Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Как да резервирате полет до място, за което дори не сте чували Как да резервирате полет до място, за което дори не сте чували
Почина френският режисьор Жак Розие Почина френският режисьор Жак Розие
Пикът на изневерите за годината Пикът на изневерите за годината
Най-мразените знаменитости Най-мразените знаменитости
Ваканционен сърдечен синдром: Какви рискове крие почивката за сърцето и как да ги избегнем Ваканционен сърдечен синдром: Какви рискове крие почивката за сърцето и как да ги избегнем
Проучване: Бременните жени имат силен имунен отговор при заразяване с COVID-19 Проучване: Бременните жени имат силен имунен отговор при заразяване с COVID-19
ТЕСТ: Щеше ли да си вещица, ако живееше през Средновековието? ТЕСТ: Щеше ли да си вещица, ако живееше през Средновековието?
Коя е най-скъпата подправка в света и за какво се използва? Коя е най-скъпата подправка в света и за какво се използва?
В преследване на щастието: 8 черти на истински щастливите хора В преследване на щастието: 8 черти на истински щастливите хора
„Афродита“ от Исабел Алиенде - една магична книга с приказки, рецепти и други афродизиаци (предложение за четене) „Афродита“ от Исабел Алиенде - една магична книга с приказки, рецепти и други афродизиаци (предложение за четене)
Румънец създаде Център за писма, за да възроди забравената романтика на пощенските картички Румънец създаде Център за писма, за да възроди забравената романтика на пощенските картички
10 неща, за които никога не е късно 10 неща, за които никога не е късно
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби