Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Добър апетит!

Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Препоръчваме още
Те нямат недостатъци, а само особености: 13 вдъхновяващи цитата за жените Те нямат недостатъци, а само особености: 13 вдъхновяващи цитата за жените
Защо винаги има по един човек, който прави неловка фотосесия на забележителност Защо винаги има по един човек, който прави неловка фотосесия на забележителност
ТЕСТ: Кой сезон отговаря на твоя характер? ТЕСТ: Кой сезон отговаря на твоя характер?
Ябълките са полезни за сърцето Ябълките са полезни за сърцето
Втора срещу първа класа: кой стил на пътуване всъщност е по-добър Втора срещу първа класа: кой стил на пътуване всъщност е по-добър
Как да правите страхотни снимки от пътуванията си, но без скъпа техника Как да правите страхотни снимки от пътуванията си, но без скъпа техника
Желязодефицитна анемия през бременността – ето как да я разпознаем и какво да направим Желязодефицитна анемия през бременността – ето как да я разпознаем и какво да направим
Местни пазари, които ще ви се сторят като друг свят Местни пазари, които ще ви се сторят като друг свят
Извлякоха древна ДНК от праисторическо бижу Извлякоха древна ДНК от праисторическо бижу
Откриването на двойната спирала на ДНК: Жертва или сътрудник е била Розалинд Франклин? Откриването на двойната спирала на ДНК: Жертва или сътрудник е била Розалинд Франклин?
Как храната влияе на настроението – науката зад „емоционалния апетит“ Как храната влияе на настроението – науката зад „емоционалния апетит“
Трикът „Питай бармана“ – намерете бързо скритите места в града Трикът „Питай бармана“ – намерете бързо скритите места в града
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби