Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Предложение за четене: „Форсиране на романа река” Предложение за четене: „Форсиране на романа река”
Чуваме тишината по същия начин, по който чуваме звуците? Чуваме тишината по същия начин, по който чуваме звуците?
Синдромът на професионалното прегаряне - как да различим симптомите? Синдромът на професионалното прегаряне - как да различим симптомите?
Мъжете и жените не могат да бъдат „само приятели“ - три доказателства и три изключения Мъжете и жените не могат да бъдат „само приятели“ - три доказателства и три изключения
Супермаркетът – най-недооценената туристическа атракция Супермаркетът – най-недооценената туристическа атракция
Здравословни следобедни закуски, които не нарушават диетата Здравословни следобедни закуски, които не нарушават диетата
Неочаквани градове, които ще откраднат сърцето ви за 48 часа Неочаквани градове, които ще откраднат сърцето ви за 48 часа
Улична храна или ресторант – кое преживяване ще ви допадне повече Улична храна или ресторант – кое преживяване ще ви допадне повече
Предложение за четене: „Сбогом на всички котки“ от ненадминатия хуморист П. Г. Удхаус Предложение за четене: „Сбогом на всички котки“ от ненадминатия хуморист П. Г. Удхаус
Защо лодките са най-недооцененият начин на пътуване Защо лодките са най-недооцененият начин на пътуване
Винаги се сприятелявайте с местната баба – тя знае всичко Винаги се сприятелявайте с местната баба – тя знае всичко
Новата българска литература, която има силата на класика Новата българска литература, която има силата на класика
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби