Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Трикът „облечи всичко, което имаш“ – как да избегнете таксите за багаж по време на пътувания Трикът „облечи всичко, което имаш“ – как да избегнете таксите за багаж по време на пътувания
Не правете това в чужбина Не правете това в чужбина
Защо не бива да вярвате на „тихите“ хотели преди да проверите какво се чува по тръбите Защо не бива да вярвате на „тихите“ хотели преди да проверите какво се чува по тръбите
Разбери намеренията му за пет минути  Разбери намеренията му за пет минути 
„Татко ме избра“ от Анета Дучева обяснява на езика на децата деликатни ситуации от света на възрастните „Татко ме избра“ от Анета Дучева обяснява на езика на децата деликатни ситуации от света на възрастните
Защо храната на летището струва повече от билета Защо храната на летището струва повече от билета
Яденето на месо е мъжествено, приготвянето на барбекю - „мъжка работа“? Яденето на месо е мъжествено, приготвянето на барбекю - „мъжка работа“?
10 фрази, които манипулаторите използват, за да спечелят доверието ни 10 фрази, които манипулаторите използват, за да спечелят доверието ни
ТЕСТ: Избери десерт и открий скрита черта на характера си ТЕСТ: Избери десерт и открий скрита черта на характера си
Как да се справим с депресията след отпуската Как да се справим с депресията след отпуската
ТЕСТ: От каква фобия страдаш? ТЕСТ: От каква фобия страдаш?
Как да спреш да бъдеш „грозната приятелка“ Как да спреш да бъдеш „грозната приятелка“
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби