Сиренява лютика с патладжан - традиционна и вкусна рецепта от Иван Звездев Добър апетит!
Добър апетит!
Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”
Смела и пикантна, с тази рецепта за лютика кулинарът Иван Звездев обещава да ни заведе в един свят на традиционен вкус и наслада.
Готови ли сте да се впуснете в кулинарно приключение с лютика? Ето и рецептата 👇
Сиренява лютика с патладжан
- Вид на ястието: Предястие
- Време за приготвяне: 15 минути
- Брой порции: 4
Необходими продукти
- 200 г овче (краве) сирене
- 1 печен патладжан
- 3 – 4 печени домата
- 3 – 4 печени чушки
- 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
- 1 глава кромид лук
- 1 връзка магданоз
- сол на вкус
- струйка олио
Начин на приготвяне
- Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
- Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
- Лютиката се поднася винаги с топла питка.
Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК
Коментирай » Препоръчваме още