снимка: Prettysleepy2 от Pixabay 

Случвало ли ви се е да се чувствате като жонгльор? Сякаш си подхвърляте многобройни топки със задачи, които трябва да уловите и разрешите на секундата.

Всяка дама в един или друг етап от живота си е изпадала в подобна ситуация. Понякога съвсем сериозно имаме усещането, че всички ангажименти и задачи са се стоварили накуп. Като започнем от напрегната седмица в работата и стигнем до проблеми в семейството и разногласия с половинката.

Сякаш съдбата си прави шега с нас и всичко се случва по едно и също време, става изключително трудно да се справим със ситуацията и искрено се чудим към кой от тези проблеми първо да насочим вниманието си.

Затова тук решихме да ви предложим 5 съвета как да се справите с натоварения си график в такива моменти. Ето ги и тях:

1. Не се опитвайте да свършите всичко

Изключително важно е, когато сте претоварени да направите точен и ясен списък на приоритетните неща за вършене. Така ще имате възможност да отсеете истински належащите неща за свършване от тези, които търпят известно отлагане.

Понякога просто не е по силите на човек да свърши всички планирани задачи. Затова в такива моменти недейте да изпадате в паника или пък да се упреквате! Просто свършете задачите, които наистина са спешни, а останалите ги отложете за малко по-късен етап във времето.

Ако графикът ви е натоварен и се опитвате да свършите всичко  едновременно, ще се изтощите прекалено много. Така че, когато имате възможност, не се притеснявайте да отлагате някои неща.

2. Не се опитвайте да свършите всичко веднага

Това е една от основните грешки на всички дами. Ние си мислим, че сме длъжни да поемем всяка идваща задача и че трябва да я свършим на секундата. Това обаче не винаги е възможно.

Така че редом до списъка с нещата, които трябва да свършите, направете си списък и с нещата, които може да свършите малко по-късно. Така ще сте много по-организирани и концентрирани върху работата си и ще си създадете по-стабилен график за през деня.

Накрая, когато имате възможност, може да свършите нещата, които предварително сте отложили и ви гарантираме, че в подобни случаи ще се справите много по-добре, отколкото ако разкъсвате вниманието си на хиляда места.

3. Не отговаряйте на всички имейли и обаждания

Мислите си, че трябва незабавно да отговоряте на всеки получен имейл или съобщения,  и  да си вдигате телефона още при първото позвъняване? Е, да, ама не.

Истината е, че много често хората, с които си комуникирате въобще не са чак толкова бързи и старателни като вас, така че понякога не е нужно да си вдигате телефона още при първото позвъняване или да отговаряте на някое съобщение в момента, в който го получите.

Вярно е, че понякога има някои неща, които не търпят отлагане. Но със сигурност едва ли и половината от кореспонденцията ви е толкова належаща, колкото вие самите си мислете.

Така че следващият път, когато телефонът ви звънне и прецените, че обаждането не е спешно, недейте веднага да скачате и да вдигате. Опитвайте се да си давате кратки минути на отдих в рамките на деня.

И не забравяйте – ако вие самите не се погрижете за собствения си комфорт, никой друг няма да го направи вместо вас.

4. Не се опитвайте да вършите всичко перфектно

Перфекционизмът е хубаво качество. Това е нещото, което ви кара да изпипвате детайлите и да направите нещата по правилния начин. Понякога обаче това може да се превърне и в недостатък.

Ако смятате, че това е нещото, което ви кара да изоставате от график, в такъв случай не е необходимо да обръщате толкова голямо внимание на детайлите. В крайна сметка, идеални неща не съществуват, така че спрете да влагате цялата си енергия, за да ги постигнете.

Понякога няма да ви навреди, ако просто се опитате да свършите списъка си със задачи без да изпипвате до съвършенство всеки детайл. В този случай поне ще сте си изпълнили графика.

5. Не се опитвайте да угодите на всички

Няма нищо по-изтощително от това да се опитвате да угодите на всички около вас. И тъй като никога няма да успеете да угодите на всички, угодете на себе си.

Няма как да контролирате какво мислят околните за вас, така че не се хвърляйте в напразни усилия, за да им докажете възможностите си.

Опитайте се да насочите енергията си към неща, които ви засягат пряко – като вашите емоции и чувства, или пък вашите преживявания и действия. Фокусирайте се върху неща, които наистина заслужават вашето внимание и любов.

Повярвайте ни, това ще се отрази добре не само върху психиката ви, но и върху отношението на околните към вас.

Коментирай >