Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Тези две котки са истински хит в интернет (ВИДЕО) Тези две котки са истински хит в интернет (ВИДЕО)
Най-важното, което трябва да знаем за кожата на лицето през лятото Най-важното, което трябва да знаем за кожата на лицето през лятото
Как да откриете най-евтиния полет, без да прекарате часове в търсене Как да откриете най-евтиния полет, без да прекарате часове в търсене
ТЕСТ: Каква птица си? ТЕСТ: Каква птица си?
Зодиите и парите: кой е роден да бъде богат? Зодиите и парите: кой е роден да бъде богат?
Любов по време на криза: Как да преодолеем разстоянията, които ни разделят Любов по време на криза: Как да преодолеем разстоянията, които ни разделят
Най-могъщите жени в хороскопа (ВИДЕО) Най-могъщите жени в хороскопа (ВИДЕО)
Седем вредни навика, които пречат на диетата ти   Седем вредни навика, които пречат на диетата ти  
Защо най-красивите гледки винаги идват след най-трудното изкачване Защо най-красивите гледки винаги идват след най-трудното изкачване
Как да изглеждате добре на снимка от върха без да се вижда изморяването Как да изглеждате добре на снимка от върха без да се вижда изморяването
Как да избегнете спора „Къде ще ядем?“ по време на пътешествие Как да избегнете спора „Къде ще ядем?“ по време на пътешествие
От разрушените традиции могат да покълнат красиви нови начала: „Когато сме били птици“ от Аяна Лойд Бануо От разрушените традиции могат да покълнат красиви нови начала: „Когато сме били птици“ от Аяна Лойд Бануо
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби