Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Дълбоките течения в океана се забавят по-скоро от очакваното Дълбоките течения в океана се забавят по-скоро от очакваното
Не ме пипай: Местата, на които котките не обичат да бъдат докосвани Не ме пипай: Местата, на които котките не обичат да бъдат докосвани
ТЕСТ: Кажи ми зодията си и ще ти разкрия коя дума те описва най-добре! ТЕСТ: Кажи ми зодията си и ще ти разкрия коя дума те описва най-добре!
Дейл Карнеги ни учи как да решаваме конфликтите в живота си (предложение за четене) Дейл Карнеги ни учи как да решаваме конфликтите в живота си (предложение за четене)
Игрите на подсъзнанието: Защо забравяме или помним грешно събития Игрите на подсъзнанието: Защо забравяме или помним грешно събития
„Когато Ницше плака“ от Ървин Д. Ялом (предложение за четене) „Когато Ницше плака“ от Ървин Д. Ялом (предложение за четене)
Мразите тълпите, но обожавате да пътувате? Тези места са точно за вас Мразите тълпите, но обожавате да пътувате? Тези места са точно за вас
Жега, слънце и опасности: Кои са най-честите травми през лятото и как да се предпазим Жега, слънце и опасности: Кои са най-честите травми през лятото и как да се предпазим
11 признака, че се превръщаш в майка си 11 признака, че се превръщаш в майка си
Изкуството на приятелството: Практически наръчник за поддържане на дълбоки и трайни връзки Изкуството на приятелството: Практически наръчник за поддържане на дълбоки и трайни връзки
Пет женски несъвършенства, по които мъжете са луди Пет женски несъвършенства, по които мъжете са луди
Съветите на Изи: Запознайте се с Гизела Тодоринова   Съветите на Изи: Запознайте се с Гизела Тодоринова  
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби