Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Как да се справиш със самотата? Как да се справиш със самотата?
Грифони, еднорози, дракони и една дълго пазена тайна: „Някога имало“ от Кияш Монсеф (предложение за четене) Грифони, еднорози, дракони и една дълго пазена тайна: „Някога имало“ от Кияш Монсеф (предложение за четене)
Как да му се извиниш подобаващо Как да му се извиниш подобаващо
„Танцът на хормоните“: Как влияе той върху живота на жените „Танцът на хормоните“: Как влияе той върху живота на жените
Най-добрите хотели за секс по света Най-добрите хотели за секс по света
Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема
Заплетени мистерии и неразгадани убийства в „Кукувичето“ на Камила Лекберг (предложение за четене) Заплетени мистерии и неразгадани убийства в „Кукувичето“ на Камила Лекберг (предложение за четене)
Ракът на маточната шийка: Пациентките губят средно по 20 години живот, а превенция има Ракът на маточната шийка: Пациентките губят средно по 20 години живот, а превенция има
Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо (предложение за четене) Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо (предложение за четене)
Най-известните древни градове и съкровища на Турция: Четири любими туристически дестинации Най-известните древни градове и съкровища на Турция: Четири любими туристически дестинации
Невинна шега или замаскирана обида – 9 знака, че си жертва на пасивна агресия Невинна шега или замаскирана обида – 9 знака, че си жертва на пасивна агресия
Внимание, дами! Средиземноморската храна намалява риска от сърдечни заболявания Внимание, дами! Средиземноморската храна намалява риска от сърдечни заболявания
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби