снимки: morguefile.com

Всеки от нас, в даден момент от живота си се е чувствал самотен и изолиран от света. Най-честата причина за неприятното усещане е липсата на нещо е живота ни – човек, емоция, близост, приятелско обкръжение или просто труден етап от живота. Това обаче е съвсем нормално и няма човек, който да не е изпадал в такива състояния, единодушни са психолозите. А ние ти предлагаме няколко начина да се справиш с проблема. Те са съвсем прости и елементарни, така че дори и да не помогнат, няма да навредят.

Домашен любимец –пухкавият приятел може временно да запълни празнотата, която те кара да се чувстваш зле. Казват, че кучето, например, е добър и лоялен приятел, който винаги ще е до теб и ще се съобразява с твоите потребности. Преди да си вземеш домашен любимец обаче не забравяй, че това е голяма отговорност и в замяна на обичта, която ти дава, ти ще трябва да отделиш много време и усилия за него.

Хоби – откриването на странично занимание ще запълни отчасти свободното ти време, ще ангажира и съзнанието ти и ще ти остави по-малко време, в което да се чувстваш самотна. За предпочитане е хобито ти да е групово занимание, което пък ще ти гарантира и нови социални контакти – опитай със спорт, танци, йога или каквото винаги си искала да правиш.  

Самотата влияе не само на психическото, но и на физическото здраве

Време за себе си – кой казва, че оставането сам задължително трябва да те направи самотен? Опитай да обърнеш нещата. Ако напоследък разполагаш с повече свободно време от преди, ами използвай го за себе си и му се наслади. Организирай си филмова вечер с пуканки и десерт или дочети любимата си книга, оправи маникюра си необезпокоявана, направи си разкрасителните процедури, за които отдавна си мечтаеш – изобщо посвети свободното си време на това, което отдавна искаш да свършиш за себе си, но все няма кога.

Мини офлайн – отчаяните Фейсбук статуси за самотата, живота, предателите, философските размисли и тъжните емотикони няма да ти помогнат да се справиш с проблема. Седенето в очакване на лайкове и онлайн съчувствие по никакъв начин не е решение. Имай предвид, че нищо няма да те накара да се почувстваш толкова зле колкото мълчанието на хиляда виртуални приятели или онлайн потупване по рамото. Има по-добро решение. 

Сподели – самотата е усещане, на което трябва изцяло да се отдадеш, да стигнеш дъното на емоциите си преди да тръгнеш нагоре. Това обаче трябва да направиш сама. Когато си готова да тръгнеш нагоре потърси правилния човек, на когото да споделиш. Нека да е някой близък – приятел, роднина, стар приятел, бивш приятел, нов приятел, бъдещ приятел…ти решаваш кой. Разкажи му за емоциите си откровено, разкрий себе си и усещанията си и потърси обективен съвет. Може да се почувстваш много по-добре когато чуеш различната гледна точка на проблема си и получиш така чаканото разбиране. 

Излекувай стреса само с три стъпки

Имай предвид, че при някои хора, усещането за самота преминава в емоционална криза и за преодоляването й трябват повече усилия. Ако се чувстваш наистина депресирана, по-добре потърси професионална помощ от психолог, който ще може да те посъветва експертно какво да направиш. 

А когато всичко отмине, погледни с насмешка на този етап от живота си, но и с гордост, че си се справила с това. И след това…изведи кучето на разходка ;)  

Коментирай >