Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Пет неща, които ще го откажат от теб Пет неща, които ще го откажат от теб
Ново издание на „Подчинение“ от Мишел Уелбек (предложение за четене) Ново издание на „Подчинение“ от Мишел Уелбек (предложение за четене)
Не ме пипай: Местата, на които котките не обичат да бъдат докосвани Не ме пипай: Местата, на които котките не обичат да бъдат докосвани
Осем знака, че той не те заслужава Осем знака, че той не те заслужава
Защо навигирането с половинката винаги завършва с кавга Защо навигирането с половинката винаги завършва с кавга
Папата подари частици от автентичния Христов кръст за коронацията на крал Чарлз III Папата подари частици от автентичния Христов кръст за коронацията на крал Чарлз III
Ядем с очите, а не със стомаха си Ядем с очите, а не със стомаха си
Пет плода, които правят кожата сияйна и тялото по-жизнено Пет плода, които правят кожата сияйна и тялото по-жизнено
Пет позабравени женски заповеди Пет позабравени женски заповеди
ТЕСТ: Как ще се справиш с нашествие на плюшени зомби мечета? ТЕСТ: Как ще се справиш с нашествие на плюшени зомби мечета?
Доказано: Женският месечен цикъл и Луната са свързани Доказано: Женският месечен цикъл и Луната са свързани
Изабел Овчарова – Изи споделя най-скъпите си „Спомени с вкус“ (предложение за четене) Изабел Овчарова – Изи споделя най-скъпите си „Спомени с вкус“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби