Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Той харесва ли ме или само си въобразявам: 6 признака, че си пада по теб Той харесва ли ме или само си въобразявам: 6 признака, че си пада по теб
Каква храна си поръчваме според хороскопа Каква храна си поръчваме според хороскопа
Трите най-популярни секс пози и тайните, които издават Трите най-популярни секс пози и тайните, които издават
Защо туристическите снимки никога не изглеждат толкова готино, колкото сте си представяли Защо туристическите снимки никога не изглеждат толкова готино, колкото сте си представяли
Какъв тип приятелка си – според твоя зодиакален знак Какъв тип приятелка си – според твоя зодиакален знак
Най-полезните упражнения, които всеки може (и трябва) да прави Най-полезните упражнения, които всеки може (и трябва) да прави
7 реплики, които разрушават връзката (и какво да кажеш вместо тях) 7 реплики, които разрушават връзката (и какво да кажеш вместо тях)
Най-романтичните дестинации в света Най-романтичните дестинации в света
Защо най-хубавите разговори се водят по време на дълги пътувания с кола Защо най-хубавите разговори се водят по време на дълги пътувания с кола
Всеки иска да отседне в „Хотел „Нантъкет“ от Елин Хилдебранд (предложение за четене) Всеки иска да отседне в „Хотел „Нантъкет“ от Елин Хилдебранд (предложение за четене)
Пет причини да хапваме авокадо Пет причини да хапваме авокадо
Туристически неволи: Защо дори с пазарлък пак плащате повече Туристически неволи: Защо дори с пазарлък пак плащате повече
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби