Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Вярата в доброто предпазва от болести Вярата в доброто предпазва от болести
„Любов, или нещо такова“ от норвежката писателка Тересе Тунген (предложение за четене) „Любов, или нещо такова“ от норвежката писателка Тересе Тунген (предложение за четене)
140 години по-късно: „Тайната на Шанел“ все още остава неразкрита (предложение за четене) 140 години по-късно: „Тайната на Шанел“ все още остава неразкрита (предложение за четене)
„Перла и Пирата“ от омагьосващото перо на Исабел Алиенде (предложение за четене) „Перла и Пирата“ от омагьосващото перо на Исабел Алиенде (предложение за четене)
Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории
Готови ли сте за нещо различно? "Тъндърболтс*" (филмово предложение) Готови ли сте за нещо различно? "Тъндърболтс*" (филмово предложение)
ТЕСТ: Какво е твоето новогодишно питие? ТЕСТ: Какво е твоето новогодишно питие?
Коя е била истинската Коко Шанел по време на Втората световна война (предложение за четене) Коя е била истинската Коко Шанел по време на Втората световна война (предложение за четене)
5 признака, че сме се доверили на грешния човек (и какво да направим след това) 5 признака, че сме се доверили на грешния човек (и какво да направим след това)
ТЕСТ: Какво трябва да бъде новогодишното ти обещание? ТЕСТ: Какво трябва да бъде новогодишното ти обещание?
На какво се дължи гравитационната дупка в Индийския океан? На какво се дължи гравитационната дупка в Индийския океан?
Никога не е късно… Никога не е късно…
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби