред? Запретни ръкави и действай. Можеш да си разпределиш ангажиментите по дни. Удовлетворението след всяка изпълнена задача е голямо, знаеш.

6. Разкрасителните процедури. Много е изкушаващо да лежиш на дивана с разрошена коса, негримирана и небрежна. Разбира се, че гримът е излишен когато си вкъщи. Но не пропускай ежедневния си душ, кола маската, миенето на зъбите, разкрасителните маски и всичко онова, което те кара да се чувстваш красива и женствена. 

Предлагаме ти и малък бонус. Четири съвета за това какво да не правиш докато си под карантина. По един или друг начин те ще ти се отразят зле и вероятно ще съжаляваш за тях съвсем скоро, когато всичко се нареди.

Какво да не правиш:

1. Не се залежавай. Много е възможно да се подхлъзнеш. Работиш усърдно по цял ден, стрес, бързане, изморяваш се и най-накрая почивка. Да, първите два дни диванът може да е най-добрият ти приятел, но на третия най-добре стани от него и направи нещо смислено.

2. Не се тъпчи. Много от нас имат навика да хапват от скука. Изкушаващо е, безспорно. Но всички знаем до какво би довело безконтролното хранене на чипсове и сладки по цял ден. 

3. Не се застоявай в социалните мрежи. Там вече липсват други теми, различни от коронавируса. Пълно е с фалшиви новини, които биха могли да ни потиснат и стресират. Да си направим онлайн хигиена, свързана с по-малко социални мрежи и повече време за комуникация с любими хора. Спокойно можем да ползваме Интернет, за да се чуем и видим с близки и приятели, да си проведем някой конферентен чат и дори да пием по вино онлайн.

4. Не се поддавай на паниката и тревожността. Съвсем скоро всичко ще се оправи. А дотогава, просто трябва да бъдем дисциплинирани и да си дадем малко време. Време, в което да усъвършенстваме себе си, да поработим върху търпението си, да прочетем някоя нова книга и да се научим да се радваме на нещата, които преди имахме за даденост.

Коментирай >