Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Шедьовърът на норвежкия кръстник на криминалния роман: „Черната овца“ от Гюнар Столесен (предложение за четене) Шедьовърът на норвежкия кръстник на криминалния роман: „Черната овца“ от Гюнар Столесен (предложение за четене)
Кажи ми коя е любимата ти паста и ще ти кажа каква си Кажи ми коя е любимата ти паста и ще ти кажа каква си
„Приказки от Горната и Долната земя“ от страстната пътешественичка Изабела Шопова (предложение за четене) „Приказки от Горната и Долната земя“ от страстната пътешественичка Изабела Шопова (предложение за четене)
16 суеверия за любов и раздяла 16 суеверия за любов и раздяла
Защо винаги да проверявате чаршафите в хотела преди да легнете Защо винаги да проверявате чаршафите в хотела преди да легнете
Пет трика за перфектна целувка, с които ще разтопиш всеки мъж Пет трика за перфектна целувка, с които ще разтопиш всеки мъж
Как да се преструвате, че говорите чужд език Как да се преструвате, че говорите чужд език
Кълбо от енергия, 100 пъти по-голямо от Слънчевата система: "Най-голямата" космическа експлозия Кълбо от енергия, 100 пъти по-голямо от Слънчевата система: "Най-голямата" космическа експлозия
Недоверието към детските ваксини в света е нараснало по време на COVID пандемията Недоверието към детските ваксини в света е нараснало по време на COVID пандемията
Първа помощ при чревна инфекция: Педиатър с ценни съвети за родители Първа помощ при чревна инфекция: Педиатър с ценни съвети за родители
Кое е най-подходящото време за секс? Кое е най-подходящото време за секс?
Пътешествие в сърцето на бойните изкуства: "Легенда за героите на Кондор" (филмово предложение) Пътешествие в сърцето на бойните изкуства: "Легенда за героите на Кондор" (филмово предложение)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби