Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Без срам и вина: Как да разпознаем и преборим следродилната депресия Без срам и вина: Как да разпознаем и преборим следродилната депресия
Защо да пробвате „бавни пътувания“ като дигитален номад Защо да пробвате „бавни пътувания“ като дигитален номад
Защо толкова харесваме лошите момчета? Защо толкова харесваме лошите момчета?
Късаме синджира с „Голям прас!“ (филмово предложение) Късаме синджира с „Голям прас!“ (филмово предложение)
Девет типа мъже, които със сигурност ще срещнеш (или вече си срещала) Девет типа мъже, които със сигурност ще срещнеш (или вече си срещала)
Защо популярната диета "30 растения" всъщност не е особено полезна Защо популярната диета "30 растения" всъщност не е особено полезна
Предложение за четене: "Преобърнатият човек" - предизвикателно заглавие от Фред Варгас Предложение за четене: "Преобърнатият човек" - предизвикателно заглавие от Фред Варгас
Любимите десерти на зодия Дева Любимите десерти на зодия Дева
Избрани текстове от "Écrits" на Жак Лакан за първи път на български език (предложение за четене) Избрани текстове от "Écrits" на Жак Лакан за първи път на български език (предложение за четене)
Доказателството, че зайчетата могат да летят Доказателството, че зайчетата могат да летят
Девет причини да изберете круиз за следващата си ваканция Девет причини да изберете круиз за следващата си ваканция
Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби