Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Съветите на Изи: Кога да подстригваме, боядисваме и третираме косата    Съветите на Изи: Кога да подстригваме, боядисваме и третираме косата   
Да си тръгна или да остана? Как да изградим щастлива връзка Да си тръгна или да остана? Как да изградим щастлива връзка
Традиционни гръцки вкусотии, които ще ви накарат да мечтаете за лято Традиционни гръцки вкусотии, които ще ви накарат да мечтаете за лято
"Ефектът ИКЕА” или защо всичко става по-значимо, когато вложим времето си в него "Ефектът ИКЕА” или защо всичко става по-значимо, когато вложим времето си в него
ТЕСТ: На кой остров принадлежи сърцето ти?🌴 ТЕСТ: На кой остров принадлежи сърцето ти?🌴
ТЕСТ: Родена ли си да бъдеш принцеса? ТЕСТ: Родена ли си да бъдеш принцеса?
ТЕСТ: Умееш ли да се радваш на живота? ТЕСТ: Умееш ли да се радваш на живота?
Лимонов сладкиш за 10 минути – свеж, лек и винаги успешен Лимонов сладкиш за 10 минути – свеж, лек и винаги успешен
Макаронените изделия и хлябът могат да причинят безсъние при жените Макаронените изделия и хлябът могат да причинят безсъние при жените
„Инстамозък“ – как пристрастяването към дигиталните технологии влияе на нашето здраве и щастие (предложение за четене) „Инстамозък“ – как пристрастяването към дигиталните технологии влияе на нашето здраве и щастие (предложение за четене)
Най-доброто място за секс, ако искате да горите повече калории Най-доброто място за секс, ако искате да горите повече калории
Нова ледена пързалка отваря врати пред входа на НДК в София Нова ледена пързалка отваря врати пред входа на НДК в София
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби