Как да преодоляваме тревогата и стреса

Представяме ви нова серия практични съвети от гуруто на личностното развитие – американския лектор и писател Дейл Карнеги

Как да преодоляваме тревогата и стреса

снимка: morguefile.com

Три начина да се преборим с безпокойството ни предлага американския лектор и писател Дейл Карнеги в книгата си „Как да преодоляваме тревогата и стреса“. Лесно е да кажем на някого да спре да се притеснява, но съвсем друго е да го сторим на практика. Ето някои полезни съвети в това отношение:

1. Когато сте изправени пред проблем, който ви тормози, не го прехвърляйте в ума си до безкрайност. Посрещнете го лице в лице и вземете решение. Повечето от тревогите ни са резултат на нерешителност.
След като решението вече е взето, придържайте се към него. То може и да не е най-правилното, но всяко положително действие обикновено е по-добро от бездействието. И никога не допускайте грешката да очаквате, че няма да допускате грешки.

2. Преценявайте докъде свършва рационалната мисъл и откъде започва тревогата. Не забравяйте, че да мислим и да се тревожим не е едно и също. Ясната мисъл е конструктивна. Тревогата е деструктивна.

3. Ако има нещо, което можете да направите, за да решите проблема, който ви гложди, не се колебайте

снимка: colibri.bg 

Колко често ни се е случвало да се събудим посред нощ, облени в студена пот, и да се отдадем на размисли по някакъв проблем, с който ни предстои да се сблъскаме на следващия ден или дори в още по-далечно бъдеще? Колко пъти, отдадени на приятно занимание, изведнъж се сепваме и позволяваме на ума си да затъне в някоя глождеща ни мисъл?

Вероятно няма мъж или жена, които да не са усещали ноктите на безпокойството да се впиват в тях в един или друг момент. И все пак, ако седмици или месеци по-късно се върнем към предмета, породил това безпокойство, често откриваме, че онова, което ни е карало да се мятаме в постелята и е вгорчило радостите от ежедневието ни, така и не се е случило или пък далеч не е достигнало размерите, от които сме се опасявали.

Никой проблем досега не е бил решен посредством притеснение. Ако насочим енергията, която изразходваме за него към конструктивни стъпки за решаване на трудностите, пред които сме изправени, то не само ще забравим за страховете и вълненията си, но и ще се превърнем в много по-здрави и щастливи хора.

Тази концепция не е нова, споделя Дейл Карнеги. Още от древността мъдреци и философи са я изразявали по най-различни начини.

В своята книга „Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота“ писателят я разглежда в голяма дълбочина. Дори само някои от съветите, дадени там, могат да ни помогнат да погледнем под различен ъгъл на нещата, за които се тревожим.

Книгата може да бъде закупена на цена от 12 лв. и се издава на българския книжен пазар от Колибри.
 

Коментирай »
Още по темата
Проучване: Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия Проучване: Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия
Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли
Как да се справиш със самотата? Как да се справиш със самотата?
Топ 20 на целите, които си поставяме в живота Топ 20 на целите, които си поставяме в живота
3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните” 3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните”
Да забавим темпото и да се съсредоточим върху простичките неща в живота Да забавим темпото и да се съсредоточим върху простичките неща в живота
Хидратация срещу стрес: 5 доказани ползи от водата Хидратация срещу стрес: 5 доказани ползи от водата
Почувствай се добре в онези дни от месеца Почувствай се добре в онези дни от месеца
Как да се справим с натоварения си график - 5 безценни съвета Как да се справим с натоварения си график - 5 безценни съвета
Най-стресиращото време от деня на жената Най-стресиращото време от деня на жената
Излекувай стреса само с три стъпки Излекувай стреса само с три стъпки
Шест начина, по които тялото ти подсказва, че си стресирана Шест начина, по които тялото ти подсказва, че си стресирана
Три начина за успокояване на главоболието Три начина за успокояване на главоболието
Перфектният завършек на уикенда Перфектният завършек на уикенда
3 стъпки за добро настроение 3 стъпки за добро настроение
Препоръчваме още
Цар Симеон изпраща пратеничество във Волжка България (предложение за четене) Цар Симеон изпраща пратеничество във Волжка България (предложение за четене)
Рецепта за десерт без соя и без глутен: Чийзкейкът, който осигурява място на Анна Стойкова в „MastefChef“ Рецепта за десерт без соя и без глутен: Чийзкейкът, който осигурява място на Анна Стойкова в „MastefChef“
Най-вълнуващата свалка...онлайн Най-вълнуващата свалка...онлайн
ТЕСТ: Готина мацка ли си в очите на мъжете? ТЕСТ: Готина мацка ли си в очите на мъжете?
ТЕСТ: Как си със самочувствието? ТЕСТ: Как си със самочувствието?
Предложение за четене: „Жената от Йерусалим“ от А. Б. Йехошуа Предложение за четене: „Жената от Йерусалим“ от А. Б. Йехошуа
Вкусно, полезно и потиска апетита – вълшебното авокадо Вкусно, полезно и потиска апетита – вълшебното авокадо
„Злата орисница“ от Том Кука носи магия, любов и смърт (предложение за четене) „Злата орисница“ от Том Кука носи магия, любов и смърт (предложение за четене)
ТЕСТ: Каква птица си? ТЕСТ: Каква птица си?
За котетата и законите на физиката За котетата и законите на физиката
Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави
Най-добрите хотели за секс по света Най-добрите хотели за секс по света
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби