Иван Звездев разкрива „Вкусът на България в четири сезона“ в издание с над 100 рецепти (предложение за четене)

Популярният български кулинар е подбрал над 100 от най-обичаните родни рецепти.

Иван Звездев разкрива „Вкусът на България в четири сезона“ в издание с над 100 рецепти (предложение за четене)

Photo credit: Издателство „Сиела”

След успеха на „Вкусът на България“ популярният кулинар Иван Звездев отново събира над 100 рецепти, с които ще ни покаже родната кухня в нова светлина – тази на сезонното хранене.

„Вкусът на България в четири сезона“ е  ароматна смес от традиционни ястия, забравени класики и нови гозби, извоювали своето място на родната трапеза. А общото помежду им е, че в тях се оглеждат вековните традиции на нашия народ в областта на храненето и всеки може да си ги приготви без особени усилия.

В настоящето издание присъстват както емблематични ястия от различни краища на страната, издържали изпитанията на времето и настанили се трайно на трапезата ни; рецепти, които усмихнатият водещ е открил по време на своите пътувания, така и личен негов прочит на навлезли в ежедневието ни популярни храни като чийзбургера или браунито.

Верен на своя неподражаем стил, Звездев е подбрал рецепти, които предлагат бързо, лесно и вкусно решение на дилемата „Какво да сготвя тази вечер?“. Но и не забравя да напомни, че нашите предци са поддържали здравето си, хранейки се разнообразно и подбирайки най-пресните продукти спрямо сезона.Илюстрирано с богат снимков материал и ясни и точни указания на любимия кулинар, подплатено с неговото неповторимо чувство за хумор, изданието е подходящо както за начинаещи в кухнята, така и за майстори-готвачи.

Иван Звездев/Photo credit: Издателство „Сиела”

Издателство „Сиела” ни кани да се потопим във вкусно пътешествие из българската кухня, което ще ни помогне да се храним по-разнообразно и здравословно и ще ни напомни, че връзката с миналото, душевният покой и балансираното хранене често са тайните съставки на дълголетието.

Иван Звездев е един от най-популярните и обичани родни кулинари. Телевизионните му предавания и книгата му „Вкусът на България“ са въведение в готварството на цяло едно поколение,  а „Кухнята на Звездев” продължава да бъде най-популярният български канал за готвене в YouTube и вдъхновение за мнозина любители на вкусната храна.

Photo credit: Издателство „Сиела”

Из  „Вкусът на България в четири сезона“ от Иван Звездев, откъс от книгата

Драги ценители на българската национална кухня!

Щастлив съм, че мога да споделя с вас прекрасните и ароматни български рецепти, характерни за всеки сезон от годината.

В наши дни по всяко време можеш да намериш череши, домати, спанак, пъпеши, коприва...

Но е хубаво да се знае, че нашите деди и баби са били здрави не просто защото много са се трудили и движили, а защото са знаели как да се хранят здравословно и правилно, без да са учили медицина и без да са познавали нутриционисти.

Точно това е моята цел в тази книга - да посоча подходящите рецепти и продукти, с които да готвим във всеки един сезон на годината.

Защото именно през зимата човек има нужда от киселото зеле, което е много богат източник на витамин C, а не от пресни малини или ягоди, които са от другата страна на Земята.

През последните 25 години готвих и се запознах с много възрастни хора и освен разговорите как се прави ракия, много подробно ги разпитвах за начините, по които са се хранили в миналото.

Ще се постарая да обобщя всичко в тази книга.

Пролетта, зеленият сезон, в който зареждаме организма с много ценни минерали и витамини.

Това е времето, когато наблягаме на копривата, лапада, спанака, агнешкото месо, пресния лук, пресния чесън и голямото разнообразие от зелени салати и репички. През този сезон типичната баница не се прави само със сирене и яйца, а се обогатява със спанак, коприва или лапад, като често точно тези баници носят и името „зелник“ – защото се готвят с нещо зелено, въпреки че има и рецепти, в които се слага и кисело зеле. През пролетта по Черноморието излизат и едни от най-вкусните и полезни риби – карагьоз, от който ще ви направят маринована риба, пресен сафрид и черноморско попче. Няма нищо по-хубаво от дивата българска риба. Хапвайте я по-често и ще сте здрави, тя е много по-вкусна от отглежданата по изкуствен начин в различни водоеми.

В края на пролетта се появяват първите ягоди и малини - плодове с много мощни антиоксиданти, които почистват организма. Излишно е да споменавам черешите, без които нашата кухня нямаше да я има!

Лятото е сезонът на зеленчуковите ястия и прекрасните български плодове.

Това е моментът, в който наблягаме на таратора, шопската салата, гювечите, тиквичките с кисело мляко, патладжаните и чушките с доматен сос. По обясними причини, тъй като е горещо, мнозина избягват месото, но трябва да се отбележи, че точно по време на жътва хората носели различни луканки, бабек, странджански дядо и други сушено-месни специалитети.

Това е интересното в нашата кухня, че по Коледа от прасето се правят различни специалитети, които се пазят, за да се носят на нивата, тъй като няма опасност в топлото време да се развалят, докато прясното месо много бързо става опасно.

Затова през лятото трябва да наблегнем на пресни плодове и зеленчуци, пиле и риба. В края на сезона вече имаме сочни български дини и пъпеши, с които да утоляваме жаждата.

Есента е най-шареният сезон и ми е любима! Тогава започваме подготовката за зимата, ред е да се заложат туршиите и киселото зеле. Отново поглеждаме към нашето Черноморие, където е времето за паламуд, чернокоп, лефер. Вече имаме грозде, приготвя се виното, пече се ракията от събраните в края на лятото плодове, наслаждаваме се на прекрасните смокини и тиква.

Готови са и прекрасното отлежало зряло овче сирене и кашкавалът и готвим разнообразие от мусаки с картофи, патладжани или тиквички.

Заради многобройните есенни панаири и земеделски празници е създадена българската скара от вкусни кебапчета и кюфтета, които в миналото са се правили предимно от овче или телешко месо. Свинските кюфтета и кебапчета са по-нов вариант, защото прасето все още не е достатъчно угоено и се е чакало Коледа. Така е било в миналото. Сега целогодишно имаме всички тези продукти, но си струва да се съобразите с вековните хранителни навици на нашия народ.

Зимата – това е сезонът, в който се набляга на свинското месо, различните ферментирали зеленчуци и туршии.

Свинската мас вече е призната от специалистите като полезна, защото е богата на олеинова киселина, следователно ще подсилим организма, като сложим няколко лъжици в ястието от най-старата мазнина, позната по нашите вземи.

Зимата е сезонът, в който трябва да се наблегне на чесън, праз лук, ряпа, кисело зеле, боб и леща. Точно тези продукти са с дълъг срок на годност и затова са типични през зимата, но освен това ни зареждат с мощни антиоксиданти, като специално за чесъна може да се каже, че е един естествен антибиотик.

И както винаги съм казвал – ако не ти се готви, не готви! Намажи си филия и си хапни.

А когато ти се готви, има рецепти за всеки сезон! Опитай и се наслади на ястията в тази книга!

Добър апетит!

Иван Звездев

Баница със спанак

  • Вид на ястието: Закуска
  • Време за приготвяне: 1 час
  • Брой порции: 8

ПРОДУКТИ

  1. 1 пакет точени кори (500 г)
  2. 400 г краве сирене
  3. 4 яйца
  4. 300 г почистен и измит спанак (или 1 кг, ако е непочистен)
  5. 8 с.л. олио
  6. 4 с.л. грис

Начин на приготвяне

  1. Спанакът се реже на дребно, поръсва се с малко сол и внимателно се разбърква.
  2. В купа се разбиват 3 от яйцата. Наливат се 4 с.л. от олиото, разбърква се и се слага натрошеното на дребно сирене. Размесва се добре.
  3. С олио се мажат 3 кори за баница, поръсват се с малко грис, слага се малко спанак, 3 – 4 лъжици от яйчената смес със сирене и отново се слага грис. Завива се на руло, което се поставя в намазнена правоъгълна тава с размер 40х25 см. Така се завиват и подреждат всички кори.
  4. В купа се разбива последното яйце с 2 с.л. олио. С него се намазва повърхността на баницата. Правят се прорези с нож.
  5. Баницата се пече в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна на горно и долно печене за около 30 минути.
  6. След изваждане се покрива с чиста кърпа и се оставя за 15 минути да омекне, след което се сервира.

Баница със спанак/Photo credit: Издателство „Сиела”

Сиренява лютика с патладжан

  • Вид на ястието: Предястие
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Брой порции:  4

ПРОДУКТИ

  1. 200 г овче (краве) сирене
  2. 1 печен патладжан
  3. 3 – 4 печени домата
  4. 3 – 4 печени чушки
  5. 1 – 2 люти печени чушки (по желание)
  6. 1 глава кромид лук
  7. 1 връзка магданоз
  8. сол на вкус
  9. струйка олио

Начин на приготвяне

  1. Характерното за лютиката е, че всички продукти се стриват в голяма дървена купа, която се нарича „пар“. Така вкусът на това предястие е специфичен и много различен. Може да се ползва и кухненски робот, но тогава се получава пюре. Зеленчуците може да се мачкат и с лъжица в метална купа, за да се получи автентичният вкус.
  2. Патладжанът, чушките и доматите се пекат на плоча или на скара и след като изстинат, се обелват. След това се нарязват на дребно кромид лук и магданоз, слагат се в дървената купа (пар), поръсват се с няколко щипки сол и се стриват добре с дървена лъжица. (Във Врачанския край наричат „тлъчник“ това, с което се стриват лютиките.) Постепенно се слагат нарязаните на едро патладжан, чушка и домат и стриването продължава. Накрая се слагат сирене, олио и отново всичко се смачква.
  3. Лютиката се поднася винаги с топла питка.

Сиренява лютика с патладжан/Photo credit: Издателство „Сиела”

Печено пиле с картофи

  • Вид на ястието: Основно
  • Време за приготвяне: 1 час и 30 минути
  • Брой порции:  4

ПРОДУКТИ

  1. 1 пиле
  2. 1 1/2 кг картофи
  3. 50 г масло
  4. 2 ч.л. червен пипер
  5. 4 с.л. олио
  6. За саламурата:
  7. 500 мл вода
  8. 10 г сол
  9. 10 г захар
  10. 2 дафинови листа
  11. 10 зърна черен пипер

Начин на приготвяне

  1. Посочените съставки за саламурата се смесват. Пилето се по- чиства и се слага в саламурата. Оставя се за една вечер, а може и повече, за да се маринова.
  2. След като е отлежало в маринатата, се изважда и се подсушава. Намазва се с половината от маслото и се поръсва от всички страни с половината червен пипер.
  3. Картофите се обелват и се режат на четвъртинки. Слагат се в намазана с олио тава и се посоляват с 1 ч.л. сол. Разбъркват се. Върху тях се поставя пилето с гърба нагоре. Слага се да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. Изважда се и се обръща, за да се изпекат и гърдите. Намазва се с останалото масло и се поръсва с червен пипер. Пилето се слага обратно във фурната и се пече още 20 – 25 минути на същата температура.
  4. В тази рецепта показвам един новаторски начин за приготвяне на крехко пиле, което става и много сочно благодарение на специалната саламура, в която то се кисне. Така дори студено то е с много вкусно месо.

Пиле с картофи/Photo credit: Издателство „Сиела”

Бисквитена торта с боровинково сладко и кисело мляко

  • Вид на ястието: Десерт
  • Време за приготвяне: 30 минути
  • Брой порции:  6

ПРОДУКТИ

  1. 1 голям пакет обикновени бисквити (400 г)
  2. 1 кофичка заквасена сметана (400 г)
  3. 1/2 кофичка кисело мляко (200 г)
  4. 200 г сладко от боровинки (може и друго)
  5. 100 г натурален шоколад (шоколадови пръчици)
  6. 4 с.л. захар
  7. 1 пак. ванилена захар (2 пак. ванилия на прах или 1 капсула)

Начин на приготвяне

  1. В купа се разбиват с миксер сметаната, киселото мляко и захарта. Добавят се ванилията и сладкото. Шоколадът се настъргва на едро ренде и половината се слага в крема с млякото. Разбърква се добре.
  2. В правоъгълна тавичка с дължина около 30 см и широчина 20 см се слага малко крем, отгоре ред бисквити, върху тях млечен крем. Така се редят бисквити и крем до изчерпване на съставките. Последният пласт е с крем, който се поръсва с останалото количество настърган шоколад.
  3. Тортата се оставя да престои в хладилника, покрита с фолио, за около 6 часа. Най-добре е за 12 часа. Нарязва се и се сервира.

Бисквитена торта с боровинково сладко и кисело мляко/Photo credit: Издателство „Сиела”

Коментирай »
Препоръчваме още
Разширените вени: 9 начина да се отблагодарим на краката си, за да ни служат вярно Разширените вени: 9 начина да се отблагодарим на краката си, за да ни служат вярно
Предложение за четене: „Аркьой. Илюзорен алманах“ - най-скандалната „авантюра" на маркиз Дьо Сад Предложение за четене: „Аркьой. Илюзорен алманах“ - най-скандалната „авантюра" на маркиз Дьо Сад
Живееш в квартал с условия за разходка? По-малко застрашена си от ракови заболявания Живееш в квартал с условия за разходка? По-малко застрашена си от ракови заболявания
Сайт изчислява фитнес възрастта ви Сайт изчислява фитнес възрастта ви
Сладката пица, на която няма да можете да устоите Сладката пица, на която няма да можете да устоите
Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло
Яйцата на закуска намаляват апетита през деня Яйцата на закуска намаляват апетита през деня
Кои бозайници спят най-малко? Тези животни спят най-много по два часа на денонощие Кои бозайници спят най-малко? Тези животни спят най-много по два часа на денонощие
Предложение за четене: „Дилър на реалности” от Николас Димитров Предложение за четене: „Дилър на реалности” от Николас Димитров
Столетниците по света и техните менюта Столетниците по света и техните менюта
Как стресът помага за разпространението на рак Как стресът помага за разпространението на рак
Стоте най-велики маниакални смехове от филми Стоте най-велики маниакални смехове от филми
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби