Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Храненето само вечер води до тлъстини около корема Храненето само вечер води до тлъстини около корема
Как да запазим независимостта във връзката Как да запазим независимостта във връзката
Лекари отстраниха близо 100-килограмова яйчникова киста Лекари отстраниха близо 100-килограмова яйчникова киста
Как да посрещнеш ноември с нова енергия – след Хелоуин и промяната Как да посрещнеш ноември с нова енергия – след Хелоуин и промяната
Кошмарът слънчева алергия – видове, симптоми, превенция и лечение Кошмарът слънчева алергия – видове, симптоми, превенция и лечение
Кой тип женска красота притежаваш според зодията Кой тип женска красота притежаваш според зодията
Защо всяка забележителност изглежда по-малка на живо: тайните на визуалното възприятие Защо всяка забележителност изглежда по-малка на живо: тайните на визуалното възприятие
Вълшебният коректор: 6 полезни съвета, с които да извлечем най-доброто от него Вълшебният коректор: 6 полезни съвета, с които да извлечем най-доброто от него
Историята на един писател, изпаднал в творческа криза: „Семейство Мартен“ от Давид Фоенкинос (предложение за четене) Историята на един писател, изпаднал в творческа криза: „Семейство Мартен“ от Давид Фоенкинос (предложение за четене)
Как да вземете кучето си на самолет без излишни главоболия Как да вземете кучето си на самолет без излишни главоболия
Как да разбереш, че си готова за нова връзка Как да разбереш, че си готова за нова връзка
Как да разпознаете скъп ресторант още на входа Как да разпознаете скъп ресторант още на входа
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби